Μενού
  • Α-
  • Α+

Υπεγράφη το απόγευμα της Τετάρτης (29/6) το επίσημο αίτημα από την Ελλάδα στις ΗΠΑ για την απόκτηση των υπερσύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών F-35 και αναμένεται να σταλεί μέσα στις επόμενες ώρες. Οπως αναφέρει ο ΣΚΑΪ, η Ελλάδα ζητά να δεσμευτούν 20 αεροσκάφη F-35, όπως είχε προαναγγείλει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και άλλα 20 υπό αίρεση.

Μάλιστα, οι διαδικασίες αναμένεται να επιταχυνθούν καθώς μέσα στις επόμενες ημέρες η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Αμυνας θα μεταβεί στις ΗΠΑ για να συζητήσουν το αίτημα αυτό. Αξίζει να σημειωθεί πως τον περασμένο μήνα, σε συνέχεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, είχε δηλώσει ότι ξεκινά άμεσα η διαδικασία απόκτησης αεροσκαφών F-35.

Ο υπουργός Αμυνας είχε συνάντηση με στελέχη του προγράμματος JSF PO (Joint Strike Fighter Program Office) για το μαχητικό αεροσκάφος F-35. Οπως ανακοινώθηκε, στη συνάντηση συμμετείχε και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζορτζ Τσούνης. Σύμφωνα με τον υπουργό, τα F-35 θα καλύψουν προβλεπόμενες επιχειρησιακές απαιτήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας. Ο ίδιος ανέφερε ότι τα Γενικά Επιτελεία θα προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες, στο πλαίσιο της ισχύουσας διαδικασίας προμήθειας αμυντικών εξοπλισμών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η είδηση αυτή για την υπογραφή του επίσημου αιτήματος προς τις ΗΠΑ έρχεται τη στιγμή που με φόντο τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο παζάρι του με τον Τζο Μπάιντεν ανάμεσα στα ανταλλάγματα που πήρε για να άρει το βέτο για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας ήταν η πλήρης υποστήριξη των ΗΠΑ στα «σχέδια εκσυγχρονισμού του στόλου των F-16 της Τουρκίας».

«Αυτά τα σχέδια είναι στα σκαριά και πρέπει να υλοποιηθούν μέσω της διαδικασίας σύναψης συμβάσεων, αλλά οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τον εκσυγχρονισμό του στόλου μαχητικών της Τουρκίας, γιατί αυτό συμβάλλει στην ασφάλεια του ΝΑΤΟ… Οι ισχυρές αμυντικές δυνατότητες της Τουρκίας συμβάλλουν σε μια ισχυρή άμυνα του ΝΑΤΟ» τόνισε η βοηθός υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, ωστόσο αυτή η απόφαση θα πρέπει να εγκριθεί από το Κογκρέσο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA