Μενού
  • Α-
  • Α+

Συνεχίζουν να προκαλούν οι Τούρκοι για τα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο. Μάλιστα, φτάνουν στο σημείο να χαρακτηρίσουν «παράδοξο» το ότι το Καστελόριζο ανήκει στην Ελλάδα. Συνέχεια στις προκλήσεις δίνει και ο διευθυντής της εφημερίδας Hurriyet, Αχμέτ Χακάν, ο οποίος προτείνει τώρα να «χωριστεί η υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο στη μέση», ενώ έδωσε τη δική του ερμηνεία για το Καστελόριζο, παραβλέποντας τις διεθνείς συνθήκες και το Δίκαιο της Θάλασσας.

Διαβάστε ακόμηΠόσο κοντά είναι μια πολεμική σύρραξη Ελλάδας - Τουρκίας - Ο γερμανικός Τύπος αναλύει όλα τα πιθανά σενάρια

Σε εκπομπή του CNN Turk για την ένταση ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα, λόγω της ακραίας ρητορικής του Ερντογάν για τα ελληνικά νησιά, ο Χακάν υποστήριξε: «Αυτό είναι το δίκαιο, αν η απόσταση ανάμεσα στις δύο χώρες είναι κοντινή, ορίστε ας χωρισθεί στην μέση», δείχνοντας τον χάρτη του Αιγαίου Πελάγους και «κόβοντάς» το νοητά στη μέση με το χέρι του.

Σε άλλο σημείο της εκπομπής, ο διευθυντής της Hurriyet υπεραμύνεται του τουρκικού αφηγήματος για το Καστελόριζο, χαρακτηρίζοντας «έκτρωμα» το γεγονός πως το νησί ανήκει στην Ελλάδα. «Μα τι είναι αυτό; Μπορώ να πάω κολυμπώντας στο Καστελόριζο;» διερωτήθηκε, δείχνοντας τη θέση του νησιού στον χάρτη και συνεχίζοντας στον ίδιο προκλητικό τόνο: «Μα δες εδώ. Στην πραγματικότητα το να ανήκει αυτό το νησί στην Ελλάδα είναι ένα έκτρωμα».

Το τελευταίο διάστημα ο Αχμέτ Χακάν και η εφημερίδα Hurriyet, έχουν κάνει «σημαία» την επιθετική ρητορική της κυβέρνησης Ερντογάν κατά της Ελλάδας. 

«Πάμε κολυμπώντας στο Καστελόριζο - Απαράδεκτο να ανήκει στην Ελλάδα»

Οι νέες προκλητικές δηλώσεις του διευθυντή της Hurriyet έρχονται λίγες μόλις ώρες μετά τα δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο που βάζουν στο στόχαστρό τους το Καστελόριζο

Ο καθηγητής του τμήματος Στρατηγικών Ερευνών στο Πανεπιστήμιου, Atlinbas, Εραϊ Γκιουτσουλέρ που αφού ανέφερε πως «οι Άγγλοι πίεσαν και το έδωσαν στους Έλληνες» ενώ την ίδια στιγμή ο ο διευθυντής της εφημερίδας Hurriyet, Αχμέτ Χακάν αναφέρθηκε στην... ευκολία με την οποία μπορεί ένας Τούρκος κολυμβητής να βρεθεί εκεί.

Οπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανόλης Κωστίδης, ο Αχμέτ Χακάν σχολίασε μεταξύ άλλων πως «κολυμπώντας μπορώ να πάω στο Καστελόριζο; Ένας καλός κολυμβητής μπορεί. 2100 μέτρα από την Τουρκία». Πρόσθεσε δε ότι «είναι παράδοξο αυτό το νησί να ανήκει στην Ελλάδα»!

Στεφανής: «Εξωφρενικές οι απαιτήσεις και οι απειλές Ερντογάν»

Εξάλλου, τη δική του εκτίμηση για τις κινήσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και των αξιωματούχων του, έκανε ο τεως υφυπουργός Εθνικής Αμύνης και Στρατηγός ε.α, Αλκιβιάδης Στεφανής. «Την τελευταία περίοδο βλέπουμε μία επιθετική στάση από την Τουρκία που δεν την είχαμε δει τα τελευταία χρόνια. Όμως εντάσσεται και στο πλαίσιο ενός νέου πολέμου, του λεγόμενου υβριδικού πολέμου. Στο πλαίσιο της υβριδικότητας, ο Ερντογάν γίνεται πιο επιθετικός, και κάποιες φορές οι απαιτήσεις που έχει και οι απειλές στην Ελλάδα είναι εξωφρενικές, ωστόσο αυτός θεωρεί ότι θα φέρει την Ελλάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και έχει θέσει μία ατζέντα από τη οποία στη συζήτηση με την Ελλάδα, μπορεί να διεκδικήσει κάτι. Το παρακολουθούμε και δεν ανησυχούμε», ανέφερε ο κ. Στεφανής.

Για να συμπληρώσει πως: «Η στάση της Ελλάδας δεν ήταν ποτέ επιθετική. Το δόγμα της Ελλάδας είναι αποτρεπτικό. Δεν υπάρχει περίπτωση να ανεχθούμε παραβίαση των εθνικών συνόρων μας και καταπάτηση εθνικού εδάφους. Είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας να υπερασπιστούμε και τα ελληνικά αλλά και τα ευρωπαϊκά σύνορά μας, οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες γι’ αυτό. Ο Ερντογάν μας κατηγορεί ότι έχουμε αναθεωρητική στάση. Τα σύνορά μας έχουν καθοριστεί με Συνθήκες τις οποίες έχουμε αποδεχθεί, είναι δεδομένα. Δεν υπάρχει εποχή για αλλαγή συνόρων. Σεβόμαστε τα σύνορά μας και οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες να τα υπερασπιστούν», συμπλήρωσε ο κ. Στεφανής.

Για την αποστρατικοποίηση των νησιών, είπε πως, «ο Ερντογάν θεωρεί ότι θέτοντας αυτό το θέμα, μπορεί να περάσει στο επόμενο, δηλαδή στο σε ποιόν ανήκουν τα νησιά, πέρα από κάθε λογική, νομική και στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου». Τέλος, για τη στάση του ΝΑΤΟ και τη στάση που κρατά ο Γενς Στόλτενμπεργκ, σχολίασε πως, «το ΝΑΤΟ είναι ένας διεθνής οργανισμός με έναν μεγάλο αριθμό χωρών και εσωτερικό του ΝΑΤΟ υπάρχει η πολιτική της κάθε χώρας και η εθνική επιδίωξή της κα υπάρχει και ο Γ.Γ. που ασκεί μία δική του πολιτική, η οποία πολλές φορές δεν είναι δίκαιη. Ο Γ.Γ του ΝΑΤΟ θα πρέπει να αφήσει πίσω την πολιτική των ίσων αποστάσεων. Ίσως προσπαθεί με αυτή τη λογική, να κατευνάσει τον Ερντογάν προκειμένου να δεχθεί την Σουηδία και την Φινλανδία στο ΝΑΤΟ».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA