Μενού
  • Α-
  • Α+

Επιταχύνονται οι διαδικασίες για την προμήθεια των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων των υπερσύγχρονων μαχητικών F-35 πέμπτης γενιάς που προτίθεται να αγοράσει η Ελλάδα και που αποτέλεσαν τη... σπίθα για να ξεσπάσουν οι νέες αντιδράσεις της Τουρκίας και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς η χώρα του έχει αποκλειστεί από το πρόγραμμα. Οπως έγινε γνωστό αύριο Τετάρτη, θα βρεθεί στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας κλιμάκιο από επιτελείς του αμερικανικού Υπουργείου και θα ενημερώσει για τις δυνατότητες που έχουν τα συγκεκριμένα αεροσκάφη.

Διαβάστε ακόμη: «Απασφάλισε» ο Δένδιας μετά το «Μητσοτάκης γιοκ»: Διάλογος με υπερπτήσεις δεν γίνεται

Είναι πλέον ξεκάθαρη η στάση των ΗΠΑ απέναντι στην Ελλάδα κάτι που έχει δημιουργήσει... νευρική κρίση στην Τουρκία και αυτό αποτυπώνεται τόσο στις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσο και σε εκείνη των κυβερνητικών εταίρων του, που πλέον προσπαθούν να γκρεμίσουν κάθε γέφυρα επικοινωνίας με τη χώρα μας με το πεδίο των εξοπλισμών να αποτελεί, όπως φαίνεται, την κορυφή των... προβλημάτων της γειτονικής χώρας.

Οπως μετέδωσε το OPEN οι Αμερικανοί επιτελείς θα συναντηθούν με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνο Φλώρο αλλά και τον αρχηγό του ΓΕΑ αντιπτέραρχο Θεμιστοκλή Μπουρολιά για τις τεχνικές δυνατότητες του υπερεξελιγμένου μαχητικού που θέλει να εντάξει στο δυναμικό της η Ελλάδα. Σύμφωνα με τα όσα έχει αναφέρει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η Ελλάδα θέλει να προμηθευθεί μία μοίρα αεροσκαφών και μάλιστα αναμένεται να αποσταλεί και η σχετική δήλωση ενδιαφέροντος ενώ η απάντηση από το Κονγκρέο υπολογίζεται πως θα δοθεί σε περίπου ενάμιση χρόνο.

Οι αναφορές του κ. Μητσοτάκη κατά την παρουσία τους στις ΗΠΑ, για τα F-16 αλλά και η επί της αρχής συμφωνία για τα μαχητικά πρώτου πλήγματος F-35 στο ελληνικό οπλοστάσιο -ενώ η Άγκυρα έχει αποβληθεί από το πρόγραμμα- έχουν προκαλέσει σύγχυση στη χώρα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να προχωρά τη Δευτέρα σε προσβλητικές δηλώσεις για τον Ελληνα πρωθυπουργό. Την ίδια στιγμή στο θέμα αναφέρθηκε και ο δημοσιογράφος Φαρούκ Ακσόι, σε εκπομπή του Haber Turk, όπου μεταξύ άλλων ανέφερε πως «Υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων. Υπάρχουν τα θέματα των F-16, των F-35, οι συμφωνίες για τους ενεργειακούς πόρους της Ανατολικής Μεσογείου όπως και η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη».

Ενόχληση Μπαχτσελί από τα... χειροκροτήματα στον Μητσοτάκη

Η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη ενόχλησε την ηγεσία της Τουρκίας και πέρα από τις αντιδράσεις του Ενρτογάν αναφορά σε αυτό έκανε και ο κυβερνητικός του εταίρος, Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η τουρκική εφημερίδα Sabah, ο Μπαχτσελί, απευθυνόμενος σε βουλευτές του κόμματός του, δήλωσε:

«Κατά τη γνώμη μας, είναι αρκετά προβληματικό το γεγονός ότι η ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στο αμερικανικό Κογκρέσο καταχειροκροτήθηκε 37 φορές». «Δεν ξέρουμε τι βρήκαν οι βουλευτές στην ομιλία του Μητσοτάκη. Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι συναντήθηκαν σε κοινό έδαφος απέναντι στην Τουρκία», προσέθεσε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA