Μενού
  • Α-
  • Α+

Όσοι θυμούνται τα ταραγμένα 60s και τα ακόμη πιο ταραγμένα πολιτικά 80s δεν θα μπορούσαν ποτέ να φανταστούν έναν Παπανδρέου να αποθεώνει έναν Μητσοτάκη. Άλλωστε η εχθρότητα των δυο αείμνηστων πολιτικών ήταν σκληρή και είχε διχάσει τη χώρα στα δυο. Για αυτό και δεν πέρασε καθόλου απαρατήρητη η ανάρτηση που έκανε ο γιος του Ανδρέα, Νίκος Παπανδρέου για τον γιο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, Κυριάκο στο προσωπικό του προφίλ στο LinkedIn.

Διαβάστε ακόμη: Σταύρος Θεοδωράκης: Η αποκάλυψη για το «κόκκινο» τηλεφώνημα Τσίπρα και Πούτιν - «Είπε να μιλήσει θετικά για εμάς στην Μέρκελ»

Εκεί ο Νίκος Παπανδρέου εκθείασε τον Πρωθυπουργό για την ομιλία του στο Κογκρέσο, γράφοντας χαρακτηριστικά πως «απέδειξε ότι είναι Ευρωπαίος ηγέτης, Το ότι τόσο οι Ρεπουμπλικάνοι όσο και οι Δημοκρατικοί χειροκρότησαν και στάθηκαν όρθιοι περισσότερες από μία φορές ήταν μια σπάνια διακομματική απόλαυση. Για άλλη μια φορά μόνο περηφάνια». Σημειώνω τη στάση του Νίκου Παπανδρέου (που θυμίζω πως στις τελευταίες ευρωεκλογές ήταν υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ και κατετάγη τρίτος πίσω από Νίκο Ανδρουλάκη και Εύα Καϊλή) που απέδειξε πως η πολιτική αβρότητα έχει πεδίο εφαρμογής ακόμη και ανάμεσα σε δυο οικογένειες με κόντρα σε βάθος δεκαετιών. 

Το ιστορικό γραφείο του Μάρσαλ στην Ουάσιγκτον 

Κι όμως στο State Department υπάρχει ένα πρώην ένοικός του με γραφείο δίπλα σε αυτό του υπουργού. Πρόκειται για τον Τζον Κέρι, υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ επί Ομπάμα που συναντήθηκε με τον Νίκο Δένδια στην Αμερικανική πρωτεύουσα. Θυμίζω πως ο Τζον Κέρι είχε κερδίσει το χρίσμα των δημοκρατικών το 2004 κι αντιμετώπισε τον τότε Πρόεδρο, Τζωρτζ Μπους χάνοντας τελικά την Προεδρία, ενώ το 2008 ανέλαβε το υπουργείο Εξωτερικών. Ο Τζον Κέρι είναι διορισμένος ως ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου Μπάιντεν για το κλίμα και είχε μια ενδιαφέρουσα συνάντηση με τον Νίκο Δένδια για την οποία ο υπουργός Εξωτερικών είπε χθες στο STAR πως «σχεδιάζουμε μαζί με την αμερικανική πλευρά είναι κάποια πρωτοβουλία για τις θάλασσες», η οποία πρόκειται να ανακοινωθεί μέσα στον Ιούνιο. Αυτό που δεν είπε δημοσίως ο κ. Δένδιας είναι πως ο Τζον Κέρι - που κατάγεται από οικογένεια Φιλελλήνων κι έχει τιμηθεί με το βραβείο Byron - διατηρεί στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών το γραφείο του Τζον Μάρσαλ, που διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών στη διάρκεια της Προεδρίας του Χάρι Τρούμαν, από το όνομα του οποίου δόθηκε ο τίτλος στο περίφημο «Σχέδιο Μάρσαλ» το σχέδιο ανοικοδόμησης Ελλάδας και Τουρκίας μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. 

Η περιοδεία Δένδια στα Βαλκάνια 

Ο Νίκος Δένδιας μίλησε για πολλά με τον Αντονι Μπλίνκεν σε μια συζήτηση που διήρκησε 45 λεπτά περίπου. Οι δυο τους ανανέωσαν το ραντεβού τους για τον Σεπτέμβριο, και την εκ νέου συνάντηση του σχήματος 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ +ΗΠΑ). Έδωσε όμως ιδιαίτερη βαρύτητα και στα θέματα των δυτικών Βαλκανίων υπενθυμίζοντας στον συνομιλητή του πως πρέπει οι χώρες αυτές να μπουν γρήγορα στην αγκαλιά της ΕΕ, διαφορετικά υπάρχουν χώρες που δεν συμμερίζονται τις αξίες και τις αρχές της Δύσης που περιμένουν ώστε να τις εντάξουν στη σφαίρα επιρροής τους. Να σας πω πάντως ότι ο Δένδιας θα βρεθεί την ερχόμενη εβδομαδα σε Τίρανα και Σκόπια για συζητήσεις με τις ηγεσίες των δυο χωρών. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA