Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε έναν διαγωνισμό της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας κρύβεται το μυστικό, που έχει κάνει έξω φρενών τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φτάνοντας για πρώτη φορά στο σημείο να αμφισβητήσει επίσημα την κυριαρχία της χώρας μας σε όλα τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Αντιμέτωπος πλέον με την πραγματικότητα και τις νέες ισορροπίες, που δημιουργούνται στην περιοχή μας, ο Τούρκος πρόεδρος διαπιστώνει ότι για να προχωρήσουν τα νέο-οθωμανικά σχέδια του δεν αρκούν μόνο τα πολυδιαφημισμένα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Διαβάστε ακόμη: Μπαχτσελί: «Τα Δωδεκάνησα θα επιστραφούν στους ιδιοκτήτες τους είτε με το καλό είτε με το ζόρι»

Ως σύγχρονος «σουλτάνος» των drones ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θεώρησε λανθασμένα πως μπορεί να γίνει κυρίαρχος στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο απειλώντας την Ελλάδα, εκβιάζοντας συμμάχους και φίλους και ισχυροποιώντας τη θέση του μέσω χωρών-δορυφόρων, τις οποίες φιλοδοξούσε να προσδέσει στο άρμα των νέων πολεμικών τεχνολογιών της Τουρκίας

Χάρτες που... αλλάζουν σύνορα

Ο χάρτης, που παρουσίασε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου θέτοντας ξεκάθαρα θέμα συνόρων σαφώς και συνιστούν την πιο ακραία πρόκληση της Αγκυρας των πολλών τελευταίων χρόνων. Ενδεικτικό της επιθετικότητας των Τούρκων είναι πως οι ενέργειες αυτές υλοποιούνται χωρίς να λαμβάνεται καν υπόψη το διεθνές περιβάλλον, που έχει σχηματιστεί μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στο οποίο η έγερση οποιουδήποτε ζητήματος αλλαγής συνόρων θεωρείται από τη Δύση εκ προοιμίου μη αποδεκτή. Ειδικά, όταν μιλάμε για μία χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, που απειλεί ωμά την εθνική κυριαρχία σύμμαχης χώρας τη στιγμή μάλιστα, που η ίδια θέτει βέτο μπλοκάροντας τη διεύρυνση της Συμμαχίας σε μία ιστορική καμπή.

Μπροστά στα αδιέξοδα της πολιτικής του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βλέπει ότι ηγείται μιας χώρας, που επιθυμεί διακαώς να έχει ισχυρό περιφερειακό ρόλο με βλέψεις στα εδάφη των γειτόνων της, διαθέτοντας όμως έναν παρωχημένο αεροπορικό στόλο. Συνδυασμός εντελώς ασύμβατος με τις παράνομες τουρκικές επιδιώξεις. Τα μηνύματα, που λαμβάνει από τις ΗΠΑ, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για την αίσια κατάληξη του αιτήματος του για την προμήθεια 40 F-16 Block 70/72 και την αναβάθμιση 80 αεροσκαφών του ίδιου τύπου της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας στη διαμόρφωση Viper. 

«Γυμνά» στο Αιγαίο τα τουρκικά μαχητικά 

Αντιθέτως, η Ελλάδα το 2028 θα έχει ολοκληρώσει την αναβάθμιση 83 F-16 έχοντας εντάξει νωρίτερα στις τάξεις της Πολεμικής Αεροπορίας 24 Rafale ενώ, όπως όλα δείχνουν, την περίοδο εκείνη θα «τρέχουν» και οι πρώτες παραλαβές των F-35. Με απλά λόγια σε βάθος 5ετίας και στην περίπτωση, που το Κογκρέσο δεν ανάψει τελικά το πράσινο φως για άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην Τουρκία λόγω των S-400, τα τουρκικά μαχητικά δε θα μπορούν να βγουν στο Αιγαίο με τα ποιοτικά δεδομένα του ελληνικού στόλου να δημιουργούν όχι απλά αποτρεπτικές αλλά απόλυτα απαγορευτικές συνθήκες για τον τουρκικό επεκτατισμό. 

Στο πλαίσιο αυτό, ο διαγωνισμός της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας για ανάπτυξη drones, που θα εμπλέκονται σε αερομαχίες αποκτά νέα διάσταση, αποτυπώνοντας το τέλμα, στο οποίο θα βρεθεί η τουρκική αεροπορία στο προσεχές διάστημα χωρίς να μπορεί να αντιπαρατεθεί απέναντι στα ελληνικά μαχητικά. Η παρουσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην έκθεση αεροδιαστημικής τεχνολογίας της Τουρκίας TEKNOFEST, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Αζερμπαϊτζάν, ήταν μια ακόμα ευκαιρία για προώθηση των «οικογενειακών» UAV Bayraktar TB2 και Akinci, για τα οποία ο γαμπρός του και επικεφαλής της κατασκευάστριας εταιρείας Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ δηλώνει ότι μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία όλος ο κόσμος είναι πια πελάτης του. 

Η ανθρώπινη νοημοσύνη υπερέχει των drones 

Ο συγκεκριμένος διεθνής διαγωνισμός λοιπόν της TEKNOFEST επικεντρώνεται στο επόμενο στάδιο της τεχνολογίας των UAV, της δυνατότητας δηλαδή να συμμετέχουν σε αερομαχίες όπως τα μαχητικά αεροσκάφη αφού δεν μπορούν να προσεγγίσουν το επίπεδο ανθρώπινης νοημοσύνης σε τομείς, μεταξύ των οποίων, η ικανότητα λήψης αποφάσεων και η ικανότητα σχεδιασμού σε δυναμικά περιβάλλοντα όπως οι ελιγμοί μάχης αέρος-αέρος μεταξύ μαχητικών αεροσκαφών, οι οποίοι μπορούν να εκτελεστούν μόνο με επανδρωμένα αεροσκάφη. 

Βέβαια, μέχρι η εξέλιξη της τεχνολογίας να επιτρέψει κάτι τέτοιο, η Τουρκία θα πρέπει να δώσει λύση στο φλέγον ζήτημα της αεροπορίας της και συνολικά των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των ενόπλων δυνάμεων της, που δεν είναι άλλο από τη μετάβαση σε αεροσκάφη νέας γενιάς. Τα υπάρχοντα δεδομένα δείχνουν ότι η προοπτική αυτή μοιάζει εξαιρετικά δύσκολη, τουλάχιστον έως το τέλος της δεκαετίας, γεγονός, που πυροδοτεί σε μεγάλο βαθμό την εκτός ορίων επιθετικότητα του Τούρκου προέδρου αμφισβητώντας την εθνική κυριαρχία της χώρας μας σε ένα χρονικό σημείο, που πιστεύει ότι η στρατιωτική ισχύς του ακόμα το επιτρέπει. 

Στο μεταξύ, η συμμετοχή των τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών φέροντας «έξυπνα» πυρομαχικά στα πεδία των μαχών σε Συρία, Λιβύη, Ναγκόρνο Καραμπάχ και Ουκρανία θεωρείται από τους γείτονες ως το διαβατήριο τα συγκεκριμένα οπλικά συστήματα να κερδίσουν την παγκόσμια προσοχή ισχυριζόμενοι ότι οι υποψήφιοι πελάτες συνωστίζονται για να καταφέρουν να μπουν πιο μπροστά στη γραμμή παραγωγής της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας. Είναι χαρακτηριστικό πως ο γαμπρός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δηλώνει ότι έχει υπογράψει εξαγωγικές συμβάσεις για το Bayraktar TB2 με 19 χώρες την ώρα, που η Τουρκία συγκαταλέγεται στις τρεις πρώτες χώρες στον κόσμο, που εξάγουν πολεμικά drones. 

Τα κράτη - δορυφόροι της Τουρκίας

Οι χώρες, που έχουν παραγγείλει ήδη τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και έχει επιβεβαιωθεί είναι το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, η Λιβύη, το Μαρόκο, η Πολωνία, το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία, η Τυνησία, το Τουρκμεντιστάν και η Ουκρανία. Σε συμφωνία για την αγορά Bayraktar έχει καταλήξει και το Ιράκ ενώ μεταξύ των χωρών, που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, συγκαταλέγονται η Λετονία, η Σομαλία, ο Νίγηρας και το Πακιστάν. Στην πραγματικότητα η εξαγωγική επιτυχία των μη επανδρωμένων αεροσκαφών πρόσφερε στην τουρκική αεροπορία επιχειρησιακές διευκολύνσεις με την Αγκυρα να αποκτά στρατιωτική παρουσία σε Μέση Ανατολή, Ανατολική Μεσόγειο και Βόρεια Αφρική αποκομίζοντας πολιτικά, οικονομικά και διπλωματικά οφέλη. 

Εκτός από την ενεργή εμπλοκή της στις περιφερειακές συγκρούσεις η Τουρκία με οπλικά συστήματα χαμηλού κόστους επιχειρεί να δημιουργήσει έναν κύκλο κρατών-δορυφόρων για να προωθήσει τις επιδιώξεις της σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, που αποτελούν το πιο στρατηγικό κεφάλαιο της εξωτερικής πολιτικής της. Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσονται οι πωλήσεις Bayraktar σε χώρες της Βόρειας Αφρικής με τη Λιβύη να αποτελεί τον πιο κρίσιμο κρίκο στην αλυσίδα διαρκούς στρατιωτικής απειλής, που προσπαθεί να απλώσει ο Τούρκος πρόεδρος γύρω από την χώρα μας επιχειρώντας να την κυκλώσει.  

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA