ΠΟΛΙΤΙΚΗ
27/06/2022 16:44

Νίκος Δένδιας: Η αναθεωρητική συμπεριφορά της Τουρκίας αποσταθεροποιεί Αιγαίο, Βαλκάνια, Μέση Ανατολή, Καύκασο

«Η αναθεωρητική συμπεριφορά της Τουρκίας αποσταθεροποιεί ευρύτερες περιοχές, στο Αιγαίο, στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή, στον Καύκασο» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά το τέλος της συνάντησής του με τον υπουργό Εξωτερικών της Αρμενίας Αραράτ Μιρζογιάν

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Νίκος Δένδιας: Η αναθεωρητική συμπεριφορά της Τουρκίας αποσταθεροποιεί Αιγαίο, Βαλκάνια, Μέση Ανατολή, Καύκασο
Πηγή: Eurokinissi
Ανάγνωση:

«Η αναθεωρητική συμπεριφορά της Τουρκίας αποσταθεροποιεί ευρύτερες περιοχές, στο Αιγαίο, στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή, στον Καύκασο» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά το τέλος της συνάντησής του με τον υπουργό Εξωτερικών της Αρμενίας Αραράτ Μιρζογιάν.

Διαβάστε ακόμη: Αλέξης Τσίπρας: Προοδευτική κυβέρνηση για να σταματήσει ο εφιάλτης

Ο κ. Δένδιας ενημέρωσε τον κ. Μιρζογιάν για «την έξαρση της τουρκικής παραβατικότητας, τόσο στο επίπεδο της ρητορικής, όσο και στο επίπεδο των παραβιάσεων». Ταυτόχρονα αναφέρθηκε στις άριστες σχέσεις Ελλάδας και Αρμενίας που χάνονται στα βάθη των αιώνων, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Υπενθύμισε πως η Ελλάδα στάθηκε στο πλευρό της Αρμενίας σε δύσκολους καιρούς και τόνισε πως «αυτό θα συμβαίνει πάντα».

Ο Νίκος Δένδιας είχε επισκεφτεί το Γερεβάν τον Οκτώβριο του 2020, όταν οι εχθροπραξίες στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ βρίσκονταν ήδη σε εξέλιξη, προκειμένου να εκφράσει την αλληλεγγύη του προς την αρμενική πλευρά. Η αλληλεγγύη, τόνισε ο Ελληνας ΥΠΕΞ, δεν έμεινε μόνο στα λόγια, καθώς η Ελλάδα, ανταποκρινόμενη στο αίτημα των αρμενικών οργανώσεων στη χώρα μας και με τον συντονισμό του υπουργείου Εξωτερικών, πραγματοποίησε δύο αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας.

Πηγή: Eurokinissi

«Το γεωπολιτικό περιβάλλον έχει μεταβληθεί ριζικά από τότε, όμως δεν έχει μεταβληθεί η ελληνική θέση, αναφορικά με το Ναγκόρνο Καραμπάχ», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας. «Στηρίζουμε την επίτευξη ειρηνικής και κοινά αποδεκτής λύσης στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, που αποτελεί πάντα το Ευαγγέλιο της εξωτερικής μας πολιτικής. Ο διάλογος πρέπει να συνεχισθεί. Και πρέπει να αποφεύγονται μονομερείς ενέργειες που θα έβαζαν, εκ νέου, σε κίνδυνο την ειρήνη και την ασφάλεια», επεσήμανε,

Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως η Ελλάδα στηρίζει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της ομάδας Μινσκ, καθώς επίσης και τη συμβολή τής Ευρωπαϊκής Ένωσης στα ζητήματα αυτά και επισήμανε πως «τα ζητήματα ανθρωπιστικού χαρακτήρα θα πρέπει να επιλυθούν άμεσα και να γίνει σεβαστό το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο».

Εξέφρασε ακόμη τη στήριξη της Ελλάδας για την αποστολή ανεξάρτητης επιτροπής της UNESCO στην περιοχή, προκειμένου να εξετάσει ζητήματα που αφορούν την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Αναφέρθηκε στις εξαιρετικές διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, που συνδέονται ιστορικά, καθώς η Βουλή των Ελλήνων αναγνώρισε την γενοκτονία των Αρμενίων το 1996, ενώ η αρμενική Βουλή αναγνώρισε την γενοκτονία Ελλήνων και Ασσυρίων το 2015.

Πηγή: Eurokinissi

Επισήμανε δε πως η συνεργασία στους Διεθνείς Οργανισμούς είναι πάντα υποδειγματική και ευχαρίστησε την Αρμενία για την στήριξη των ελληνικών θέσεων στα θέματα που αφορούν την παράνομη κατοχή τμήματος του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, στον ΟΗΕ, στο Συμβούλιο της Ευρώπης και στην UNESCO. Οι δύο χώρες έχουν επίσης αποφασίσει να στηρίξουν αμοιβαία τις υποψηφιότητές τους για το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε ακόμη στη διεξαγωγή της πρώτης τριμερούς συνάντησης μεταξύ Ελλάδας, Αρμενίας και Κύπρου για θέματα διασποράς, που συγκάλεσε πρόσφατα ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης στην Πάτρα, κατά την οποία υπογράφηκε σχετικό μνημόνιο συνεργασίας. Ανέφερε ακόμη πως συμφωνήθηκε να διοργανωθεί μια τριμερής συνάντηση σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών το συντομότερο δυνατόν στο Γερεβάν, σαν ένα πρώτο βήμα για τη συνάντηση των ηγετών των τριών χωρών.

Πηγή: Eurokinissi

Υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη να βελτιωθούν οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Ελλάδας και Αρμενίας και επισήμανε πως στη συνάντηση υπήρξε συνεννόηση και ο αρμόδιος υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης θα επιμεληθεί ώστε να υπάρξει στοχευμένη προσέγγιση με στοχευμένες συναντήσεις μεταξύ επιχειρηματιών. «Η Ελλάδα στηρίζει την πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός διεθνούς διαδρόμου μεταφορών και διαμετακόμισης μεταξύ του Κόλπου και της Μαύρης Θάλασσας», τόνισε ο κ. Δένδιας.

«Επίσης, τασσόμαστε υπέρ της ενίσχυσης των σχέσεων ΕΕ-Αρμενίας. Πιστεύουμε ότι η Αρμενία μπορεί να αποτελέσει γέφυρα μεταξύ της Ένωσης και της ευρύτερης περιοχής του Καυκάσου και πέρα από αυτόν», είπε ο Νίκος Δένδιας.

Πηγή: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΡΜΕΝΙΑ ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ