Μενού
  • Α-
  • Α+

Κοινό μήνυμα για την ανάγκη συντεταγμένης αντιμετώπισης σε ευρωπαϊκό επίπεδο των συνεπειών της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία ιδίως σε ότι αφορά στις τιμές της ενέργειας και την επισιτιστική κρίση, αναμένεται να εκπέμψουν ενόψει της Συνόδου Κορυφής αύριο και μεθαύριο στις Βρυξέλλες, Κυριάκος Μητσοτάκης και Μάριο Ντράγκι στο σημερινό τετ α τετ που έχουν στις 20.30 στο Παλάτζο Κίτζι στη Ρώμη, ενισχύοντας το μέτωπο του Νότου για τη λήψη αποφασιστικών μέτρων στήριξης των ευρωπαϊκών κοινωνιών.

Στο «μενού» της συνάντησης των δύο ηγετών περιλαμβάνεται και η έξαρση της τουρκικής επιθετικότητας και των κινδύνων που αυτή εγκυμονεί για τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Διαβάστε ακόμη: Μητσοτάκης και Τζόνσον τα «είπαν» τηλεφωνικά για τις προκλήσεις στο ΝΑΤΟ και την ένταξη της Ουκρανίας

Ο ενεργειακός παράγοντας

Πέραν της επιδίωξης ακόμη πιο στενών σχέσεων συνεργασίας, οι Πρωθυπουργοί Ελλάδας και Ιταλίας θεωρείται βέβαιο ότι θα θέσουν εμφατικά επί τάπητος την πρόταση για επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, την ανάγκη αποσύνδεσης των τιμών του φυσικού αερίου από τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και της άμεσης παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη στήριξη της αγοραστικής δύναμης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, που αποτέλεσε και τον πυρήνα της «ενεργειακής Συνόδου του Νότου», η οποία διεξήχθη στη Ρώμη με πρωτοβουλία των δύο ηγετών και με τη συμμετοχή του Ισπανού και του Πορτογάλου Πρωθυπουργού. «Η τελευταία Σύνοδος Κορυφής ζήτησε από την Κομισιόν να εξακριβώσει αν αυτό είναι ένα εφαρμόσιμο μέτρο. Εμείς θεωρούμε ότι, μετά από τις πρόσφατες εξελίξεις, είναι ακόμη πιο αναγκαίο» επανέλαβε χθες ο κ. Ντράγκι, μιλώντας στην Ιταλική Γερουσία στη σκιά των παιχνιδιών της ρωσικής Gazprom με το κλείσιμο της στρόφιγγας του φυσικού αερίου σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ιταλία επικαλούμενη τεχνικούς λόγους.  Για το ζήτημα του πλαφόν ο κ. Ντράγκι πίεσε στο πρόσφατο ταξίδι τους προς το Κίεβο και τον Γερμανό Καγκελάριο Σολτς και μάλιστα σύμφωνα με την Ιταλική Corriere della Sera φέρεται να τον έπεισε να το στηρίξει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Με δεδομένη την απόφαση της Ε.Ε για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο Κυριάκος Μητσοτάκης και Μάριο Ντράγκι θα συζητήσουν τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας των δύο χωρών σε μία σειρά από τομείς με έμφαση στην ενέργεια. Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι στο σχέδιο έκτακτης ανάγκης της Ελλάδας για την ενεργειακή επάρκεια είχε τεθεί επί τάπητος και η δυνατότητα αποθήκευσης αερίου σε υπόγειες αποθήκες της Ιταλίας, ζήτημα το οποίο θεωρείται βέβαιο ότι θα τεθεί επί τάπητος, όπως και αυτό της κοινής προμήθειας αερίου, ενώ δεν αποκλείονται εκπλήξεις για το εύρος της διμερούς συνεργασίας.

Στο «μενού» της Ρώμης η τουρκική επιθετικότητα

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι δύο ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο με φόντο την τουρκική επιθετικότητα που ο Πρωθυπουργός θα θέσει και την Πέμπτη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στο κείμενο συμπερασμάτων του οποίου θα συμπεριληφθεί ρητή αναφορά στην Άγκυρα καλώντας τη να εγκαταλείψει τις απειλές, να μην προκαλεί εντάσεις και να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο, υπενθυμίζοντας το ενδεχόμενο κυρώσεων. Και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός εξάλλου έχει επισημάνει επανειλημμένα την ανάγκη εκπομπής ενός ενιαίου μηνύματος της Ευρώπης εναντίον αυταρχικών ηγετών που φαντασιώνονται την αλλαγή των συνόρων δια της βίας. Η συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ, δε, που έχουν υπογράψει Ελλάδα και Ιταλία και αποτελεί υπόδειγμα εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου, διεθνούς νομιμότητας και συνεργασίας παράκτιων κρατών στην περιοχή, συνιστά από μόνη της ένα μήνυμα προς τις νέο-οθωμανικές βλέψεις του Ταγίπ Ερντογάν.

Ευρωπαϊκή προοπτική Ουκρανίας Μολδαβίας

Κυβερνητικές πηγές χαρακτήριζαν τη σημερινή συνάντηση «υψηλής πολιτικής και συμβολικής αξίας» ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις 23 -24 Ιουνίου, όπου θα συζητηθεί η απόδοση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη στην Ε.Ε. χώρας στην Ουκρανία και τη Μολδαβία, ενώ θα γίνει και ευρύτερη γεωπολιτική συζήτηση για τη στρατηγική της Ευρώπης απέναντι σε χώρες- εταίρους της Ε.Ε. Οι δύο ηγέτες θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν και τις προκλήσεις της προσεχούς Συνόδου του ΝΑΤΟ σε μία συγκυρία κρίσιμη για την επίδειξη ενότητας της Συμμαχίας στη στήριξη της Ουκρανίας.

Στο μέτωπο της οικονομίας η οπτική Ελλάδας και Ιταλίας συμπίπτει σε πολλά σημεία, όπως αυτό της ανάγκης χαλάρωσης των δημοσιονομικών κανόνων της Ε.Ε με αιχμή τις δαπάνες που απαιτούνται για την ανάκαμψη μετά τη πανδημία, αλλά και την απαίτηση για αύξηση των αμυντικών δαπανών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως είχε επισημανθεί και τον περασμένο Σεπτέμβριο στο περιθώριο του Med9 στην Αθήνα. Επιπλέον, οι Πρωθυπουργοί Ελλάδας και Ιταλίας θα συζητήσουν τις εξελίξεις στη Λιβύη, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ομαλοποίησης της κατάστασης στη γειτονική χώρα, όπως είχαν πράξει και τον Απρίλιο του 2021 όταν συναντήθηκαν εκεί ως οι πρώτοι ηγέτες της Ε.Ε. που την επισκέφθηκαν.  

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA