Μενού
  • Α-
  • Α+

Φαντάζομαι διαβάσατε για τον συμβιβιασμό που επετεύχθη στη Μαδρίτη και την απόφαση του ΝΑΤΟ για είσοδο Φινλανδίας και Σουηδίας στους κόλπους του Οργανισμού. Οι πιο μυημένοι έλεγαν εδώ και καιρό πως ο Ερντογάν δεν είναι τίποτε λιγότερο και τίποτε περισσότερο από ένας πολιτικός «χαλέμπορας» που υπερθεματίζει, βάζει όλες τις απαιτήσεις του μέσα στη διαπραγματεύση ώστε καταφέρνοντας εν τέλει να αποσπάσει μια δήλωση καταδίκης της τρομοκρατίας να άρει εν τέλει το βέτο. Αυτό έκανε και στη Μαδρίτη καταφέρντας τελικά με την παρελκυστική του πολιτική να κλείσει ένα ραντεβού με τον Αμερικανό πρόεδρο και να πουλήσει ισχύ στο εσωτερικό του ακροατήριο. Τα ελληνοτουρκικά είναι άλλη κατηγορία, προφανώς εντάσσονται στην προεκλογική του ατζέντα και εννοείται πως θα συνεχίσει - αυτός αλλά και οι αντίπαλοί του - στο ίδιο τροπάριο. Για αυτό ας μην περιμένουμε θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, αλλά ένα θερμό καλοκαίρι λεκτικής έντασης και τσαμπουκάδων. Με την ελπίδα ότι δεν θα δούμε τα χειρότερα. 

ΠΑΣΟΚ: «Κλείνουν» τα ψηφοδέλτια μέσα Ιουλίου

Στο ΠΑΣΟΚ διοργανώνουν σήμερα το τρίτο περιφερειακό θεματικό συνέδριο του κόμματος στη Λάρισα ανοίγοντας τον φάκελο της αγροτικής ανάπτυξης. Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν το ράλι στις τιμές της ενέργειας και οι μεγάλες αυξήσεις στο κόστος παραγωγής, καθώς και οι νέες προκλήσεις του αγροδιατροφικού τομέα. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης θα παρουσιάσει, κάνοντας την κεντρική εισήγηση του συνεδρίου, τις στρατηγικές προτεραιότητες για τη στήριξη του κλάδου και το νέο παραγωγικό μοντέλο που έχει ανάγκη η χώρα. Στόχος του κόμματος να επανασυνδεθεί με ένα μεγάλο κομμάτι του αγροτικού κόσμου που κάποτε αποτελούσε μια βασική δεξαμενή ψηφοφόρων για το ΠΑΣΟΚ.

Άνθρωπός μου στη Χαριλάου Τρικούπη μου επεσήμανε πως βλέπει βελτίωση των ποσοστών του κόμματος στην Περιφέρεια – αν και η Αττική είναι αυτή που κρίνει σε μεγάλο βαθμό το τελικό αποτέλεσμα. Έμαθα επίσης ότι το 80% των ψηφοδελτίων είναι έτοιμο (μένουν μια-δυο θέσεις σε κάθε περιφέρεια που θα τις αποφασίσει ο Πρόεδρος τελευταία στιγμή και βέβαια το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, από το οποίο ως γνωστόν έχει κοπεί ο Γιώργος Καμίνης), ενώ στο ΚΙΝΑΛ ετοιμάζονται για ακόμη δυο θεματικά συνέδρια στην Περιφέρεια: ένα για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις στις 13 Ιουλίου κι ένα ακόμη για το περιβάλλον που πιθανολογείται πως θα πραγματοποιηθεί στην Κρήτη.

Απελάσεις διπλωματών: Οι Ρώσοι δεν τήρησαν την αμοιβαιότητα

Τη χθεσινή απόφαση των Ρώσων για την απέλαση Ελλήνων διπλωματών την περιμέναμε. Άλλωστε είναι συνήθης διπλωματική πρακτική η ανταλλαγή απελάσεων – όταν μια χώρα διώχνει έναν αριθμό διπλωματών – εισπράττει την ίδια κίνηση σε διάστημα κάποιων εβδομάδων. Ένας φίλος στο ΥΠΕΞ μου σφύριξε πάντως μια ενδιαφέρουσα διπλωματική αριθμητική: Στην Ελλάδα υπηρετούσαν περίπου 100 Ρώσοι διπλωμάτες, όταν ελήφθη η απόφαση να απελαθούν 12. Στη Ρωσία αντίστοιχα υπηρετούν περίπου 35 Έλληνες. Η απέλαση οκτώ εξ’αυτών, είναι αναλογικά μεγαλύτερος αριθμός της ελληνικής δύναμης και δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τη δουλειά των εναπομεινάντων. Βέβαια, εν μέσω πολέμου και κρίσης στις σχέσεις των δυο χωρών, η διπλωματική αριθμητική δεν είναι παρά λεπτομέρεια. Που όμως έχει τη σημασία της.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA