Μενού
  • Α-
  • Α+

Οι Σύνοδοι σε Κομισιόν και ΝΑΤΟ μπορεί να πλησιάζουν, αλλά οι πολεμικοί τόνοι από την πλευρά της Τουρκίας όχι μόνο δεν πέφτουν, αλλά καθημερινά υπερβαίνουν κάθε προηγούμενη πρόκληση! Οπως το σημερινό επεισόδιο που σημειώθηκε μεταξύ του Τούρκου υπουργού Αμυνας Χουλουσί Ακάρ και Ελλήνων βουλευτών κατά την συνεδρίαση της υποεπιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη. 

Διαβάστε ακόμη: Τουρκία: Μονόδρομος ο πόλεμος αν τρυπήσουν με το γεωτρύπανο νότια της Κρήτης, λέει ο υποναύαρχος Φενέκος

Η Αθήνα μπορεί να επιλέγει να μην ακολουθήσει στην παγίδα της κλιμάκωσης, αλλά καταδεικνύει διεθνώς το ρόλο της Τουρκίας και υπενθυμίζει σε όλους ότι οι φύλακες έχουν όχι μόνο γνώση, αλλά και ισχύ! Η κυβέρνηση επιλέγει να μην μπαίνει σε διαξιφισμούς, απαντά, όμως, ότι η αποτρεπτική μας ισχύς είναι υπέρ επαρκής. Ετσι, το Μέγαρο Μαξίμου κρατάει ανοιχτή γραμμή με τα υπουργεία εξωτερικών και άμυνας να βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα και να εξετάζουν όλα τα σενάρια κλιμάκωσης από την Άγκυρα.

Αμεση απογείωση από Σκύρο, Καστέλι και Λήμνο

Πανέτοιμες να απαντήσουν σε κάθε απειλή από την Τουρκια είναι οι Ενοπλες Δυνάμεις μας, οι οποίες βρίσκονται εδώ και ημέρες σε «κίτρινο» συναγερμό. Οπως αναφέρουν πληροφορίες από το Πεντάγωνο που επικαλείται το Star, μία ήρεμη δύναμη αποπνέουν οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας μας αυτές τις μέρες, ενώ είναι έτοιμες για όλα με ψυχραιμία και μεθοδικότητα. Τα πλοία του Στόλου μας περιπολούν μέρα και νύχτα στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, ενώ έχουν αυξηθεί και οι χρονικές ετοιμότητες.

Παράλληλα, ο Στρατός Ξηράς είναι σε αυξημένη εγρήγορση στον Εβρο και τα νησιά, ενώ οι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας μάχονται καθημερινά εδώ και δεκαετίες στον «ακήρυχτο πόλεμο» του Αιγαίου και είναι σε υψηλή ετοιμότητα. Μάλιστα κάποια αεροσκάφη μας μπορούν να απογειωθούν μέσα σε 5 λεπτά από τη Σκύρο, το Καστέλι και τη Λήμνο. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι άδειες δεν έχουν «κοπεί» μέχρι στιγμής στις Ενοπλες Δυνάμεις όμως οι προφορικές οδηγίες και κατευθύνσεις που δίνουν οι διοικητές στα στελέχη τους είναι: «Φύγετε με άδεια αλλά αν χρειαστεί κάτι, πρέπει να είστε πίσω στις θέσεις σας σε 2-3 ώρες».

Κάποιοι επιτελείς θεωρούν ως το πιο επίφοβο διάστημα το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου επειδή τότε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει απειλήσει ότι θα στείλει το τέταρτο γεωτρύπανο στην ανατολική Μεσόγειο. Μάλιστα, η Αγκυρα έχει βγάλει και τις συνηθισμένες αντί-Navtex, με τις οποίες μας «απαγορεύει» να κάνουμε ασκήσεις στα Δωδεκάνησα επειδή είναι... αποστρατικοποιημένα, όπως και στην περιοχή νοτιοανατολικά της Κρήτης που καλύπτει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Παραλήρημα Ακάρ... και ελληνικές απαντήσεις

Εξάλλου, η παρουσία του Χουλουσί Ακάρ στην κοινοβουλευτική συνέλευση του ΝΑΤΟ ήταν μόνο ένας... κρίκος στην αλυσίδα των πρωτοφανών απειλών και των τουρκικών προκλήσεων. Ο Ακάρ αναφέρθηκε - από μόνος του, χωρίς καν να ερωτηθεί - σε όλη την ελληνοτουρκική ατζέντα (θέματα χωρικών υδάτων, αποστατιωτικοποιήσεις νησιών, κατηγορίες για Ελλάδα σχετικά με υποστήριξη της τρομοκρατίας), ενώπιον βουλευτών όλων των κρατών του ΝΑΤΟ προσπαθώντας να νομιμοποιήσει αυτές τις απόψεις. Μάλιστα ο Ακάρ αποχώρησε εκνευρισμένος, όμως οι Σπήλιος Λιβανός και Μανούσος Βολουδάκης άσκησαν κριτική στον Τούρκο υπουργό για τις υπερπτήσεις στο Αιγαίο και το Κυπριακό. Κριτική άσκησαν επίσης η Θεοδώρα Τζάκρη και ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Για περίπου 12 λεπτά υπήρχε λογομαχία αφού ο Ακάρ ανέφερε πως η Ελλάδα στηρίζει την τρομοκρατία. Οι Ελληνες βουλευτές του είπαν πως δεν μπορεί να μιλά για σεβασμό κυριαρχίας εδαφών ενώ η Τουρκία έχει εισβάλει στην Κύπρο και ταυτόχρονα αμφισβητεί την κυριαρχία των ελληνικών νησιών. Ξέσπασε λογομαχία μεταξύ του Τούρκου υπουργού και Ελληνες βουλευτών που του είπαν να πάρει πίσω το casus belli όταν μίλησε για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. Ο Τούρκος υπουργός κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις που του απηύθυναν Λιθουανοί και Ισπανοί βουλευτές σχετικά με τις εξελίξεις στην Ουκρανία και το ΝΑΤΟ. Τότε ένας Ελληνας βουλευτής είπε τη φράση «συνεχίζετε να είστε κατακτητές στη βόρεια Κύπρο».

Η στιγμή που έγιναν... μαλλιά κουβάρια

Eντονη και άμεση ήταν η αντίδραση των Ελλήνων βουλευτών σε ανυπόστατους ισχυρισμούς του Ακάρ κατά τη διάρκεια της συνάντησης της Πολιτικής Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ και της Ειδικής Ομάδας Μεσογείου και Μέσης Ανατολής στην Κωνσταντινούπολη. Ο εκνευρισμός του Τούρκου αξιωματούχου ήταν έκδηλος μετά από 12 λεπτά λογομαχίας και αποφάσισε να αποχωρήσει. 

Ο εκνευρισμός του Ακάρ ήταν τόσο έντονος που ξεκίνησε να μιλά στα τούρκικα, παρά το γεγονός ότι η τοποθέτησή του ήταν στα αγγλικά. «Πολλοί Ελληνες μίλησαν, έχω υποχρεώσεις» είπε και έφυγε εκνευρισμένος. Σύμφωνα ωστόσο με αυτόπτες μάρτυρες, ο Χουλουσί Ακάρ για καφέ στο μπαρ του συνεδριακού χώρου!

Τσελίκ: «Κακώς έχει στρατό το Καστελόριζο»

Μετά το επεισόδιο των Ελλήνων βουλευτών με τον Χουλουσί Ακάρ, τη σκυτάλη των προκλήσεων παρέλαβε ο Ομέρ Τσελίκ. Αυτή τη φορά ισχυρίστηκε μεταξύ άλλων ότι κακώς δεν είναι αποστρατιωτικοποιημένο το Καστελόριζο και κατηγόρησε την ελληνική πλευρά για προπαγάνδα κατά της Τουρκίας. Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για ακόμη μία φορά καταφέρθηκε εναντίον της χώρας μας καθώς, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της εκτελεστικής επιτροπής του AKP, ανέφερε -μεταξύ άλλων- ότι η Ελλάδα εμπλέκει συνεχώς τρίτες χώρες και ότι κακώς οι Έλληνες θεωρούν απειλή την «Γαλάζια Πατρίδα». Παράλληλα πρόσθεσε, ότι η Άγκυρα καλεί σε διάλογο την Ελλάδα βάσει του διεθνούς δικαίου. 

Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι όποτε η Άγκυρα προσπαθεί για λύση μέσω του διαλόγου, η χώρα μας απορρίπτει την πρόταση και κάνει προπαγάνδα μιλώντας για επιθέσεις της Τουρκίας εναντίον της. 

Μπαχτσελί: ΑΟΖ σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο 

Αλλά οι Τούρκοι δεν σταματούν εκεί! Νέες προκλητικές δηλώσεις έκανε σήμερα και ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, πρόεδρος του κόμματος Εθνικιστικής Δράσης της Τουρκίας. Συγκεκριμένα, είπε: «Πρέπει να επισημοποιήσουμε τις συντεταγμένες της ΑΟΖ της Τουρκίας. Στο δεύτερο στάδιο στη θάλασσα των νησιών (Αιγαίο) τους γεωγραφικούς σχηματισμούς που μας ανήκουν και δεν μεταβιβάστηκαν σε κανέναν, να τους εντάξουμε στους θαλάσσιους χάρτες μας ως δικά μας. Αυτό το νέο status να το επικυρώσουμε στον ΟΗΕ. Πρέπει αυτούς τους γεωγραφικούς σχηματισμούς να τους δώσουμε στην αρμοδιότητα των περιφερειών μας που βρίσκονται κοντά στις ακτές. Σε τρίτο στάδιο να κηρύξουμε συνεχόμενες ΝΑVTEX  που περιλαμβάνουν τους γεωγραφικού σχηματισμούς που ανήκουν στη χώρα μας».

DW: Πόσο πιθανός είναι ένας πόλεμος Τουρκίας - Ελλάδας;

«Διαμάχη για τα νησιά του Αιγαίου: Ο Ερντογάν απειλεί την Ευρώπη με τον επόμενο πόλεμο». Αυτός είναι ο τίτλος σχολίου του ελληνικής καταγωγής αρχισυντάκτη της εφημερίδας Münchner Merkur του Μονάχου, Γιώργου Αναστασιάδη σχετικά με τις νέες απειλές της Τουρκίας κατά της Ελλάδας για τα κυριαρχικά δικαιώματα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η ελληνική έκδοση της Deutsche Welle.

«Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν απειλεί ανοιχτά την Ελλάδα με πόλεμο για τα νησιά του Αιγαίου. Τι συμβαίνει, τι θέλει ο Ερντογάν και πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος στρατιωτικής σύρραξης;». Αυτά είναι τα ερωτήματα που θέτει σε ανάλυσή του στο δίκτυο RND o Γκερντ Χέλερ. Ο Γερμανός ανταποκριτής στην Αθήνα παρουσιάζει τις πρόσφατες δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την κυριαρχία σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τις τουρκικές ασκήσεις στην περιοχή, κάνοντας αναδρομή στο ιστορικό των τουρκικών αξιώσεων. «Η σύγκρουση σιγοκαίει στην περιοχή εδώ και πολλά χρόνια. Όμως τώρα για πρώτη φορά, η Τουρκία αμφισβητεί ανοιχτά την κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά - και επιχειρεί επιδεικτικά στρατιωτικές ασκήσεις απόβασης. Ο Ψυχρός Πόλεμος στο Αιγαίο απειλεί να εξελιχθεί σε θερμό επεισόδιο».

Όπως και η Merkur έτσι και η ανάλυση στη RND, βλέπει πίσω από τις απειλές Ερντογάν εσωπολιτικούς λόγους και τις επικείμενες προεδρικές εκλογές. «Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να κερδίσει τις επερχόμενες εκλογές. Μπορεί ακόμη και να ρισκάρει έναν πόλεμο με τη γειτονική Ελλάδα». Σε άλλο σημείο επιχειρεί να αποκρυπτογραφήσει τις βλέψεις του Ερντογάν: «Δεν αποκλείεται ο Ερντογάν να θέσει σε κίνηση αποβατικά πλοία και να προσπαθήσει να κατακτήσει ένα ή περισσότερα ελληνικά νησιά, ωστόσο δεν είναι πολύ πιθανό. Πιο πιθανό είναι η Τουρκία να προσπαθήσει να υπογραμμίσει τις κυριαρχικές της διεκδικήσεις στον εναέριο χώρο πάνω από το Αιγαίο. Το κάνει άλλωστε εδώ και εβδομάδες με ολοένα συχνότερες υπερπτήσεις πάνω από το Αιγαίο».

Libération: Ερντογάν κατά Ελλάδας λόγω εκλογών και... πληθωρισμού

Σε ρεπορτάζ με τίτλο «Κλιμάκωση. Απέναντι στην Ελλάδα, η Τουρκία δείχνει τα δόντια της» η εφημερίδα Libération σημειώνει ότι εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2023 και στο πλαίσιο ενός πληθωρισμού που καλπάζει, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν πολλαπλασιάζει τις πολεμικές διακηρύξεις έναντι της Ελλάδας.

«Μετά την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, ο Ερντογάν έγινε νευρικός. Δεν μπαίνουμε όμως σε αυτό το ρητορικό παιχνίδι» υπογραμμίζει στην εφημερίδα ο Τάσος Χατζηβασιλείου, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και υπεύθυνος διεθνών σχέσεων του κόμματος, σημειώνοντας ότι ο Τούρκος πρόεδρος «απευθύνεται πρωτίστως στην εσωτερική κοινή γνώμη».

Αν αυτός είναι ένας από τους στόχους του Ερντογάν ένας άλλος είναι η «επιδίωξη περιφερειακής ηγεμονίας», αναφέρει επίσης η εφημερίδα υπογραμμίζοντας ότι απόδειξη είναι η κατοχή της Βόρειας Κύπρου από το 1974 ή μεγάλου τμήματος της Βόρειας Συρίας και του Ιράκ. Το δημοσίευμα εξηγεί την τουρκική ιδέα της «Γαλάζιας πατρίδας» και επικαλούμενο διπλωματική πηγή σημειώνει ότι το μνημόνιο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών που υπέγραψε η Τουρκία με την κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης, τον Νοέμβριο του 2019, «είναι παράνομο και αντίθετο με το δίκαιο της θάλασσας».

«Κατά βάθος, ο Ερντογάν επιχειρεί να δώσει ένα νομικό πλαίσιο στην ιδέα του για τη Γαλάζια Πατρίδα. Θεωρεί ότι, αυτή τη στιγμή με τη σύγκρουση στην Ουκρανία, τον ρόλο που παίζει εκεί και το προηγούμενο που δημιούργησαν οι Ρώσοι, έχει μια ευκαιρία να προωθήσει την παράνομη θέση του» αναφέρει τέλος στην εφημερίδα ο Τάσος Χατζηβασιλείου επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα είναι «η εγγυήτρια της σταθερότητας και της δημοκρατίας στην περιοχή».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA