Μενού
  • Α-
  • Α+

Ποιος πιστεύει πραγματικά ότι το φετινό καλοκαίρι θα είναι ήσυχα τα πράγματα στο Αιγαίο; Νομίζω κανείς. Ούτε και οι Γερμανοί που όπως έχει αποδειχθεί τα τελευταία 3 χρόνια προσπαθούν να παίζουν ένα ρόλο εξισορροπιστή στα ελληνοτουρκικά, συχνά εκνευρίζοντας την Αθήνα για τη στάση Ποντίου Πιλάτου που συχνά παίρνουν. Πάντως με ενδιαφέρον περιμένω να δω την άφιξη της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ στις 9 Ιουνίου στην Αθήνα. Θα είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για την Αθήνα να ακούσει τη δημόσια τοποθέτηση της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών αναφορικά με τα ζητήματα του Αιγαίου και τη στάση της Άγκυρας. Δεν χρειάζεται να υπενθυμίσω πως η Γερμανία έχει μεγάλη δυσκολία να καταδικάσει την Τουρκία για όσα κάνει, από τη στιγμή που αποτελεί μια τεράστια αγορά για τα προϊόντα της και βέβαια μια μεγάλη εκλογική αγορά για τους Γερμανούς πολιτικούς. Θα έχει πάντως σίγουρα ενδιαφέρον.

Ο Πιερρακάκης στις ΗΠΑ 

Ποιος σας είπε ότι η Ελλάδα δεν εξάγει τεχνογνωσία; Ο υπουργός Ψηφιακής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Πιερρακάκης βρίσκεται από σήμερα στις ΗΠΑ όπου θα έχει μια σειρά από σημαντικές συναντήσεις με στελέχη του Λευκού Οίκου αλλά και στελέχη εταιριών τεχνολογίας. Στο σημείο αυτό να σας υπενθυμίσω πως στους Δελφούς, ο Αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάϊατ είχε επισημάνει πως στις ΗΠΑ είναι ενθουσιασμένοι με τη δουλειά που έχει κάνει ο Κυριάκος Πιερρακάκης και πως πολλές εταιρείες θα τον διεκδικούσαν εάν ο ίδιος το επιθυμούσε. Εγώ πάλι λέω ότι το μυαλό του κ. Πιερρακάκη είναι παιδιόθεν στην πολιτική - οπότε η καριέρα του τεχνοκράτη μπορεί να περιμένει! 

Η Τουρκία θέμα στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου

Θα έχετε παρατηρήσει φαντάζομαι πως οι Έλληνες πολιτικοί δεν ακολουθούν τους Τούρκους ομολόγους τους στην όξυνση της επιθετικής ρητορικής. Αυτό δεν γίνεται για λόγους αδυναμίας αλλά για λόγους στρατηγικής και τακτικής. Η Ελλάδα έχει διεθνοποιήσει το ζήτημα των τουρκικών παραβιάσεων (τους ίδιους χάρτες που έδειξε χθες ο πρωθυπουργός στον Καγκελάριο Σολτς είχε δείξει και στον Τζο Μπάιντεν στο Οβάλ Γραφείο) ενώ έχει φροντίσει να δείξει σε όλους τους συμμάχους στη Δύση πως η Τουρκία είναι αναθεωρητική δύναμη. Βέβαια ο πρωθυπουργός είπε ήδη χθες πως εάν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί το θέμα της Τουρκίας θα τεθεί στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου όπου θα υπάρξει σκληρή καταδίκη της τουρκικής στάσης στα συμπεράσματα. Αυτό βέβαια από μόνο δεν σημαίνει πως θα σταματήσει την επιθετική ρητορική Ερντογάν - αν και τις ίδιες μέρες στη σύνοδο του ΝΑΤΟ θα κριθούν πολλά αναφορικά με την Τουρκία και το βέτο της στην ενταξιακή προοπτική Σουηδίας και Φινλανδίας. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA