Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε νέο παραλήρημα με δηλητηριώδη βέλη κατά της Ελλάδας και των ΗΠΑ, οδήγησε  τον Ταγίπ Ερντογάν η θερμή υποδοχή που έτυχε από τον Λευκό Οίκο και το Κογκρέσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνδυασμό με τα μηνύματα κατά του αναθεωρητισμού που  εξέπεμψαν οι δύο σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ από την Ουάσινγκτον και τα αισθάνθηκε μάλλον ως ψυχρολουσία. Βασικό «αγκάθι» βεβαίως για τον ίδιο, πέραν της αδιαμφισβήτητης αναβάθμισης της ελληνοαμερικανικής στρατηγικής συνεργασίας, είναι η εκκίνηση της διαδικασίας απόκτησης των F-35 από τη χώρα μας, ενώ η Τουρκία αποβλήθηκε από το πρόγραμμα εξαιτίας των S-400. Αλλά και όσα άκουσε από την ελληνική αποστολή περί αρνητικού κλίματος στο Κογκρέσο για το ενδεχόμενο προμήθειας F-16, παρότι αμφότερα τα μαχητικά τα θέτει ο ίδιος στο παζάρι του με το ΝΑΤΟ προκειμένου να άρει το βέτο του στην ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με πρόσχημα ότι αποτελούν καταφύγιο τρομοκρατών.

Μπούμερανγκ για την Τουρκία τα παζάρια με ΝΑΤΟ και ΗΠΑ

Ακριβώς αυτό το παζάρι όμως με το οποίο ο Τούρκος Πρόεδρος θεωρείται ότι παίζει τα ρέστα του με τη Δύση - εκτιμώντας ότι δεν θα του δοθεί άλλη ευκαιρία στο μέλλον - για να διασώσει το γόητρό του πριν τις προεδρικές εκλογές στη χώρα του και να αποκομίσει στο τέλος όποια οφέλη μπορεί, είναι και η πολιτική που αρχίζει να του γυρνάει μπούμερανγκ. Καθώς η Δύση αντιδρά στα τούρκικα παιχνίδια που θέτουν πρακτικά εμπόδια στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και στον συμβολισμό της ενότητας και αποφασιστικότητας εναντίον του ρωσικού επεκτατισμού. Η στάση αυτή έχει οδηγήσει τον Πρόεδρο της Τουρκίας ήδη σε στρατηγικό αδιέξοδο, ενώ κατά πολλούς μπορεί να είναι και το κύκνειο άσμα του, που θα τον οδηγήσει ξανά σε απομόνωση.

Διαβάστε ακόμη: Hurriyet: Ο Μητσοτάκης χειροκροτήθηκε 37 φορές σε 42 λεπτά

Οι αντιδράσεις, δε, έρχονται να προστεθούν στη δυσαρέσκεια που έχει προκαλέσει ήδη η επαμφοτερίζουσα στάση της Άγκυρας στις κυρώσεις Ε.Ε. και ΝΑΤΟ κατά της Μόσχας, η οποία αναδείχτηκε ακόμα πιο έντονα από την απολύτως ξεκάθαρη στάση της Ελλάδας στο πλευρό της Ουκρανίας, όπως είχε την ευκαιρία να την εκφράσει ο έλληνας Πρωθυπουργός στην αμερικανική πρωτεύουσα, καταδεικνύοντας παράλληλα τους κινδύνους της επεκτατικής στάσης της Τουρκίας και για τη Νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.  

Πυρ ομαδόν κατά της Ελλάδας με αστεία επιχειρήματα από την τουρκική ηγεσία

Η αμηχανία και ο εκνευρισμός του Ταγίπ Ερντογάν ήταν έκδηλος από την τακτική που ακολούθησε για να επιτεθεί σε Ελλάδα και ΗΠΑ, αφού για να πείσει περί των δήθεν δικαίων του έφτασε στο σημείο να θυμηθεί το ελληνικό χρέος και να μνημονεύσει το 1980 όταν η Ελλάδα επανεντάχθηκε στο ΝΑΤΟ.

«Δείτε τι συμβαίνει με την Ελλάδα. Χρωστάει στη Δύση 400 δισεκατομμύρια ευρώ, όμως της δίνουν και όπλα αλλά και έγκριση στις ΗΠΑ να χτίσει βάσεις. Από την άλλη όμως, όταν συναντιούνται μαζί μας, λένε: "Θέλουμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις μαζί σας". Αλλά λέει πως στην Κύπρο δεν βλέπει θετικά τη λύση των δύο κρατών. Ποιος σου είπε λοιπόν πως εμείς θα δούμε θετικά όσα λες;», ανέφερε χθες ο Τούρκος Πρόεδρος. Ενώ για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα για το τουρκικό βέτο για Φινλανδία - Σουηδία, ισχυρίστηκε ότι δεν θέλει να μπει στο ίδιο «τριπάκι» που είχαν μπει το 1980 με την Ελλάδα και μετά τους έκανε «νούμερα». Με πολλά νεύρα για την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και τα στοιχεία που παρέθεσε εκεί για την τουρκική παραβατικότητα, εμφανίστηκαν και οι Υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της Τουρκίας, που εξαπέλυσαν βολές παρότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε αισιόδοξος για τα F- 16 μετά τη συνάντησή του με τον Άντονι Μπλίνκεν.

Οι πρώτοι κεραυνοί για τα F - 16 απ’ τον Μενέντεζ

Τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών όμως προσγείωσε απότομα ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων των ΗΠΑ, Μπομπ Μενέντεζ. Επέκρινε το βέτο της Άγκυρας στο  ΝΑΤΟ ως μία κίνηση που εντείνει τις υφιστάμενες «ανησυχίες» για την αξιοπιστία της Τουρκίας ως συμμάχου των ΗΠΑ, μετά την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού πυραυλικού  συστήματος S-400 και την άρνησή της να ευθυγραμμιστεί με τις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Ελπίζω ότι η κυβέρνηση δίνει την προσοχή που απαιτείται στη στάση της Τουρκίας, την ώρα που ταυτόχρονα εξετάζει το αίτημα για τα F-16», τόνισε ο Αμερικανός γερουσιαστής και πρόσθεσε: «Πρέπει να πείτε στον Ερντογάν ότι πρέπει να αρχίσει να συμπεριφέρεται με διαφορετικό τρόπο εάν επιζητεί κατανόηση για το οτιδήποτε», αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι αποφάσεις περνούν απ’ το Κογκρέσο.

Στην 111 Πτέρυγα Μάχης σήμερα ο Πρωθυπουργός

Μετά την ολομέτωπη επίθεση της τουρκικής κυβέρνησης στην Ελλάδα πάντως  ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης  θα έχει σήμερα την ευκαιρία να εκπέμψει εκ νέου μήνυμα ισχυρής αποτροπής προς την Άγκυρα, καθώς στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Μαγνησία θα επισκεφθεί την 111 Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας όπου υπηρετούν τα F-16 C/D BLK 30 και τα F-16 C/D BLK 50. Εκεί ενώπιον των στελεχών των Μοιρών 330, 341 και 347, που αποτελούν την ασπίδα του Αιγαίου με ρόλους επιχειρησιακής εθνικής και νατοϊκής ετοιμότητας, αναχαίτισης παντός καιρού, καταστολής εχθρικής αεράμυνας και βομβαρδισμού μέρα και νύχτα, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να επισημάνει τη δραστική αμυντική αναβάθμιση της χώρας μας, να  επαναλάβει τη βούληση της κυβέρνησης για τη διαρκή ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων και να ξεκαθαρίσει ότι: «Δεν θα ανεχθούμε παραβιάσεις της κυριαρχίας μας και τις εδαφικής μας ακεραιότητα και υπερπτήσεις πάνω από τα κατοικημένα νησιά». 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA