Μενού
  • Α-
  • Α+

Και λίγο πριν πέσει για ύπνο, ο Ομέρ Τσελίκ, μπορεί να τηλεφωνήσει σε κάποιο... ταγμένο στο καθεστώς Ερντογάν, τουρκικό ΜΜΕ, και να κάνει κάποια εμπρηστική δήλωση κατά της Ελλάδας. Αυτή τη φορά, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος AKΡ, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής υπό την προεδρία του Τούρκου προέδρου και βασικό θέμα των δηλώσεών του ήταν η Ελλάδα και η αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, όμως εξαπέλυσε και προσωπική επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Διαβάστε ακόμη: Αποκάλυψη Nordic Monitor: Ο Ερντογάν ζητά εξουσιοδότηση για επέμβαση στην Ελλάδα λόγω τουρκολιβυκού μνημονίου

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος σχολίασε και τις δηλώσεις του απόστρατου αντιναυάρχου, Γιάννη Εγκολφόπουλου, χαρακτηρίζοντάς τον «αστείο». «Υπάρχει μόνο ένα αξιοσημείωτο σημείο εδώ, αυτοί οι άνδρες υπηρέτησαν ως αντιναύαρχοι. Είναι περίεργο που ο ελληνικός στρατός βρίσκεται στα χέρια τέτοιων αστείων ανδρών», είπε, ενώ στη συνέχεια κατηγόρησε και πάλι τον Κυριάκο Μητσοτάκη για διπρόσωπη στάση:

«Προδοτική στάση από Μητσοτάκη»

«Ήρθε στην Κωνσταντινούπολη και είπε ''να λύσουμε τα προβλήματά μας ως δύο χώρες''. Στη συνέχεια πήγε στις ΗΠΑ και έκανε τα ανάποδα. Αυτή είναι μια προδοτική στάση. Είναι μια κακόβουλη προσέγγιση. Η Τουρκία είναι ένα μεγάλο κράτος, υπέρ των διαπραγματεύσεων και της διπλωματίας. Η τουρκική διπλωματία έχει αυτή την ικανότητα. Όμως η Ελλάδα αποφεύγει το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Κάθεται στο τραπέζι για να κωλυσιεργεί τα θέματα», υποστήριξε.

Ο Τσελίκ κατηγόρησε την Ελλάδα ότι έχει ενεργοποιήσει έναν προπαγανδιστικό μηχανισμό κατά της Τουρκίας και ότι διαστρεβλώνει τις δηλώσεις της Αγκυρας, ενώ κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για διπροσωπία: «Η στρατιωτική άσκηση Έφεσος - 2022 είχε απήχηση σε πολλά σημεία της γης. Με αφορμή αυτή την άσκηση, ο πρόεδρός μας έκανε ισχυρότατες δηλώσεις σχετικά με τον εξοπλισμό των νησιών του Αιγαίου», δήλωσε αρχικά και συνέχισε:

«Εδώ βέβαια τέθηκε σε λειτουργία ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της Ελλάδας, που διαστρεβλώνει αυτές τις δηλώσεις και παραβιάζει το νόμο. Λέμε πάντα το εξής: Η Ελλάδα είναι ο γείτονάς μας. Έχουμε την ικανότητα και την ιστορική εμπειρία να λύσουμε τα προβλήματά μας στο τραπέζι με τον γείτονά μας και είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο. Ωστόσο, η συνεχής εμπλοκή τρίτων χωρών στην υπόθεση με την Ελλάδα και το γεγονός ότι φέρνει στην ημερήσια διάταξη τις παραβιάσεις του νόμου ως μια κατάσταση τετελεσμένου γεγονότος, δυστυχώς εμποδίζει αυτή τη διαδικασία να προχωρήσει προς μία θετική κατεύθυνση».

Για το θέμα του εξοπλισμού των νησιών είπε: «Αυτό εγγυάται η συμφωνία της Λωζάνης και η συνθήκη των Παρισίων του 1947. Η 1. παράγραφος του 14ου άρθρου της συνθήκης των Παρισίων υπολογίζοντας και το Καστελόριζο, δηλώνει ότι 14 νησιά θα πρέπει να είναι άοπλα. Όμως η Ελλάδα προσπαθεί εδώ και χρόνια να εξοπλίσει πολλά από τα νησιά. Προσπαθεί να διατηρήσει μια δυσανάλογα στρατιωτική παρουσία και μια δυσανάλογα αστυνομική και χωροφυλακή παρουσία. Ξέρουμε τι σημαίνει αυτό. Άλλωστε... Τουλάχιστον... Κάποτε έλεγαν ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, για να μπορέσουν να παρουσιάσουν την παρανομία ως νόμιμη εκμεταλλευόμενοι κάποια κενά. ‘Οι δυνάμεις εδώ αλλάζουν συχνά. Έλεγαν πράγματα όπως ‘η συνολική δύναμη μετράται κατά τη διάρκεια των αλλαγών’».

«Εδειξε τις προθέσεις του»

Συνέχισε μάλιστα, ακόμη πιο επιθετικός στοχοποιώντας τον Ελληνα πρωθυπουργό και επικεντρώνοντας τη ρητορική του επάνω του: «Πρόσφατα, είδαμε ότι ο Μητσοτάκης, εγκαταλείποντάς το τελείως, έκανε μια δήλωση που αποκαλύπτει όλες τις προθέσεις του. "Δεν θα κάνουμε με παλαιομοδίτικα πράγματα όπως η παραίτηση από τον εξοπλισμό των νησιών", είπε. Είναι επιταγή του νόμου να μην εξοπλίζονται τα νησιά. Είναι απαίτηση της συμφωνίας της Λωζάνης και της συνθήκης των Παρισίων. Αν εσείς λέτε "αυτές είναι παλαιομοδίτικες δουλειές", κάνοντας τα όπως σας κατέβει, δεν θα μείνει παγκόσμια τάξη. Δεν θα υπάρξει κανένα διεθνές σύστημα και κανένα διεθνές δίκαιο. Όποτε τους καλούμε στο νόμο (δίκαιο), κάθε φορά που μιλάμε για επίλυση αυτού του ζητήματος στο τραπέζι, δυστυχώς, η Ελλάδα το μετατρέπει σε μια απροκάλυπτη προπαγάνδα όπως "η επιθετικότητα του γείτονά μας", "τα όνειρα της Τουρκίας για την Οθωμανική Αυτοκρατορία" ή η απειλή της Τουρκίας για Ελλάδα. Για να στείλουν μήνυμα σε άλλες χώρες. Γενικά, η Γαλλία είναι η πρώτη που παίρνει θέση από τις χώρες στις οποίες δίνει αυτό το μήνυμα. Μετά, ξεκινά μια σειρά από συζητήσεις.

«Παραβίαση των συμφωνιών»

Ωστόσο, στη συμφωνία της Λωζάνης υπάρχουν σαφείς δηλώσεις όπως "δεν θα κατασκευαστεί καμία ναυτική βάση σε αυτά τα νησιά. Εδώ, δεν θα υπάρχουν στρατιωτικές οχυρώσεις". Τώρα, προσπαθείτε να φτιάξετε μια ναυτική βάση. Προσπαθείτε να φτιάξετε στρατιωτικές οχυρώσεις. Δεν υπάρχει άλλη χώρα στον κόσμο εκτός από την Ελλάδα που να διεκδικεί διπλάσιο εναέριο χώρο από τα χωρικά της ύδατα. Όλα αυτά είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο. Σε αντίθεση με τη συμφωνία της Λωζάνης. Σε αντίθεση με τη συνθήκη των Παρισίων. Ενώ όλα αυτά είναι προφανή, η συνέχιση του εξοπλισμού αυτών, ενώ είναι γνωστό ότι όλα αυτά υπολογίζονται (δηλώνονται) ξεκάθαρα στις συμφωνίες της Λωζάνης και των Παρισίων, είναι παραβίαση αυτών των συμφωνιών. Τότε η Τουρκία, στο πλαίσιο του νόμου, λέει ότι «θα ανοίξω τα θέματα κυριαρχίας αυτών (των νησιών) προς συζήτηση''. Τι απάντηση έρχεται μετά από αυτό; Η απάντηση... ορίστε... βάζουν μερικούς απόστρατους να μιλάνε. Ή ξεκινούν κάποια προπαγάνδα στις τηλεοράσεις τους. Προσπαθούν να βάλουν μια ταμπέλα όπως η ‘επιθετικότητα της Τουρκίας''.

Προσπαθούν να παρουσιάσουν τις δηλώσεις του προέδρου μας ως επιθετικότητα, κατάσταση πολέμου, διαστρεβλώνοντας τις δηλώσεις μας. Ωστόσο, η πλευρά που παραβιάζει το νόμο εδώ είναι η ελληνική πλευρά. Διαστρεβλώνοντας τις δηλώσεις του προέδρου μας, τις δηλώσεις που κάνουμε, προσπαθούν να το παρουσιάσουν ως επιθετικότητα ή εμπόλεμη κατάσταση. Ωστόσο, η πλευρά που παραβιάζει το νόμο εδώ είναι η ελληνική πλευρά. Είμαστε εμείς αυτοί που λέμε ''ελάτε να λύσουμε αυτό το θέμα στο τραπέζι. Να λύσουμε αυτό το ζήτημα διπλωματικά και να το λύσουμε μεταξύ των δύο χωρών''. Αλλά όταν αναβάλλετε κάθε πρόταση λύσης στο τραπέζι, δημιουργείτε μια κατάσταση τετελεσμένου γεγονότος στο πεδίο και προχωράτε στο θέμα της παρανομίας, φυσικά και η χώρα μας θα αποκαλύψει ανοιχτά και ξεκάθαρα την πραγματική της παρουσία στο πεδίο. Η ουσία των συζητήσεων εδώ είναι η ευαισθησία της Τουρκίας για τη Γαλάζια Πατρίδα και ότι ο ορισμός της Γαλάζιας Πατρίδας είναι σύμφωνος με το νόμο. Η Ελλάδα, από την άλλη πλευρά, βλέπει τον νομικό ορισμό της Γαλάζιας Πατρίδας ως απειλή για τους δικούς της μαξιμαλιστικούς σκοπούς. Μάλιστα, ο Μητσοτάκης παρουσίασε ακόμη και τη νόμιμη Ειρηνευτική Επιχείρηση στην Κύπρο ως απειλή ή μίλησε για ''βάσανα του ελληνισμού'' στο Κογκρέσο των ΗΠΑ. Όλα αυτά είναι μια προσέγγιση που υιοθετεί η ακροδεξιά στην Ευρώπη», δήλωσε ο Ομέρ Τσελίκ.

«Το ΕΚ υιοθετεί τις απόψεις των Ελλήνων - Κυπρίων»

Στη συνέχεια ο εκπρόσωπος του κόμματος ΑΚΡ επέκρινε την έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, λέγοντας ότι «...στην πραγματικότητα, κάθε ένα από τα άρθρα που γράφτηκαν για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το Κυπριακό και την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο ήταν cut-copy-paste των θέσεων του Eλληνο-E/K διδύμου. Δεν μπορεί να υπάρξει μια τόσο ανισόρροπη, τόσο άδικη, τόσο προκατειλημμένη προσέγγιση. Δεν αρμόζει ούτε στην ιστορία του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Η παρουσίαση των απόψεων του Eλληνο-E/K διδύμου ως απόψεις όλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν είναι σε καμία περίπτωση αποδεκτή από την Τουρκία», σημείωσε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA