Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο πρώην υπουργός Αμυνας και επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης, εξέφρασε την ανησυχία του για την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας και υποστήριξε ότι η Αγκυρα παίρνει... αέρα από τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. Ταυτόχρονα είπε πως η αντίδραση της Ελλάδας το 2020, όταν βγήκε το Oruc Reis στη Μεσόγειο ήταν λάθος και τόνισε πως «δεν είμαι πολεμοκάπηλος, όμως πρέπει να ξέρει ο άλλος μέχρι που μπορεί να φτάσεις». 

Διαβάστε ακόμη: Κυριάκος Μητσοτάκης: Μπρα ντε φερ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

«Το τελευταίο γεγονός που μας έχει ενοχλήσει όλους και δίνει και αέρα στην Τουρκία να ανεβάζει την ένταση είναι η υποστήριξη που φαίνεται να έχει από το ΝΑΤΟ. Ο ίδιος ο γραμματέας της Συμμαχίας, ο κ. Στόλτενμπεργκ με τις δηλώσεις που έκανε δίνει τη δυνατότητα στον Ερντογάν να θέσει αυτά τα θέματα. Το πώς θα αντιδράσει το ΝΑΤΟ και πώς θα λειτουργήσει, εκτιμώ, με την ψυχραιμία που επιβάλλεται και με την ίδια λογική που λειτουργεί μέχρι σήμερα ότι δε θέλει να εμπλέκεται στα διμερή θέματα των μελών του» είπε ο κ. Αποστολάκης στον ΣΚΑΙ. 

Ταυτόχρονα έκανε λόγο για «ανατολίτικο παζάρι» από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και δεν απέκλεισε η Τουρκία, προκειμένου να δεχτεί την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, να «παζαρέψει» οτιδήποτε έχει σχέση με τους συμμάχους της Αγκυρας. «Ακόμα και για την ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ θεωρώ ότι θα θέσει θέματα του Αιγαίου και εξοπλισμών. Μπορεί να ζητήσει να περάσουν τα F-16 και να κερδίσει κάτι στις διεκδικήσεις του στο Αιγαίο», σημείωσε.

Σε ερώτηση για το αν φοβάται θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο το καλοκαίρι, ο κ. Αποστολάκης απάντησε πως αυτό το σενάριο είναι πάντα στο τραπέζι. «Εγώ φοβάμαι πιο πολύ το ατύχημα, το οποίο θα τύχει εκμετάλλευσης. Επιθετική ενέργεια που θα έχει σκοπό να πάρει ένα κομμάτι της ελληνικής επικράτειας δεν έχει πολλές πιθανότητες», σχολίασε.

Ο κ. Αποστολάκης μίλησε και για την εποχή που η Τουρκία είχε βγάλει το Oruc Reis στη Μεσόγειο, το 2020, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα δεν αντέδρασε όπως έπρεπε. «Δεν θέλω να κάνω σενάρια γιατί μπορεί να είναι διαφορετικά από αυτό που τελικά θα προκύψει. Όλα είναι πιθανά. Αυτό που είναι σημαντικό να μη βρίσκουμε δικαιολογίες που μας εφησυχάζουν, όπως όταν μπήκε το Oruc Reis που λέγαμε ότι δεν κάνει έρευνα γιατί το εμποδίζουν οι ήχοι από τα γύρω πλοία, πράγμα που δε στέκει. Από τη στιγμή που κάνει παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων, πρέπει να το παρεμποδίσεις και αυτό δεν έγινε», είπε και πρόσθεσε ότι «δεν είμαι πολεμοκάπηλος, όμως πρέπει να ξέρει ο άλλος μέχρι που μπορεί να φτάσεις. Ό,τι χαθεί δεν το ξαναπαίρνεις εύκολα πίσω».

Οσον αφορά τη στάση του Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος μιλά για διάλογο Ελλάδας – Τουρκίας, ο Ευάγγελος Αποστολάκης λέει πως «παίζεται ένα παιχνίδι που είναι συνεννοημένο. Ο ένας κάνει τον καλό και ο άλλος τον κακό και προσπαθούν να κρατήσουν μια ισορροπία για να μην εμφανίζονται ότι είναι μια κυβέρνηση άτεγκτη, η οποία δε συζητά, και από την άλλη θέλουν να δείχνουν μια κυβέρνηση που δεν υπαναχωρεί για να υπερασπιστεί αυτά που διεκδικεί». 

Ο Ευάγγελος Αποστολάκης θεωρεί πως οι ΗΠΑ και η Ευρώπη δεν ασκούν ιδιαίτερη πίεση στην Τουρκία, γεγονός που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το εκμεταλλεύεται: «με τον πόλεμο να τρέχει, η Τουρκία συνεχίζει να έχει έναν ρόλο και για τους Αμερικάνους και για τη Δύση είναι πολύ σημαντικός και αυτό το ξέρει. Ξέρει ότι οι πιέσεις που θα δεχτεί δεν είναι μεγάλες ή είναι τέτοιες που μπορεί να τις αντέξει. Η Τουρκία παίζει μέσα και πατάει στα κενά των σχέσεων και των ισορροπιών που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην περιοχή. Ξέρει ότι είναι σημαντικός εταίρος και το εκμεταλλεύεται στο έπακρο». 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA