Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην μακροσκελή συνέντευξή του στην ΕΡΤ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις επικείμενες εθνικές εκλογές, για τις οποίες είπε ότι πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο να διεξαχθούν πρόωρα. Η ατάκα του πρωθυπουργού... χρίζει αποκρυπτογράφησης και προφανώς δεν ήρθε τυχαία. Ο πρωθυπουργός καταρχάς ήθελε να κρούσει τον κώδωνα στους υπουργούς και τους βουλευτές του, καθώς το... έργο παίζεται ακόμη κι άπαντες κρίνονται και θα κρίνονται καθημερινά, κάτι που τους έχει επισημάνει και στις κατ' ιδίαν συζητήσεις, αλλά και στα υπουργικά συμβούλια.

Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη για προσφυγή στις κάλπες στο τέλος της 4ετίας είναι ειλημμένη, ωστόσο, ακόμα κι αν είπε ότι «Πάντα συντρέχουν λόγοι για πρόωρες εκλογές» έσπευσε να τα κόψει για μία ακόμα φορά τα σενάρια εν τη γενέσει τους τονίζοντας ότι «συντρέχουν πολλοί περισσότεροι για εκλογές στο τέλος της τετραετίας».

Εκτός από τις προειδοποιήσεις στους υπουργούς του, που ορισμένοι φέρονται να έχουν ριχτεί ήδη στη... μάχη του σταυρού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε και μήνυμα αυτοδυναμίας ρίχνοντας και καρφιά στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πρωθυπουργό διαλέγει ο λαός, δεν διαλέγει ο κ. Ανδρουλάκης».

Οχι απλή αναλογική, μόνο αυτοδύναμη κυβέρνηση

Ο πρωθυπουργός θεωρεί δεδομένες τις διπλές εκλογές εξαιτίας της απλής αναλογικής και κατέστησε σαφές ότι θα επιδιώξει την αυτοδυναμία. «Σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελα η χώρα να εγκλωβιστεί σε λήψη κρίσιμων αποφάσεων σε εσωκομματικά παζάρια, εκεί που πρέπει να πάρουμε γρήγορες αποφάσεις», τόνισε και υπερθεμάτισε φέρνοντας ως παράδειγμα την κρίση στον Εβρο το 2020, όπου απαιτήθηκαν γρήγορες αποφάσεις. 

Σε ό,τι αφορά σε ενδεχόμενες συνεργασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης, κληθείς να σχολιάσει αν θα συνέπραττε με την Ελληνική Λύση, αρκέστηκε να μην απαντήσει «σε κανένα υποθετικό σενάριο για εκλογές οι οποίες ακόμα απέχουν ένα χρόνο από τώρα». Πάντως, τόνισε ότι οι εκλογές κερδίζονται στο κέντρο και έθεσε ως πήχη για τη ΝΔ στο 37-38% που προβλέπει ο εκλογικός νόμος για την επίτευξη αυτοδυναμίας κι απέκλεισε κάθε σενάριο για αλλαγή του. Με δεδομένο ότι η απλή αναλογική κρύβει παγίδες, ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε να τονίσει ότι η πρώτη Κυριακή είναι αυτή που θα καθορίσει τους συσχετισμούς για τη δεύτερη και σημείωσε ότι «αντιμετωπίζουμε την πρώτη κάλπη ως την τελική».

Καρφιά σε Ανδρουλάκη

Ο πρωθυπουργός ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός κατά του Νίκου Ανδρουλάκη λέγοντας ότι «από εμάς πρωθυπουργική καρέκλα δε θα δει ούτε ο Μητσοτάκης ούτε ο Τσίπρας» και συνέστησε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ «να αποφεύγει χαρακτηρισμούς και φράσεις που κινδυνεύουν να τον κάνουν να φαίνεται ως αλαζόνας». «Πρωθυπουργό διαλέγει ο λαός, δεν διαλέγει ο κ. Ανδρουλάκης. Τα έχουμε ξεκαθαρίσει εδώ τα πράγματα: Πρωθυπουργός και το τονίζω αυτό, Πρωθυπουργός πρέπει να είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος είτε μόνος του, είτε σε κυβέρνηση συνεργασίας. Αυτό ισχύει για όποιον είναι πρώτο κόμμα, δεν ισχύει μόνο για τη Νέα Δημοκρατία», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Το καμπανάκι στους υπουργούς

Ο πρωθυπουργός δεν αφήνει σε... χλωρό κλαρί τους υπουργούς του, κι έκρουσε για άλλη μια φορά τον κώδωνα. Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε σε πιο αυστηρό τόνο ότι αυτοί που έχουν βάλει στην άκρη τα καθήκοντά τους κι ενδιαφέρονται μόνο να επανεκλεγούν θα πάθουν ό,τι τους είχε πει στο υπουργικό του Μαΐου που είχε πει ότι «αν κάποιοι αισθάνονται τόσο μεγάλη την ανάγκη να προετοιμαστούν για τις εκλογές και χρειάζονται τόσο περισσότερο χρόνο, να μου το πουν, να τους απαλλάξω από τα καθήκοντά τους για να μπορούν απερίσπαστοι να ασχοληθούν με την εκλογή τους ή την επανεκλογή τους».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA