Μενού
  • Α-
  • Α+

Την ώρα που η Τουρκία διατηρεί την ένταση απέναντι στην Ελλάδα με κάθε τρόπο, είτε αυτό λέγεται εξωτερική πολιτική, είτε παραβιάσεις από στεριά, ουρανό και θάλασσα, η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει το... ντελίριο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με ψυχραιμία, νηφαλιότητα, αλλά και ετοιμότητα!  Εξάλλου, ο Τούρκος πρόεδρος μετά τις βαριές καταγγελίες του αρχηγού της κεμαλικής αξιωματικής αντιπολίτευσης (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ότι η οικογένεια Ερντογάν έχει μεταφέρει 62 εκατ. δολάρια στο εξωτερικό και σχεδιάζει να εγκαταλείψει την Τουρκία, εκείνος δεν απάντησε επί της ουσίας, παρά μόνο ότι... ετοιμάζεται να καταθέσει μήνυση. 

Διαβάστε ακόμη: Ερντογάν: Την ώρα που υποδέχεται φέρετρα, απειλεί με νέα εισβολή στη Συρία

Πάντως, στην Αθήνα θεωρούν πως όλα αυτά εντάσσονται κυρίως στο εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι της γειτονικής χώρας που οδεύει σε εκλογές το 2023 και όπως όλα δείχνουν ο Ερντογάν θα δυσκολευτεί πάρα πολύ να κερδίσει ξανά με τον πληθωρισμό να καλπάζει στο 70% και τη λίρα να έχει στην κυριολεξία καταρρεύσει. Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην σηκώσει το γάντι των προκλήσεων, να μην απαντάει σε προσωπικό επίπεδο ούτε στον Ερντογάν, ούτε σε άλλο στέλεχος της κυβέρνησής του και όπως σημείωσε ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reader «εμείς θα ορίσουμε το επίπεδο της δικής μας φωνής, όποτε το επιλέξουμε».

Αλλωστε, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έστειλε σκληρό μήνυμα στον Ερντογάν μετά το «Μητσοτάκης γιοκ», μιλώντας από το Νταβός όπου δίνει το «παρών» στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, και είπε χαρακτηριστικά: «Κάνει λάθος αν θεωρεί ότι ο διάλογος σημαίνει εκπτώσεις απ' την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Οσο η Τουρκία δεν αλλάζει συμπεριφορά τόσο θα αναδεικνύω την παραβίαση του διεθνούς δικαίου στους εταίρους και συμμάχους μας». 

Οι προκλήσεις στο Αιγαίο συνεχίζονται

Συγκεκριμένα, την Τετάρτη οι γείτονες εξαπέλυσαν νέες υπερπτήσεις στον ουρανό του Αιγαίου με μαχητικά αεροσκάφη, κατασκοπευτικά και μη επανδρωμένα στο βορειοανατολικό Αιγαίο. Δυο F-16, δυο αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας ATR-72 και ένα μη επανδρωμένο UAV προέβησαν σε μπαράζ παραβιάσεων του εθνικού μας ενάεριου χώρου. Για την ακρίβεια σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ καταγράφηκαν συνολικά 41 παραβιάσεις και επτά παραβάσεις σε Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο. Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

Καραβάνια μεταναστών στον Εβρο

Παράλληλα, σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκονται οι ελληνικές αρχές στα σύνορα στον Έβρο για τις προσφυγικές ροές με τον στρατό και τους συνοριοφύλακες να έχουν πολλή δουλειά τα τελευταία 24ωρα. Οι ροές των προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία προς την Ελλάδα μπορεί να είχαν μειωθεί τα τελευταία χρόνια, λόγω της πανδημίας, όμως με βάση τα επίσημα στοιχεία έχουν αρχίσει να γίνονται ξανά... καραβάνια. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Alpha, καταγράφηκαν δύο παράνομες προσπάθειες προσφύγων και μεταναστών που προσπάθησαν να περάσουν στην Ελλάδα με την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από τους Τούρκους να είναι ένας γνωστός τρόπος όξυνσης του κλίματος.

Αποκαλυπτικές είναι οι εικόνες με διακινητές που οδηγούν δεκάδες μετανάστες στο ποτάμι του Έβρου, με στόχο να περάσουν τα ελληνικά σύνορα. Ενδεικτικό της τουρκικής προσπάθειας να ανεβάσει τους τόνους και σε αυτό το θέμα είναι ότι οργάνωσαν ακόμη και πούλμαν από την Τουρκία που μεταφέρουν μετανάστες στα σύνορα και να τους «ρίχνουν» προς την ελληνική πλευρά μόλις πέσεις το σκοτάδι. 

Και θαλάσσιος συναγερμός υπό το φόβο «ατυχήματος»

Στο μεταξύ, η Άγκυρα, έβγαλε το ερευνητικό πλοίο Yunus στην καρδιά του Αιγαίου, στο θαλάσσιο χώρο νότια της Λέσβου προσπαθώντας να προκαλέσει σκηνικό έντασης. Όπως έγινε γνωστό το Yunus απέπλευσε τις πρώτες πρωινές ώρες από τα τουρκικά παράλια και βρέθηκε νοτίως της Λέσβου. Την ίδια ώρα, μαζική μεταφορά μεταναστών στην Ελλάδα, επιχείρησαν για δεύτερο 24ωρο οι Τούρκοι διακινητές και από θάλασσα, αφού οι... γείτονες στέλνουν βάρκες γεμάτες με κόσμο που προσπαθεί να μπει στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Είναι ξεκάθαρο ότι η τουρκική ηγεσία προσπαθεί  να χρησιμοποιεί και πάλι το προσφυγικό, ως «όπλο», για τις επιδιώξεις της, όμως, η αντίδραση του Λιμενικού ήταν άμεση, και οι διακινητές, αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στην Τουρκία.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη η δήλωση του καθηγητή Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο και βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρη Καιρίδη, ο οποίος μιλώντας στο STAR δεν έκρυψε την ανησυχία του, ότι «ο Ερντογάν, το έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν, θέλει ένα ατύχημα στο Αιγαίο, που θα εκθέσει την Ελλάδα. Άρα είναι μια άσκηση ισορροπίας, προστατεύοντας τα σύνορα στη βάση του διεθνούς δικαίου. Είμαστε προετοιμασμένοι, υποψιασμένοι, είμαστε πολύ πιο έτοιμοι απ’ ό,τι ήμασταν το 2020 και δίνουμε τον αγώνα» ανέφερε ο κ. Καιρίδης.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA