Μενού
  • Α-
  • Α+

Μέρα με τη μέρα και ώρα με την ώρα οι Τούρκοι συνεχίζουν τους λεονταρισμούς κι απειλούν με κατάληψη νησιών, άνοιγμα της κάνουλας των προσφυγικών ροών και με «εκστρατείες» στο Αιγαίο. Η Αθήνα παρακολουθεί κι απαντά στα πεδία όποτε χρειάζεται με αποφασιστικότητα και νηφαλιότητα, βάσει των διεθνών κανόνων και του δικαίου, το οποίο αμφισβητεί συνεχώς η γείτονα και προκαλεί ολοένα και περισσότερο. Οι Τούρκοι, έχουν... απασφαλίσει το τελευταίο διάστημα και ειδικά ύστερα από το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και τις διπλωματικές επαφές που είχαν οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι με τους Αμερικανούς που έρχονται ολοένα και πιο... κοντά στην Ελλάδα.

«Η Ελλάδα δεν ασκεί "εκβιασμούς" αναμένει από τους εταίρους και συμμάχους να μην ενδίδουν και αυτοί με τη σειρά τους σε εκβιασμούς, με όποιον "μανδύα" και αν αυτοί περιβάλλονται» προειδοποιεί τους Ευρωπαίους εταίρους ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και τονίζει: «Αντιδρούμε με σύνεση και ψυχραιμία. Δεν παρασυρόμαστε από την πέραν του Αιγαίου ακραία ρητορική. Επιλέγουμε εμείς τον τρόπο και τον χρόνο που θα απαντήσουμε. Είναι προφανές ότι η τουρκική επιθετικότητα δεν εξαντλείται μόνον εναντίον της χώρας μας» επισημαίνει ο κ. Δένδιας και κάνοντας αναφορά στην επικείμενη εισβολή στην Συρία αλλά και στην τουρκική αντίδραση στην ένταξη της Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ τονίζει ότι πρόκειται για μια ακόμη απόδειξη της αναθεωρητικής στάσης της Τουρκίας.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκτός από το Yunus εξέδωσε άλλη μια παράνομη Navtex και στέλνει στο κεντρικό Αιγαίο το ερευνητικό σκάφος Cesme, καταπατώντας για άλλη μια φορά τους διεθνείς κανονισμούς. Υστερα από τη Navtex που εξέδωσε στις 24 Μαΐου για το ερευνητικό Yunus, σήμερα η Τουρκία δέσμευσε παράνομα περιοχές μεταξύ Σκύρου – Άη Στράτη και Λέσβου. Οι έρευνες θα διεξαχθούν από σήμερα μέχρι τις 14 Ιουνίου. 

Την ίδια στιγμή στον τουρκικό Τύπο αναζωπυρώνεται η μυθοπλαστική συζήτηση περί 152 νησιών στο Αιγαίο, των οποίων η κυριαρχία δεν έχει καθοριστεί. Η Τουρκία αμφισβητεί συνολικά το καθεστώς 152 νησιών, από το βόρειο Αιγαίο ως την Κρήτη, ανάμεσα τους οι Οινούσσες, η Στρογγύλη, το Φαρμακονήσι, η Σαμοθράκη, η Λέσβος, η Ικαρία, η Σάμος, η Ρόδος, η Κως και η Λήμνος.

Κόκκινος συναγερμός σε χερσαία και θαλάσσια σύνορα

Παράλληλα, οι Τούρκοι έχουν αρχίσει και πιέζουν την Ελλάδα και κατ' επέκταση την Ευρώπη στα ανατολικά σύνορά μας, αυξάνοντας τις προσφυγικές ροές καθημερινά. Η Ελλάδα που αναμένει ανάλογες κινήσεις, έχει προετοιμαστεί κατάλληλα. Γι αυτό το λόγο εντείνονται τα μέτρα φύλαξης και αυξάνονται ο περιπολίες στον Εβρο όσο κλιμακώνεται η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία. Είναι ενδεικτικό της κατάστασης ότι το πρώτο τετράμηνο της χρονιάς απετράπησαν πάνω από 40.000 παράνομες είσοδοι στη μεθόριο της Θράκης, όπως είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, ενώ και στο Αιγαίο είναι πλέον καθημερινές οι προσπάθειες των διακινητών να στείλουν στα ελληνικά νησιά μετανάστες.

Την ίδια στιγμή αυξάνεται ο αριθμός των περιπολιών στα μεθοριακά περάσματα, τόσο από την Αστυνομία και τους συνοριοφύλακες, όσο και από τον στρατό με τα νέας τεχνολογίας οχήματα που έχει προμηθευτεί το τελευταίο διάστημα από τις ΗΠΑ. Πάντως, οι διακινητές βρίσκουν συνεχώς άλλους δρόμους και ψάχνουν τεχνάσματα για να περάσουν παράνομα τα σύνορα και να προωθήσουν εξαθλιωμένους μετανάστες στη χώρα μας.

Με τον καιρό πλέον να είναι σύμμαχος, τα εγκληματικά δίκτυα των διακινητών συνεχίζουν τα ταξίδια θανάτου των μεταναστών και των προσφύγων και το Λιμενικό Σώμα δίνει αγώνα όλο το 24ωρο για να κρατήσει τους διακινητές μακριά από τα χωρικά μας ύδατα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, από την 1η Μαΐου προσπάθησαν ανεπιτυχώς να μπουν στη χώρα 3.460 μετανάστες, ενώ μόνο την τελευταία εβδομάδα 1.078 ακόμη πήραν ξανά το δρόμο για τα παράλια της Τουρκίας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA