Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε μία εποχή που η τουρκική προκλητικότητα διαρκώς αυξάνεται η Αθήνα τηρεί στάση μετριοπάθειας και ψυχραιμίας μην επιτρέποντας να πέσουμε στην «παγίδα» της Aγκυρας για να οξυνθούν περισσότερο τα πνεύματα. Είναι χαρακτηριστικές οι χθεσινές κινήσεις των Ελλήνων αξιωματούχων στο περιθώριο των Συνόδων του ΝΑΤΟ και του Φόρουμ Διαλόγου Πρεσπών, με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Νίκο Δένδια να προσπαθούν να «σπάσει ο πάγος» στις σχέσεις τους με Χουλουσί Ακάρ και Μεβλούτ Τσαβούσογλου αντίστοιχα.

Ενδεικτικές όμως της ελληνικής στάσης είναι και οι σημερινές δηλώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος σε συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, έδωσε το στίγμα της ήρεμης αποφασιστικότητας απέναντι στην τουρκική ρητορική, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρέπει να κλείνουν οι δίαυλοι επικοινωνίας ακόμη και στις πιο δύσκολες συγκυρίες και εκτιμώντας πως «θα μπορέσουμε να επανέλθουμε σύντομα σε πιο ήρεμα νερά».

«Εκτιμώ ότι αυτή η προσέγγισή μας τελικά είναι η ορθή και ότι θα μπορέσουμε να επανέλθουμε σύντομα σε πιο ήρεμα νερά, κρατώντας πάντα ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας οι οποίοι, και στις πιο δύσκολες συγκυρίες- άποψή μου ήταν και είναι- δεν πρέπει ποτέ να κλείνουν» σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης που έσπευσε να σημειώσει πως «η άμυνά μας, της Ελλάδας και της Κύπρου, απέναντι σε οποιεσδήποτε αναθεωρητικές διαθέσεις, είναι το Διεθνές Δίκαιο. Είναι οι ισχυρές μας συμμαχίες, είναι η συμμετοχή μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Και με ήρεμη αποφασιστικότητα και ψυχραιμία θα αντιπαρερχόμαστε πάντα οποιαδήποτε ρητορική ξεφεύγει από τους κανόνες της καλής διπλωματικής πρακτικής».

Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία όμως απέστειλε σήμερα και ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο οποίος σε κοινή δήλωση με τον Ιρλανδό ομόλογό του, Σάιμον Κόβενι, μετά τη συνάντησή τους στην Αθήνα, επισήμανε πως η Ελλάδα είναι πάντοτε ανοικτή στον διάλογο, αλλά στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και πως «δεν είμαστε εμείς που αποφασίσαμε διακοπή διαύλων επικοινωνίας, ούτε είμαστε εμείς που κλιμακώνουμε την ένταση στο ρητορικό επίπεδο». Εξίσου, ο Νίκος Δένδιας διεμήνυσε πως «η Ελλάδα επιθυμεί πάντοτε μείωση της έντασης και να υπάρχουν ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας», ενώ παράλληλα κατέστησε σαφές ότι «θα υπερασπιστούμε πάντοτε τις θέσεις μας και τα εθνικά και ευρωπαϊκά μας συμφέροντα βασισμένα στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας».

Κατά τη συνάντησή τους, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον Ιρλανδό ομόλογό του για τα τεκταινόμενα στην ανατολική Μεσόγειο, κατά την οποία επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, που είναι θέσεις όμως βασισμένες στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. «Η Ιρλανδία καταλαβαίνει πάρα πολύ καλά και τα δύο. Άλλωστε έχει μια πολύ μεγάλη θετική συνεισφορά στη διαμόρφωση της UNCLOS και ιδιαίτερα στα ζητήματα των θαλασσίων συνόρων, της υφαλοκρηπίδας, των δικαιωμάτων των βραχονησίδων», σημείωσε και προσέθεσε πως ευελπιστεί ότι η Ιρλανδία θα συνεχίσει τη στάση που μέχρι σήμερα τηρεί, να στηρίζει τις αρχές αυτές σε όλα τα διεθνή φόρα.

Μάλιστα, ο Νίκος Δένδιας ευχαρίστησε τον Σάιμον Κόβενι για την ενημέρωση σχετικά με την επίσκεψή του στα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, μαζί με την υπουργό Εξωτερικών της Νορβηγίας. Συνεχίζοντας στο ίδιο πεδίο, ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε το μεγάλο ενδιαφέρον της Ελλάδας για το τι συμβαίνει στα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Συρίας όσον αφορά το μεταναστευτικό. Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε τον Ιρλανδό ομόλογό του για τη στάση της Ιρλανδίας στο Κυπριακό. «Η συμβολή σας, μέσω της συμμετοχής στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, είναι ιδιαίτερης σημασίας» σημείωσε ο Νίκος Δένδιας.

Επιπροσθέτως, τον ευχαρίστησε για τη στάση που τήρησε η Ιρλανδία στο ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Περαιτέρω, αναφέρθηκε στις διμερείς σχέσεις, επισημαίνοντας πως υπάρχουν διαχρονικοί δεσμοί φιλίας μεταξύ των δύο χωρών, κοινές αξίες, κοινές αντιλήψεις, σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ επισήμανε πως ο Σάιμον Κόβενι είναι ο πρώτος υπουργός της Ιρλανδίας που έπειτα από 17 χρόνια επισκέπτεται την Ελλάδα.

Τα γυρίζει ο Ακάρ

Μένει να φανεί αν η εν λόγω στάση της Αθήνας απέναντι στην Αγκυρα θα έχει αποτέλεσμα, αλλά τα πρώτα δείγματα κρίνονται ως ενθαρρυντικά καθώς ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, με σημερινές δηλώσεις του, δείχνει μία... τάση να επιστρέψει στην πολιτική φιλίας, ξεχνώντας τη μέχρι τώρα ρητορική μίσους και προπαγάνδας. «Θεωρούμε σημαντικό να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας για την επίλυση των προβλημάτων με την Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, κατά την ενημέρωση Τύπου μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Υπουργών Άμυνας του NATO.

«Η εστίαση σε μια θετική ατζέντα και η μείωση των εντάσεων θα συμβάλλει τόσο στις διμερείς σχέσεις όσο και στην περιφερειακή συνεργασία», πρόσθεσε ο Χουλουσί Ακάρ, αναφερόμενος στο σύντομο τετ-α-τετ που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του, τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, στο περιθώριο της Συνόδου. Το σύντομο τετ α τετ Παναγιωτόπουλου - Ακάρ στις Βρυξέλλες, σχολίασε νωρίτερα το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, σε σχετική ανάρτηση στο Twitter.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

«Στη συνάντηση του υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ με τον Έλληνα ομόλογό του, τονίστηκε η σημασία της διατήρησης των ανοικτών διαύλων επικοινωνίας, η επικέντρωση στη θετική ατζέντα, η συμβολή αυτής της επικοινωνίας στις σχέσεις καλής γειτονίας, η διμερής/περιφερειακή συνεργασία, καθώς και η σημασία της διατήρησης του διαλόγου για τη μείωση των εντάσεων» αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Άμυνας στο κείμενο που συνοδεύει το βίντεο από τη συνομιλία που είχαν οι Παναγιωτόπουλος - Ακάρ.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA