Μενού
  • Α-
  • Α+

Λίγες ώρες μετά τις... ίσες αποστάσεις που κράτησε μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, η Κομισιόν επανήλθε με την εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ντάνα Σπίναν χρησιμοποιώντας μια αρκετά πιο αυστηρή διατύπωση απέναντι στη δήλωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι δεν θέλει να συναντηθεί ξανά με τον Ελληνα πρωθυπουργό λέγοντας χαρακτηριστικά «Μητσοτάκης γιοκ». Παράλληλα, προτροπή για διπλωματική επίλυση του ζητήματος, έστειλε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.  

Διαβάστε ακόμη: Τουρκία: Απίστευτες ύβρεις Μπαχτσελί για Μητσοτάκη - «Είναι άνανδρος όπως οι παππούδες του»

Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφορικά με τη φραστική επίθεση του Τούρκου προέδρου προς το πρόσωπο του Έλληνα πρωθυπουργού, ανέφερε: «O Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι ο αρχηγός μιας κυβέρνησης κράτους - μέλους της ΕΕ, τον οποίο αναγνωρίζει όλος ο κόσμος. Όπως έχει επισημάνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε πολλές περιπτώσεις, η ΕΕ αναμένει από την Τουρκία να δεσμευτεί με εποικοδομητικό τρόπο με την ΕΕ και τα κράτη - μέλη της και να κάνει βήματα αποκλιμάκωσης. Ο σεβασμός μεταξύ γειτονικών χωρών και η προώθηση σχέσεων καλής γειτονίας αποτελούν τη βάση για εποικοδομητική συνεργασία εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Η νέα αυτή δήλωση της Κομισιόν ανεβάζει τους τόνους σε σχέση με εκείνη που προηγήθηκε, αφού το μεσημέρι της ίδιας ημέρας η εκπρόσωπος της Επιτροπής είχε αρκεστεί σε... γενικολογίες, χωρίς να κατονομάσει την Τουρκία, με απλές αναφορές για καλή γειτονία και συνεργασία.

«Σε γενικές γραμμές προωθούμε και ενθαρρύνουμε την καλή συνεργασία μεταξύ ηγετών, ειδικότερα μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, και ελπίζουμε ότι το θετικό κλίμα θα επανέλθει και θα αντικατοπτριστεί σε δηλώσεις και δράσεις στην περιοχή», είπε νωρίτερα η εκπρόσωπος της Κομισιόν. 

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Οι διαφορές να λυθούν με διπλωματικό τρόπο

«Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ περιλαμβανομένων Ελλάδας και Τουρκίας να εργάζονται από κοινού για την διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, να επιλύουν τις διάφορες τους με διπλωματικό τρόπο και να αποφεύγουν την ρητορική που αυξάνει περαιτέρω την ένταση», απάντησε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ όταν ρωτήθηκε πώς σχολιάζει τις πρόσφατες δηλώσεις Ερντογάν και τι θα κάνουν οι ΗΠΑ σε περίπτωση που η Τουρκία επιτεθεί στην Ελλάδα.

Αναφερόμενος μάλιστα στο πρόσφατο ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον είπε πως «...η Ελλάδα είναι ένας αναντικατάστατος εταίρος και ένας βασικός νατοϊκός σύμμαχος, και η Τουρκία είναι ένας σημαντικός εταίρος».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA