Μενού
  • Α-
  • Α+

Συνεχίζει τη ρητορική των προκλήσεων ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επαναφέρει το θέμα της Αγίας Σοφίας. Μάλιστα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάνει μία νέα πρόκληση, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι η κυβέρνησή του «αποκατέστησε την Αγία Σοφία στην αρχική της ταυτότητα μετά από 84 χρόνια».

Διαβάστε ακόμηΤουρκία: Τα 23 ελληνικά νησιά που έχει βάλει στο μάτι ο Ερντογάν - Το άγχος με τα 12 μίλια

«(…) Κλείσαμε μια πληγή που άνοιξε στην καρδιά της κατάκτησης, δόξα τω Θεώ» δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και συμπλήρωσε: «Η Αγία Σοφία πήρε και πάλι τη θέση της στο πολιτισμό μας ως σημαία που υψώνεται στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης».

Ερντογάν: Δεν θα συζητάμε πλέον με την Ελλάδα

Επίσης, κλιμακώνοντας περαιτέρω τη στάση που τηρεί τις τελευταίες ημέρες και ιδίως μετά την επίσκεψη Μητσοτάκη στο Κογκρέσο, ο Ταγίπ Ερντογάν στην ομιλία του αναφέρθηκε στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας. Ειδικότερα, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε εκ νέου ότι οι Τούρκοι αξιωματούχοι δεν θα πραγματοποιούν πλέον διμερείς συνομιλίες με την Ελλάδα, και κάλεσε την ελληνική ηγεσία να «είναι ειλικρινής» όσον αφορά τις σχέσεις της με την Τουρκία.

Ο Ερντογάν σημείωσε ότι η Τουρκία δεν θα πραγματοποιήσει διμερείς συνομιλίες με την Ελλάδα έως ότου η Αθήνα ανακάμψει από τα λάθη της.

Ενοχλημένη η Τουρκία με τις επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη

Οι επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη έχουν ενοχλήσει την Τουρκία. Ενδεικτικό είναι τόσο το σημερινό πρωτοσέλιδο της Hurriyet, όσο και το γεγονός ότι την Κυριακή, ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό «ακατάλληλο συνομιλητή». «Σταματήσαμε τον στρατηγικό διάλογο υψηλού επιπέδου με την Ελλάδα; Το εξηγήσαμε αυτό; Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι λέμε στην Ελλάδα "συμμορφώσου". Δεν συμμορφώνεσαι, οπότε κι εμείς καταργήσαμε το Συμβούλιο Στρατηγικού Διαλόγου. Ο Μητσοτάκης δεν είναι πλέον συνομιλητής μου. Γιατί; Επειδή συνομιλώ με ανθρώπους που ασκούν πολιτική με προσωπικότητα. Θα μιλήσουμε, θα φάμε, θα συμφωνήσουμε να μην βάλουμε τρίτες χώρες ή πρόσωπα ανάμεσά μας, θα το υποσχεθείς... Δεν γίνεται να περάσουν 15 μέρες και μετά να πας στις ΗΠΑ, να μιλήσεις κατά της Τουρκίας στο αμερικανικό Κογκρέσο. Τι είναι αυτό; Θα πέσεις σε αυτό το σημείο για το χειροκρότημα. Συγγνώμη! Δεν γίνεται τίποτα με αυτούς. Τόσοι εξοπλισμοί κ.λπ. κ.λπ. Δεν μπορεί να γίνει τίποτα με αυτούς που συμπεριφέρονται έτσι» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστηρίζει χθες πως η Ελλάδα «έχει παραβιάσει το καθεστώς των νησιών, επομένως η Ελλάδα πρέπει να αφοπλίσει αυτά τα νησιά». «Διαφορετικά, θα ξεκινήσει η συζήτηση για την κυριαρχία» δήλωσε προκλητικά σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Anadolu ο Τούρκος υπουργός.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA