Μενού
  • Α-
  • Α+

Για τις παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν από την πλευρά της κυβέρνησης ώστε να μειωθεί το κόστος που βαραίνει του καταναλωτές στα καύσιμα, αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, που με την τοποθέτησή του ουσιαστικά πρόκρινε λύσεις όπως το fuel pass με τα χρήματα να πηγαίνουν απευθείας στους πολίτες, παρά μειώσεις στον ειδικό φόρο και τον ΦΠΑ.

Διαβάστε ακόμη: Fuel Pass: Εκπνέει η προθεσμία για το επίδομα βενζίνης - Κλείνει η πλατφόρμα

«Κληρονομήσαμε υψηλό φόρο στα καύσιμα και το υψηλότερο χρέος στην Ευρώπη. Αυξήσαμε το έλλειμμα και όλα αυτά είναι δανεικά. Υπάρχει δημοσιονομικό όριο και το εξαντλούμε. Κανείς δεν μπορεί να μας κατηγορήσει για πολιτική λιτότητας,. Υπάρχει όριο κι αν το υπερβούμε θα έχουμε πρόβλημα στις αγορές», είπε ο κ. Σκυλακάκης στην ΕΡΤ και πρόσθεσε: «Δεν είναι σίγουρο ότι αν μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης, η μείωση θα φτάσει στον καταναλωτή».

Αναλύοντας το, μίλησε για δύο στοχευμένες παρεμβάσεις στα καύσιμα αλλά επεσήμανε ότι υπάρχουν 20.000 βενζινάδικα στη χώρα και είπε πως: «Όταν μειώνεται φόρος δεν ξέρεις αν θα φτάσει στον καταναλωτή,  ενώ με το fuel pass φθάνουν και αυτή είναι η βασική μας κατεύθυνση: Κατευθείαν στο πορτοφόλι. Πολλοί ήταν εκείνοι που προτίμησαν να πάρουν 40 αντί για 45 ευρώ ώστε να έχουν τα χρήματα στην τράπεζα για να τα χρησιμοποιήσουν ενδεχομένως για κάτι άλλο».

«Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να πληρώσουν παραπάνω»

Αν μειώσουμε τον ΦΠΑ θα επωφεληθούν οι τουρίστες όχι οι Ελληνες, απάντησε σε σχετικό ερώτημα ο κ. Σκυλακάκης. Και σχετικά με τις ελλείψεις στον τουρισμό ανέφερε ότι «οι επιχειρήσεις θα πρέπει να πληρώσουν παραπάνω για να μην έχουν ελλείψεις». Μάλιστα κάλεσε, ειδικά τις επιχειρήσεις που πήραν Επιστρεπτέα Προκαταβολή «να κάνουν σωστά τη δουλειά τους» ενώ διευκρίνισε ότι όσο υπάρχουν ελλείψεις η ανεργία αν και είναι υψηλή στους νέους, δεν θα εξελιχθεί στατικά.

Τέλος ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί τροπολογία ώστε να δοθούν ισχυρά κίνητρα σε γιατρούς να δουλέψουν για δίμηνο ή τρίμηνο σε νησιά όπου υπάρχει ανάγκη.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA