Μενού
  • Α-
  • Α+

Μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε συνέντευξη Τύπου. Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Τουρκία δεν έθεσε κανένα θέμα εις βάρος της Ελλάδας σε καμία από τις συζητήσεις που έγιναν. Για την στάση των ΗΠΑ τόνισε: «Ο Λευκός Οίκος έκανε σαφές ότι πρέπει να αποφεύγονται οι εντάσεις σε Αιγαίο και Συρία, κάνοντας ευθεία παραίνεση στην Τουρκία να αποφύγει την ακραία ρητορική που έχουμε υποστεί. Σε καμία από τις πολλές συζητήσεις που είχαμε αυτές τις μέρες δεν τέθηκε από την Τουρκία κανένα απολύτως ζήτημα που να αφορά την προβολή των δικών της επιχειρημάτων εις βάρος της Ελλάδος. Αυτό κάτι λέει. Να δούμε αν αυτό έχει και εσωτερικές πτυχές».

Διαβάστε ακόμηΑδωνις Γεωργιάδης για «Turkaegean»: Θα κάνω τα πάντα να το αποτρέψω, ζητώ συγγνώμη από αυτούς που στεναχώρησα

«Αυτό το άκουσα στο παρελθόν, το άκουσα και με άλλα λόγια», είπε αναφερόμενος στο «Μητσοτάκης γιοκ» που είχε πει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Και συνέχισε: «Πρέπει να συναντιόμαστε, πρέπει να μιλάμε και να αντιμετωπίζουμε την κατάσταση πολιτισμένα, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου», και στη συνέχεια είπε για την αλλαγή στάσης του Τούρκου προέδρου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «πολλά από όσα λέγονται έχουν αποδεκτές το εσωτερικό ακροατήριο. Θα εξακολουθώ να επιμένω ότι η πόρτα της Ελλάδας σε έναν διάλογο εντός του πλαισίου είναι ανοιχτή».

Μητσοτάκης: Να προβάλλουμε άμυνα απέναντι στις φιλοδοξίες της Ρωσίας

«Οι προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Συμμαχία είναι μεγάλης διπλωματικής σημασίας για μέλλον του ΝΑΤΟ. Είναι σημαντικό να μπορέσουμε να προβάλλουμε άμυνα απέναντι στις φιλοδοξίες της Ρωσίας», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Στη συνέχεια συμπλήρωσε: «Τα όποια εμπόδια για τη διεύρυνση της Συμμαχίας με Φινλανδία και Σουηδία ξεπεράστηκαν γρήγορα και ανώδυνα ώστε να προσκαλέσουμε τις δύο χώρες».

«Στη σημερινή Σύνοδο συζητήθηκαν η παράνομη μετανάστευση, το θέμα της Λιβύης, η έξαρση ισλαμικής τρομοκρατίας. Η Ελλάδα θέλει να είναι πρωταγωνιστής σε αυτή τη συζήτηση. Υπάρχει ανησυχία για την επισιτιστική κρίση και η Ελλάδα προσφέρεται να βοηθήσει οποιαδήποτε προσπάθεια για τον απεγκλωβισμό του σιταριού από την Ισπανία. Η Ελλάδα έχει ξεχωριστό ρόλο να παίξει, διαθέτει τον μεγαλύτερο στόλο στη Ναυτιλία», είπε.

Σχετικά με τα F-16, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «δουλειά της χώρας μας είναι να ενισχύσει της δική της αποτρεπτική δυνατότητα. Σε σχέση με πριν από τρία χρόνια υπάρχει μεγάλη διαφορά. Αυτό είναι το μέλημα της κυβέρνησης. Ολα αυτά τα κάνουμε χωρίς τη στήριξη της αντιπολίτευσης που από τη μια κόπτεται για αναβάθμιση των F-16 και από την άλλη δεν μας στήριξε». Τέλος, για τη μοίρα των F-35 ξεκαθάρισε ότι «χθες ξεκίνησε μια μακρά διαδικασία. Δεν θα μπορούμε να παραλάβουμε τα αεροσκάφη πριν από το 2027 και το 2028».

Τι απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το «Turkaegean»

Ερώτηση έγινε στον Κυριάκο Μητσοτάκη και για το ζήτημα του όρου «Turkaegean» που χρησιμοποίησε η Τουρκία για να απαντήσει: «Η κυβέρνηση θα αντιδράσει. Προφανώς και υπάρχουν ευθύνες. Οι ευθύνες είναι υπηρεσιακές, κάποιοι εντός της διοίκησης δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους. Έχουμε δυνατότητες στο οπλοστάσιό μας να διορθώσουμε την εικόνα μας. Αν και βλέποντας τα αποτελέσματα της φετινής σεζόν αυτή η καμπάνια δεν έχει κανένα ιδιαίτερο αποτέλεσμα».

Για τα τουρκικά F-16

Στην συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο ενδεχόμενο αναβάθμισης και αγοράς F-16 από την πλευρά της Τουρκίας, ξεκαθάρισε πως «η δουλειά της χώρας μας είναι να ενισχύει τη δική της αποτρεπτική δυνατότητα. Δείτε που είμαστε τώρα σε σχέση με πριν από τρία χρόνια με Rafale, φρεγάτες κλπ».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA