Μενού
  • Α-
  • Α+

Στις πρόσφατες ανιστόρητες τοποθετήσεις του Βρετανικού Μουσείου για τα Γλυπτά του Παρθενώνα αναφέρθηκε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, μιλώντας στα Παραπολιτικά FM. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, η Λίνα Μενδώνη χαρακτήρισε ανιστόρητους τους ισχυρισμούς του Βρετανικού Μουσείου ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα βρίσκονταν πεταμένα στα ερείπια και από εκεί τα ανέσυρε ο Ελγιν. 

«Αυτά είναι ανιστόρητα πράγματα. Υπάρχουν αδιάψευστα αρχαιολογικά τεκμήρια. Οι μετόπες ήταν πριονισμένες. Δηλαδή, αφού κόπηκε η ανάγλυφη επιφάνεια, έμεινε πίσω το υπόλοιπο σώμα και πετάχτηκε την εποχή που έγιναν όλοι αυτοί οι βανδαλισμοί στο μνημείο.

Οι πριονισμένες πλάκες είναι στην Ακρόπολη. Αυτά είναι αστεία πράγματα. Είναι αστείοι ισχυρισμοί και δεν μπορούν να σταθούν. Εδώ και πολλά χρόνια το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού, η ελληνική κυβέρνηση και η επιστημονική κοινότητα έχουν δώσει σαφείς απαντήσεις», ανέφερε η Λίνα Μενδώνη, επαναλαμβάνοντας τη θέση της χώρας μας ότι δηλαδή η Ελλάδα δεν αποδέχεται νομή, κατοχή και κυριότητα στο Βρετανικό Μουσείο ή στο Ηνωμένο Βασίλειο, ακριβώς λόγω των συνθηκών που εκλάπησαν τα Γλυπτά

Ακόμη, η Λίνα Μενδώνη υπενθύμισε ότι «τις μόνες αρχαιότητες που διεκδικεί η Ελλάδα είναι τα Γλυπτά του Παρθενώνα, γιατί αφενός εκλάπησαν με τον τρόπο που εκλάπησαν και αφετέρου διότι αποτελούν μία οργανική και αναπόσπαστη ενότητα με τον ίδιο τον Παρθενώνα, ο οποίος είναι το σύμβολο του Δυτικού Πολιτισμού. Η Ελλάδα δεν διεκδικεί τίποτα άλλο. Είναι σαφής. Διεκδικεί μόνο την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα», ανέφερε στο ξεκάθαρο μήνυμά της η Λίνα Μενδώνη. 

Γλυπτά του Παρθενώνα: Οι ανιστόρητοι ισχυρισμοί του Βρετανικού Μουσείου 

Το Βρετανικό Μουσείο έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι δεν αποκόλλησαν τα Γλυπτά του Παρθενώνα αλλά τα βρήκαν πεταμένα στα ερείπια. Η άποψη αυτή ακούστηκε στη συνάντηση που είχαν οι δύο πλευρές στην Unesco και έτσι δίνεται μία νέα τροπή στη διαμάχη Ελλάδας και Βρετανίας. 

Οι Βρετανοί, δηλαδή, ενώ - από τη μία εμφανίζονται διατεθειμένοι να συζητήσουν το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, από την άλλη - μέσω του Βρετανικού Μουσείου - «παγώνουν» τα πάντα. Δεν είναι καθόλου τυχαία, μάλιστα, η δήλωση του αναπληρωτή διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, Δρ. Τζόναθαν Γουίλιαμς, ότι «τα περισσότερα ανασύρθηκαν από τα ερείπια γύρω από τον Παρθενώνα. Αυτά τα αντικείμενα δεν αφαιρέθηκαν από το μνημείο όπως υποστηρίζουν».

Το Βρετανικό Μουσείο «άδειασε» ο Guardian, ο οποίος φιλοξένησε δηλώσεις της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, για τα Γλυπτά του Παρθενώνα. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA