Μενού
  • Α-
  • Α+

Καταλαβαίνω πως τον πρωθυπουργό, Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν τον επηρεάζει το jet lag. Σε διαφορετική περίπτωση δεν περνάς τον Ατλαντικό δυο φορές σε μια εβδομάδα. Αφού λοιπόν σήμερα τελειώσει με τις υποχρεώσεις του στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης όπου θα απευθύνει ομιλία στην τελετή αποφοίτησης θα επιστρέψει στην Ευρώπη και στο Νταβός, όπου θα έχει ενδιαφέρουσες συναντήσεις με εκπροσώπους της διεθνούς πολιτικής αλλά και της οικονομίας.

Μαθαίνω πάντως ότι το μυαλό του πρωθυπουργού δεν είναι τόσο στις διεθνείς επαφές, όσο στο εσωτερικό πολιτικό πεδίο και στις διορθωτικές κινήσεις που πρέπει να κάνει στο κυβερνητικό σχήμα. Ο κ. Μητσοτάκης έχει λάβει τις αποφάσεις του για έναν ανασχηματισμό μικρής κλίμακας - πληροφορίες του reader.gr τον τοποθετούν για την επόμενη εβδομάδα. Πάντως το σχήμα αυτό αναμένεται να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό να επιμένει να λέει στους συνομιλητές του πως αυτές θα γίνουν την άνοιξη του 2023 και άλλους να επισημαίνουν πως τα σενάρια που κυκλοφόρησαν για εκλογές τον Οκτώβριο βγήκαν προφανώς για να καούν. 

Τα δυτικά Βαλκάνια στο προσκήνιο 

Μαθαίνω πως στο Νταβός ο Πρωθυπουργός θα έχει πρόγευμα εργασίας με τους ηγέτες Αλβανίας, Βόρειας Μακεδονίας και Βουλγαρίας. Η Αθήνα δεν το πολυφωνάζει αλλά εξακολουθεί να παρακολουθεί τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια με μεγάλο ενδιαφέρον, αφενός διότι τώρα που ανακατεύεται η ενεργειακή τράπουλα της περιοχής, μπορεί να αποτελέσει διαμετακομιστικό κόμβο στην περιοχή, αφετέρου διότι μια πιθανή εναγκαλίαση των δυτικών Βαλκανίων με Τουρκία ή Ρωσία θα βάλει σε μπελάδες και την ίδια τη χώρα μας.

Μαθαίνω πάντως ότι γίνεται σοβαρή δουλειά και στο Συμβούλιο της Ευρώπης - με πρωτεργάτη τον πρώην Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, που θυμίζω ήταν υπουργός Εξωτερικών το 2003 όταν στην Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης άναψε το φως για την ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ. Έμαθα λοιπόν πως η Γαλλική Προεδρία στην ΕΕ άκουσε την πρόταση που κατέθεσε το Συμβούλιο με πρωτοβουλία του πρώην Πρωθυπουργού και οι έξι ηγέτες των δυτικών Βαλκανίων θα προσκληθούν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 23 Ιουνίου για συναντήσεις στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Κι αυτό πρέπει να πιστωθεί στην ελληνική πλευρά που οφείλει να έχει την πρωτοβουλία στο συγκεκριμένο ζήτημα - άλλωστε την Ελλάδα καίει περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. 

Τα χαμόγελα στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ 

Πέρασα και από Ταε Κβο Ντο τις προηγούμενες μέρες και είδα πρόσωπα χαρούμενα. Το λέω διότι είχα παρακολουθήσει αρκετές κομματικές εκδηλώσεις του κόμματος τα προηγούμενα χρόνια και διέκρινα κατήφεια, κατάθλιψη και μια εικόνα μιζέριας. Πλέον η εικόνα αυτή έχει αντιστραφεί. Έχει παίξει σημαντικό ρόλο βέβαια και η αλλαγή στο τιμόνι του κόμματος.

Σήμερα αναμένονται και τα πρώτα αποτελέσματα στην ψηφοφορία για την Κεντρική Επιτροπή με μεγάλο φαβορί τον Ανδρέα Σπυρόπουλο που προορίζεται για τη θέση του γραμματέα. Πάντως ο Νίκος Ανδρουλάκης επέμεινε και στο κλείσιμο του Συνεδρίου στην επανάληψη της «πολιτικής αυτονομίας» του κόμματος στο δρόμο προς τις εκλογές - και πώς θα μπορούσε να κάνει άλλωστε διαφορετικά; Ούτως ή άλλως μετράμε πλέον αντίστροφα για τις κάλπες και τα πολιτικά διλήμματα θα ξεδιπλωθούν. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA