Μενού
  • Α-
  • Α+

Τελικά τι είδους καλοκαίρι θα περάσουμε; Δεν το ρωτάω μόνο εγώ αλλά και όσοι εργάζονται στο νεοκλασσικό της Βασιλίσσης Σοφίας που τρέμουν στην ιδέα πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα δοκιμάσει για ακόμη μια φορά τις αντοχές μας και τα νεύρα μας. Ρωτήθηκε λοιπόν χθες ανώτατος παράγοντας του υπουργείου Εξωτερικών για το τι είδους καλοκαίρι μας περιμένει. «Εξαρτάται από τους γείτονες», ήταν η απάντησή του.

Δεν μας έκανε σοφότερους θέλω να πω, αν και εξέφρασε την ελπίδα πως δεν θα δούμε την επανάληψη του καλοκαιριού του 2020. Τότε που τελικά έφτασε Σεπτέμβριος για να επιστρέψουν τα πλοία στους ναύσταθμους και η καρδιά μας στη θέση της. 

Διαβάστε ακόμη: Εκτός ελέγχου ο Ερντογάν, σε αμόκ ο Τσαβούσογλου - Μήνυμα «δεν σας παίρνει» από τη Μπακογιάννη

Η αλλαγή της στάσης των Σκοπιανών απέναντι στην Ελλάδα 

Ποια ήταν η πλέον μισητή χώρα στη Βόρεια Μακεδονία για περίπου 30 χρόνια; Μα φυσικά η Ελλάδα. Θεωρούσαν οι γείτονες ότι εμείς τους στερούσαμε κομμάτι της εθνικής τους ταυτότητας, αδυνατώντας βέβαια να κατανοήσουν τον αλυτρωτισμό που εξέπεμπαν εθνικιστικές πολιτικοί τους αλλά και μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας. Έλα όμως που αυτό έχει σταδιακά αλλάξει: το έλεγε προχθές ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας σε στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών στην επίσκεψη Δένδια: Τώρα οι Σκοπιανοί μισούν τους Βούλγαρους, που θέτουν σημαντικά προσκόμματα στην ευρωπαϊκή τους προοπτική. Κάπως σαν τον αντιαμερικανισμό στην Ελλάδα που την τελευταία δεκαετία υποχώρησε για να δώσει τη θέση του στο μένος κατά των Γερμανών. 

Ξεκινάει το εσωτερικό Erasmus

Δόθηκε χθες Πέμπτη στη δημοσιότητα και μπαίνει άμεσα σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας «Νέοι Ορίζοντες» στα ΑΕΙ: Εσωτερικό «Erasmus», κοινά και διπλά πτυχία, start-ups φοιτητών, νέες αξιοκρατικές διαδικασίες εκλογής Καθηγητών, βιομηχανικά διδακτορικά.

Στόχος είναι -όπως επισημαίνει η Υπουργός Νίκη Κεραμέως- η δυναμική προσαρμογή του ελληνικού Πανεπιστημίου στις ανάγκες της κοινωνίας, η παροχή νέων δυνατοτήτων στα Πανεπιστήμια, στους φοιτητές, στους πανεπιστημιακούς και στους πολίτες, η προσαρμογή στις ευρωπαϊκές και διεθνείς εξελίξεις, η επίλυση χρόνιων ζητημάτων  και η κωδικοποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας. Μακάρι να προχωρήσει γιατί ακούγεται ως μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση που θα δώσει μεγαλύτερη ευελιξία στα προγράμματα σπουδών και θα εναρμονίσει τα πανεπιστήμιά μας με τις πρακτικές ξένων κορυφαίων ιδρυμάτων. 

Ξένοι Πυροσβέστες στη χώρα για το καλοκαίρι

Για πρώτη φορά φέτος η χώρα μας θα φιλοξενήσει εκ των προτέρων πυροσβέστες από έξι ευρωπαϊκές χώρες (Βουλγαρία, Ρουμανία, Γερμανία, Γαλλία, Φινλανδία, και Νορβηγία) με στόχο αφενός την άμεση παρέμβαση και αφετέρου την ανταλλαγή τεχνογνωσίας στην καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι μονάδες θα εγκατασταθούν στην Αθήνα, τη Λάρισα και την Τρίπολη. Αχρείαστοι να είναι λέω εγώ από τη μια, αλλά από την άλλη, είμαι βέβαιος ότι η όσμωση με τους Έλληνες συναδέλφους τους μόνο καλό θα κάνει. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA