Μενού
  • Α-
  • Α+

Ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, μετά τη συνομιλία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, κι ενώ οι Τούρκοι κλιμακώνουν την εμπρηστική ρητορική τους.

Ο Κρίστιαν Λίντνερ, μιλώντας στην ΕΡΤ, εξέφρασε τη στήριξη της Γερμανίας προς την Ελλάδα έναντι των τουρκικών προκλήσεων, δηλώνοντας πως το Βερολίνο θα αντιδράσει σκληρά έναντι όποιου απειλεί κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Όσον αφορά στην οικονομία, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ανέφερε για την Ελλάδα ότι «τα τελευταία χρόνια έγιναν πολλές προσπάθειες και η οικονομική εξέλιξη δείχνει ότι αυτές ήταν επιτυχημένες» και ότι πλέον «αρχίζει ένα νέο κεφάλαιο με τον τερματισμό της ενισχυμένης εποπτείας των ελληνικών δημοσιονομικών από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «οι μεταρρυθμίσεις δεν έχουν τελειώσει, αφού το χρέος παραμένει υψηλό και υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και ενίσχυσης, αλλά η κατεύθυνση είναι σωστή και χρήζει μεγάλου σεβασμού». Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ ρώτησε αν μπορεί η Ελλάδα να υπολογίζει στην αλληλεγγύη της Γερμανίας, έναντι της τουρκικής προκλητικότητας.

Ο Κρίστιαν Λίντνερ απάντησε, τότε, ως εξής: «Ναι. Κανείς δεν επιτρέπεται να θέτει υπό αμφισβήτηση την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία ενός κράτους-μέλους της Ε.Ε., χωρίς να υπάρχει σκληρή αντίδραση από τη γερμανική κυβέρνηση. Συνεχίζουμε να ελπίζουμε σε επαφές συνομιλιών και μία διπλωματική συμφωνία, υπό την προϋπόθεση η εδαφική ακεραιότητα και η κυριαρχία να γίνονται σεβαστές».

Η συνάντηση του Λίντνερ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρθηκε στην έξοδο της χώρας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας κι έθεσε στόχο την επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα το 2023. «Πολλά άλλαξαν, ελπίζω προς το καλύτερο, και στη χώρα, από τότε που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση, παρόλες τις δυσκολίες. Πιστεύω ότι η χώρα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Θα ήθελα επίσης να σας ευχαριστήσω για τα δημόσια σχόλιά σας, με τα οποία επαινείται την μεταρρυθμιστική μας ατζέντα, γιατί για εμάς, εκείνο που ήταν πολύ σημαντικό ήταν να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε ταυτόχρονα όλες τις κρίσεις που έπρεπε να διαχειριστούμε τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά να μην σταματήσουμε να εφαρμόζουμε μεταρρυθμίσεις που διασφαλίζουν μακροπρόθεσμη ανάπτυξη για τη χώρα, όπως η ψηφιοποίηση του κράτους, που ξέρω ότι ενδιαφέρει πολύ και εσάς. Καθώς, λοιπόν, μπαίνουμε στον τέταρτο χρόνο της κυβερνητικής θητείας μας τον Ιούλιο, συνολικά είμαι αρκετά ευχαριστημένος για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων. Με χαροποιεί επίσης ότι θα βγούμε από τον μηχανισμό ενισχυμένης εποπτείας τον Αύγουστο. Και, φυσικά, ο στόχος μας παραμένει να επιστρέψουμε στην επενδυτική βαθμίδα το 2023. Και πιστεύω ότι είναι απολύτως εφικτό. Καλώς ήρθατε λοιπόν και χαίρομαι που σας ξαναβλέπω» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Από την πλευρά του, ο κ. Λίντντερ ανέφερε: «Σας ευχαριστώ πολύ για την υποδοχή. Εκτιμούμε πραγματικά την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης. Έδωσα συγχαρητήρια στον συνάδελφό μου, τον υπουργό Οικονομικών, για τα εντυπωσιακά στοιχεία που είστε σε θέση να παρουσιάσετε. Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα και επίσης το να ακολουθεί έναν αξιόπιστο δρόμο, αναδιάρθρωσης του χρέους, είναι πολύ σημαντικό για εμάς. Για το λόγο αυτό στηρίζουμε τη μετάβαση από την ενισχυμένη εποπτεία στην κανονική εποπτεία. Θεωρώ πως αυτό σηματοδοτεί μια σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα. Και θέλουμε να ενθαρρύνουμε τους Έλληνες φίλους και εταίρους μας να συνεχίσουν τη φιλόδοξη ατζέντα μεταρρυθμίσεων, καθώς έχει αποδειχθεί η αξία και η αποτελεσματικότητά της. Σας ευχαριστούμε πολύ για την υποδοχή. Προσβλέπουμε στη συνέχιση της πολύ στενής συνεργασίας μεταξύ της γερμανικής και της ελληνικής κυβέρνησης».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα διμερούς συνεργασίας, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον τομέα της ενέργειας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Κρίστιαν Λίντνερ για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η κυβέρνηση στην κατεύθυνση διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας στην ΕΕ, οι οποίες μετατρέπουν την Ελλάδα σε κόμβο μεταφοράς ενέργειας προς τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αλλά και σε γέφυρα με τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Ο πρωθυπουργός μίλησε ακόμη για το πρόσφατο ταξίδι του στην Αστυπάλαια και το εξαετές πιλοτικό πρόγραμμα συνεργασίας με τον όμιλο Volkswagen για την αναβάθμιση του νησιού στο πρώτο «Έξυπνο και Βιώσιμο» νησί στη Μεσόγειο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στο μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα και στην οικονομική της πολιτική για τη μείωση της φορολογίας, τη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για τις ξένες επενδύσεις, τη στήριξη των πιο ευάλωτων και τον αναπτυξιακό προσανατολισμό, παρά την πρόσθετη πίεση στα δημόσια οικονομικά που έχει προκαλέσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Εύσημα Λίντνερ στον Σταϊκούρα

Θετικό σήμα για την Ελλάδα αποτελεί η λήξη του καθεστώτος ενισχυμένης εποπτείας εντός της εβδομάδας, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Κρίστιαν Λίντνερ μετά τη συνάντηση, στο υπουργείο Οικονομικών, με τον υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα. Υπογράμμισε, επίσης, ότι τα οικονομικά στοιχεία της χώρας είναι ισχυρά, αποδίδοντας τα εύσημα στο οικονομικό επιτελείο και για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

Σημειώνοντας δε ότι τα δημόσια οικονομικά της χώρας επιστρέφουν στην ομαλότητα, επεσήμανε παράλληλα πως θα πρέπει να συνεχιστεί η πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA