ΠΟΛΙΤΙΚΗ
17/06/2022 22:17

Μητσοτάκης για Κυπριακό: Απορρίπτονται ασυζητητί τα σενάρια για δυο κράτη

Ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραβρέθηκε απόψε και μίλησε στο συνέδριο του Δημοκρατικού Συναγερμού, στην Κύπρο, όπου και αναφέρθηκε στο Κυπριακό, την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο αλλά και στις εκλογές

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Μητσοτάκης για Κυπριακό: Απορρίπτονται ασυζητητί τα σενάρια για δυο κράτη
Πηγή: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού
Ανάγνωση:

«Ισχυρή Ελλάδα σημαίνει και ισχυρός ελληνισμός σημαίνει και ισχυρή Κύπρος» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία που πραγματοποίησε στο συνέδριο του Δημοκρατικού Συναγερμού στην Κύπρο. Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «κάθε επιτυχία της Αθήνας γίνεται δύναμη στη Λευκωσία», ενώ σημείωσε ότι το 2023 είναι έτος εκλογών τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Κύπρο. Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι απορρίπτονται ασυζητητί τα σενάρια για δυο κράτη και η διχοτόμηση «δεν χωράει ούτε στην πραγματικότητα ούτε στον πολιτισμό του 21ου αιώνα. Η πράσινη γραμμή είναι μια γραμμή ντροπής που πρέπει επιτέλους να σβήσει».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως αν κάποιοι επιλέγουν την προκλητικότητα, εμείς απαντάμε πάντα με ψυχραιμία και εντιμότητα. Άλλωστε, είπε, Ελλάδα και Κύπρος δεν έχουν θράσος, έχουν θάρρος. «Όπλο μας η δυνατή μας άμυνα και οι ισχυρές συμμαχίες. Δεν ανοίγουμε διάλογο με το παράλογο. Είμαστε όμως πάντα έτοιμοι να συζητήσουμε για το νέο περιβάλλον ασφάλειας, με καλή πίστη, με γνώμονα το εθνικό δίκαιο». Ο Κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι σαφής στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η βιώσιμη και λειτουργική λύση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, σύμφωνη με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις αξίες της ΕΕ. Πάνω από όλα, είπε, μια λύση που θα εγγυάται το μέλλον και την ευημερία και των δύο κοινοτήτων.

Η Ουκρανία βιώνει την τραγική εμπειρία της Κύπρου το 1974

Ο κ. Μητσοτάκης σχολιάζοντας τις γεωπολιτικές εξελίξεις είπε πως «πουθενά αλλού όσο εδώ στην Κύπρο, δεν αποτυπώνεται τόσο ηχηρά η ανάγκη της άρσης των στρατιωτικών τετελεσμένων και ταυτόχρονα της αποκατάστασης της ενότητας και της διεθνούς κυριαρχίας ενός κράτους με βάση τη διεθνή νομιμότητα. Η Ουκρανία, ανέφερε, βιώνει την τραγική εμπειρία της Κύπρου το 1974. Δεν πρέπει να αφήσουμε το Ντόνετσκ και τη Μαριούπολη να γίνουν Κερύνεια και Αμμόχωστος». Ο πρωθυπουργός τόνισε πως στο διεθνές περιβάλλον η αβεβαιότητα είναι η μόνο βεβαιότητα και κανένας κρατικός προϋπολογισμός δεν μπορεί να αντισταθμίσει τις συνέπειες στην παγκόσμια αγορά ενέργειας. Εμείς, εμείς, είπε που έχουμε διαχειριστεί προϋπολογισμούς ξέρουμε ότι τα εύκολα λόγια εύκολα λέγονται.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στις εκλογές τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο είπε ότι το στοίχημα είναι να μην πάμε πίσω, να χτίσουμε επάνω στα θεμέλια που βάλαμε. «Να μην περιοριστούμε στη διατήρηση της εξουσίας, αλλά να εγγυηθούμε τη δημοκρατική συνέχεια τους δύσκολους καιρούς που έχουμε μπροστά μας, που είναι ναρκοπέδιο. Και σε αυτό το ναρκοπέδιο ισχυρά κράτη θα είναι τα σταθερά κράτη. Η σημερινή Ελλάδα δεν έχει καμία σχέση με τη χώρα της κρίσης της καθήλωσης και του διχασμού» είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός. Αναφέρθηκε στον ιδρυτή του Δη.Συ. Γλαύκο Κληρίδη τον οποίο χαρακτήρισε «σοφό διορατικό και συνετό ηγέτη που μόχθησε για το εθνικό ζήτημα συμβάλλοντας όσο κανείς στην ένταξη Κύπρου στην ΕΕ» και είπε ότι ο Νίκος Αναστασιάδης επανέφερε τη χώρα στην οικονομική ευημερία.

Παράλληλα, προσέθεσε ότι η Ελλάδα γύρισε σελίδα το 2019 και μπήκε σε τροχιά ανάταξης, ενώ έκανε λόγο για προκλήσεις που αντιμετώπισε η κυβέρνηση, όπως η μεταναστευτική εισβολή στο Έβρο το 2020, η πανδημία, οι τουρκικές προκλήσεις και τώρα η ρωσική εισβολή και ενεργειακή κρίση που κλονίζουν τη σταθερότητα στον πλανήτη. «Δεν υπήρξε άλλη ελληνική κυβέρνηση που διαχειρίστηκε τόσες κρίσεις στα 3 χρόνια. Καταφέραμε να κρατήσουμε όρθια την κοινωνία κάναμε πράξη το πρόγραμμα μας, μειώσαμε φόρους φέραμε επενδύσεις. Στηρίζουμε την κοινωνία με στοχευμένες παρεμβάσεις και μέτρα. Τίποτα δεν ήταν εύκολο και αυτονόητο. Αντιτάξαμε τον στιβαρό λογισμό στον εύηχο λαϊκισμό, και τις δύσκολες πράξεις στα εύκολα λόγια. Εάν επιμένω στη μάχη κατά της δημαγωγίας είναι γιατί εκεί βρίσκεται το σύνορο της προόδου και της συντήρησης» είπε ο πρωθυπουργός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΚΥΠΡΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ