Μενού
  • Α-
  • Α+

Μέτωπο και με τη Γερμανία ανοίγει η Τουρκία με τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών να τα βάζει με τα όσα υποστήριξαν οι Γερμανοί υπέρ της Ελλάδας χαρακτηρίζοντας μάλιστα τη χώρα πως γίνεται «όργανο ανομίας» και πως κάνει «μεροληπτικά σχόλια σε ζητήματα που δεν έχουν καμία εξουσία και ευθύνη». Το τουρκικό ΥΠΕΞ ουσιαστικά ζητά από τη Γερμανία να μην παίρνει θέση καθώς, όπως λένε η Ελλάδα είναι εκείνη που παρενοχλεί με πτήσεις την Τουρκία και παραβιάζει τον εναέριο χώρο της!

Διαβάστε ακόμη: Γερμανία προς Τουρκία: Αφορμή για ανησυχία η επιθετική ρητορική και η παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου

Η ανακοίνωση των Τούρκων έρχεται ως απάντηση στα όσα υποστήριξε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας, Κρίστιαν Βάγκνερ, που απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε μεταξύ άλλων «Επί της αρχής μπορώ να πω ότι λάβαμε γνώση των δηλώσεων που έγιναν τις τελευταίες ημέρες και εβδομάδες και ότι δεν βοηθούν τον εποικοδομητικό διάλογο και τη σταθερότητα στην περιοχή. Και ιδιαίτερα η επιθετική ρητορική, καθώς και η τουρκική παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου, δίνουν αφορμή για ανησυχία».

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας

Η συγκεκριμένη απάντηση έφερε την αντίδραση των Τούρκων που με ανακοίνωσή τους σημειώνουν: «Είναι απαράδεκτο ο Γερμανός εκπρόσωπος διατυπώνει αβάσιμες καταγγελίες κατά της χώρας μας, παρόλο που η Ελλάδα είναι αυτή που παραβιάζει τον εναέριο χώρο της χώρας μας, πραγματοποιεί πτήσεις πάνω από την ηπειρωτική χώρα μας και παρενοχλεί τα αεροπλάνα μας.

Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στον Γερμανό εκπρόσωπο ότι δεν είναι η Τουρκία αυτή που δεν ανταποκρίθηκε στις προσκλήσεις για τις διμερείς συναντήσεις και τις συναντήσεις του ΝΑΤΟ για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης για ένα χρόνο και χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία την ένταση στο Αιγαίο.

Καλούμε τη Γερμανία, η οποία ισχυρίζεται ότι καταβάλλει προσπάθειες για διάλογο και αποκλιμάκωση, να μην παίρνει θέση στις διαφορές μεταξύ των δύο συμμάχων, να μην είναι όργανο της ανομίας άλλων χωρών και να μην κάνει μεροληπτικά σχόλια σε τομείς και ζητήματα που δεν έχουν καμία εξουσία και ευθύνη».

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

«Χαστούκι» και από την Κομισιόν

Οι δηλώσεις του Κρίστιαν Βάγκνερ ήρθαν σε συνέχεια των όσων είχε δηλώσει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, μετά τη συνομιλία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Είχε εκφράσει τη στήριξη της Γερμανίας προς την Ελλάδα έναντι των τουρκικών προκλήσεων, δηλώνοντας πως το Βερολίνο θα αντιδράσει σκληρά έναντι όποιου απειλεί κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Παράλληλα, το πρωί της Πέμπτης, η Ευρωπαϊκή Ενωση έστειλε το δικό της αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν Πίτερ Στάνο να απαντά σε σχετική ερώτηση «Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει όλες τις απειλές και ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και να σέβεται την κυριαρχία όλων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο τους».

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA