Μενού
  • Α-
  • Α+

Ενα νέο... μικρό διπλωματικό επεισόδιο πήγε να δημιουργηθεί ανάμεσα σε Αθήνα και Αγκυρα, όταν το μεσημέρι της Παρασκευής, Τούρκοι παρενόχλησαν το ελικόπτερο που μετέφερε τον Νίκο Χαρδαλιά και τον αρχηγό της Πολεμικής Αεροπορίας στον Άη Στράτη, πηγαίνοντας να αποτίσει φόρο τιμής στις ετήσιες εκδηλώσεις μνήμης για τον πεσόντα κατά την εκτέλεση του καθήκοντος Ήρωα Υποσμηναγό (Ι) Νικόλαο Σιαλμά.

Διαβάστε ακόμη: Τουρκία: Παρενόχλησαν το ελικόπτερο με τον Νίκο Χαρδαλιά ενώ πήγαινε στον Άη Στράτη

«Πάντοτε θα υπάρχει το αδιαπέραστο τείχος, που έχουν οικοδομήσει οι Ένοπλες Δυνάμεις μας, με την καθολική στήριξη του ελληνικού λαού», δήλωσε από τον Αη Στράτη ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, λίγη ώρα αφ' ότου οι Τούρκοι παρενόχλησαν τον ελικόπτερό του. 

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός, «...τριάντα χρόνια μετά τον άδικο χαμό του ήρωα αξιωματικού, η καθημερινότητα στις ελληνικές θάλασσες, στους ελληνικούς ουρανούς δεν έχει διαφοροποιηθεί. Πάντοτε όμως θα είμαστε εδώ! Πάντοτε θα υπάρχει το αδιαπέραστο τείχος, που έχουν οικοδομήσει οι Ένοπλες Δυνάμεις μας, με την καθολική στήριξη του ελληνικού λαού. Πάντοτε θα υπάρχει η αδάμαστη θέληση και η αποφασιστικότητα, που μπορούν να πηγάζουν από μια μόνο ψυχή, την ελληνική. Και αυτό δεν αλλάζει». Σημειώνεται πως ο κ. Χαρδαλιάς «πέταξε» μέχρι τον Άγιο Ευστράτιο για να παραστεί ως εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στο χώρο του μνημείου στο ακριτικό νησί.

Η μαύρη μέρα του 1992

Τις εκδηλώσεις συνδιοργάνωσαν το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας και ο ομώνυμος δήμος. Ο Νικόλαος Σιαλμάς γεννήθηκε το 1965 στο Θέρμο Αιτωλοα­καρ­νανίας. Εισήλθε στη Σχολή Ικάρων το Σεπτέμβριο του 1984 και αποφοίτησε τον Ιούνιο του 1988 με το βαθμό του ανθυποσμηναγού.

Έπεσε κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, στη θαλάσσια περιοχή νοτίως του Αγίου Ευστρατίου, κατά τη διάρκεια αποστολής αναχαιτίσεως τουρ­κι­­κών αεροσκαφών, χειριζόμενος αεροσκάφος F-1CG της 342 μοίρας Παντός Καιρού της 114 Πτέρυγας Μάχης (Τανάγρα), στις 18 Ιουνίου 1992.

Αγνόησαν την τουρκική πρόκληση

Εξάλλου, λίγες ώρες νωρίτερα, η Τουρκία παρενόχλησε μέσω ασυρμάτου το ελικόπτερο που μετέφερε τον Νίκο Χαρδαλιά με ένα μήνυμα που έλεγε ότι το ελικόπτερο βρίσκεται σε τουρκικό έδαφος. Συγκεκριμένα, την ώρα που ο υφυπουργός μετέβαιναν μαζί με τον αρχηγό της αεροπορίας στον Άγιο Ευστράτιο, η Τουρκία παρενόχλησε μέσω ασυρμάτου το ελικόπτερο με ένα μήνυμα που έλεγε ότι το ελικόπτερο βρίσκεται σε τουρκικό έδαφος. Πάντως οι χειριστές αδιαφόρησαν και συνέχισαν την πορεία τους προς το νησί για να αποτίσουν φόρο τιμής στον υποσμηναγό Νικόλαο Σιαλμά. Σημειώνεται πως η παρενόχληση στο ελικόπτερο του Χαρδαλιά έγινε μία ημέρα μετά την συνάντηση Ακάρ με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Οι δύο υπουργοί χτες, φέρονται να συμφώνησαν στην ανάγκη να υπάρχει δυνατότητα άμεσης μεταξύ τους επαφής, μέχρις ότου η κατάσταση επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα. Δηλαδή μέχρι να υπάρξουν ξανά επίσημοι δίαυλοι και στα υπόλοιπα επίπεδα των διμερών σχέσεων. Αμφίβολο παραμένει, ωστόσο, κατά πόσο αυτή η ολιγόλεπτη συνομιλία των δύο υπουργών καταδεικνύει την ειλικρινή διάθεση της Τουρκίας να κάνει ένα βήμα πίσω ή αν αποτελεί απλώς έναν τακτικό ελιγμό της γειτονικής χώρας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA