Μενού
  • Α-
  • Α+

Οι προκλήσεις της Τουρκίας σε όλα τα πεδία δεν έχουν τελειωμό. Οι άσπονδοι γείτονες συνεχίζουν το ανθελληνικό τους κρεσέντο που ξεκίνησε μετά από την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ κι αυτή τη φορά, εκδίδουν παράνομη Navtex με την οποία στέλνουν το Cesme στο κεντρικό Αιγαίο. Υστερα από τη Navtex που εξέδωσε στις 24 Μαΐου για το ερευνητικό Yunus, σήμερα εξέδωσε νέα για το ερευνητικό σκάφος, δεσμεύοντας παράνομα περιοχές μεταξύ Σκύρου – Άη Στράτη και Λέσβου.

Οι έρευνες θα διεξαχθούν από σήμερα μέχρι τις 14 Ιουνίου. Στην περιοχή αυτή το δικαίωμα για έκδοση αναγγελιών ανήκει στην Ελλάδα και καθώς πρόκειται για υδρογραφικές έρευνες που δεν αφορούν στην υφαλοκρηπίδα, εκτιμάται ότι είναι μία ακόμα προσπάθεια της Τουρκίας να προκαλέσει αλλά και να δοκιμάσει τα αντανακλαστικά της Ελλάδας.

Την ίδια στιγμή στον τουρκικό Τύπο αναζωπυρώνεται η μυθοπλαστική συζήτηση περί 152 νησιών στο Αιγαίο, των οποίων η κυριαρχία δεν έχει καθοριστεί. Η Τουρκία αμφισβητεί συνολικά το καθεστώς 152 νησιών, από το βόρειο Αιγαίο ως την Κρήτη, ανάμεσα τους οι Οινούσσες, η Στρογγύλη, το Φαρμακονήσι, η Σαμοθράκη, η Λέσβος, η Ικαρία, η Σάμος, η Ρόδος, η Κως και η Λήμνος.

Αυτή είναι η παράνομη τουρκική Navtex

Δένδιας σε συμμάχους: «Μην ενδίδετε στους τουρκικούς εκβιασμούς»

Η ελληνική πλευρά παρακολουθεί στενά και δεν αφήνει το παραμικρό περιθώριο αμφισβήτησης στους Τούρκους, ωστόσο, αντιδρά με νηφαλιότητα μεν, αλλά σε υψηλούς τόνους δε. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με δήλωσή του στα «Νέα Σαββατοκύριακο» καλεί τους συμμάχους να μην ενδίδουν στους εκβιασμούς της Τουρκίας και αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά επισημαίνει ότι είμαστε μάρτυρες κλιμάκωσης της τουρκικής επιθετικής ρητορικής και πρωτοφανών ενεργειών εναντίον της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χωράς μας.

«Αντιδρούμε με σύνεση και ψυχραιμία. Δεν παρασυρόμαστε από την πέραν του Αιγαίου ακραία ρητορική. Επιλέγουμε εμείς τον τρόπο και τον χρόνο που θα απαντήσουμε. Είναι προφανές ότι η τουρκική επιθετικότητα δεν εξαντλείται μόνον εναντίον της χώρας μας» επισημαίνει ο κ. Δένδιας και κάνοντας αναφορά στην επικείμενη εισβολή στην Συρία αλλά και στην τουρκική αντίδραση στην ένταξη της Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ τονίζει ότι πρόκειται για μια ακόμη απόδειξη της αναθεωρητικής στάσης της Τουρκίας.

Παράλληλα, ο κορυφαίος Ελληνας διπλωμάτης τονίζει πως «σεβόμαστε και προωθούμε τις θέσεις αρχής, στις οποίες έχουμε θεμελιώσει την εξωτερική μας πολιτική: Σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και προστασία της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας όλων των κρατών. Τις αρχές αυτές εφαρμόζουμε στην περίπτωση της Ουκρανίας, αλλά και απέναντι στην Τουρκία. Η Ελλάδα δεν είναι “επιτήδειος ουδέτερος”. Ενστερνίζεται πλήρως τις αξίες των Δημοκρατιών. Δεν ασκεί εκβιασμούς. Αναμένει από τους εταίρους και συμμάχους να μην ενδίδουν και αυτοί με τη σειρά τους σε εκβιασμούς, με όποιον “μανδύα” και αν αυτοί περιβάλλονται», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

Προσθέτει δε πως: «δεν έχουμε και δεν επιδιώκουμε να έχουμε μια τουρκο-κεντρική εξωτερική πολιτική, η οποία απλώς αντιδρά στις ενέργειες της γείτονος» και κλείνει με το μήνυμα πως: «Παρά τις θεμελιώδεις αλλαγές στο γεωπολιτικό περιβάλλον, η Ελλάδα δεν ετεροκαθορίζεται. Ασκεί πολιτική αξιών και προστατεύει με σθένος τα εθνικά συμφέροντα».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA