Μενού
  • Α-
  • Α+

Κλιμακώνει τις προκλητικές της ενέργειες η Τουρκία αποδεικνύοντας για ακόμη μία φορά πως γράφει στα «παλαιότερα των υποδημάτων» της τις συστάσεις από ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΗΠΑ για αυτοσυγκράτηση και αποφυγή εμπρηστικών κινήσεων στην ανατολική Μεσόγειο. Ετσι λοιπόν η Αγκυρα έκανε πράξη τις απειλές της για μονομερείς κινήσεις στην περιοχή, καθώς εξέδωσε NOTAM με την οποία κόβει το Αιγαίο στα δύο όλο το καλοκαίρι μέχρι τις 31 Αυγούστου. Η Αθήνα βεβαίως αντέδρασε, αφού εκτός των άλλων παρεμποδίζεται ακόμα και η ομαλή ροή των επιβατικών πτήσεων στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, η Τουρκία συνεχίζοντας και επί του πεδίου την αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, προχώρησε στην παράνομη δέσμευση περιοχής ανάμεσα σε Σκύρο και Ψαρά για ασκήσεις της πολεμικής της αεροπορίας και ναυτικού από τη Δευτέρα έως και τις 31 Αυγούστου. Η Ελλάδα απάντησε πως η δέσμευση είναι άκυρη, καθώς η Τουρκία δεν έχει καμιά δικαιοδοσία εντός του FIR Αθηνών, ενώ τόνισε πως η δέσμευση περιοχών για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα παρεμποδίζει επιβατικές πτήσεις. Μέρος της περιοχής που ήθελαν οι Τούρκοι συμπίπτει με πεδίο βολής των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Την ίδια στιγμή η Αγκυρα προχώρησε σε επίδειξη ισχύος πραγματοποιώντας δοκιμή επάκτιας συστοιχίας αντιπλοϊκών πυραύλων ATMACA. Πυραύλων που αναπτύχθηκαν εγχώρια με προφανή στόχο τον ελληνικό στόλο.

Επαθε εγκεφαλικό ο Ερντογάν;

Ολα αυτά την ώρα που αυξάνονται οι φωνές στην Τουρκία πως κάτι σοβαρό τρέχει με την υγεία του προέδρου της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την αναβολή προγραμματισμένης ομιλίας του στην Προύσα, λόγω προσωπικού του κωλύματος. Σύμφωνα με τοπικούς βουλευτές, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ένιωσε ξαφνική αδιαθεσία και αυτό τον έκανε να αναβάλει την προγραμματισμένη ομιλία που είχε για το μεσημέρι της Κυριακής. Συγκεκριμένα, ο βουλευτής του ΑKP, Ρεφίκ Οζέν, δήλωσε ότι η συγκέντρωση αναβλήθηκε λόγω «κοινού κρυολογήματος». «Η υγεία του προέδρου μας είναι πιο σημαντική από οτιδήποτε άλλο», είπε ο Ρεφίκ Οζέν, ενώ δεν υπάρχει ακόμα επίσημη ανακοίνωση από την τουρκική προεδρία.

Στο μεταξύ στα τουρκικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με όσα μεταδίδει η ΕΡΤ, κυκλοφορούν φήμες ότι ο Τούρκος πρόεδρος υπέστη μερική παράλυση στο αριστερό μέρος του προσώπου χωρίς όμως να έχει επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής. Για την ομιλία του Τούρκου προέδρου, η Προύσα είχε ετοιμαστεί και σημαιοστολιστεί, τα πάρκινγκ είχαν αδειάσει όπως και οι δρόμοι είχαν πρασινίσει. Τα έξοδα και όλες οι προετοιμασίες λέγεται ότι ανήλθαν σε 2,5 εκατομμύρια τουρκικές λίρες. (145.000 ευρώ).

«Η Τουρκία βγήκε διπλά ζημιωμένη»

Ο Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις τρεις ημέρες μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ τόνισε από την πλευρά του πως η Τουρκία με την στάση που τήρησε βγήκε διπλά ζημιωμένη. «Η εθνική μας ασφάλεια είναι πρώτιστα δική μας υπόθεση και βασίζεται πρώτιστα στις δικές μας δυνάμεις. Ελπίζω πως δεν θα ζήσουμε άλλο ένα καυτό καλοκαίρι όπως το 2020», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Ο βετεράνος πρέσβης και πρόεδρος το think tank Αnkara Policy Center Μεχμέτ Φατίχ Τζεϊλάν τονίζει μιλώντας στο «ΒΗΜΑ», πως μια ενδεχόμενη σύγκρουση Ελλάδας Τουρκίας θα ήταν καταστροφική και για τις δύο χώρες. «Πιστεύω ότι οι σκληρές ρητορικές που χρησιμοποιούνται εκατέρωθεν δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα καμιάς εκ των δύο χωρών», δήλωσε ο Μεχμέτ Φατίχ Τζεϊλάν. Απέναντι στη συνεχιζόμενη τουρκική επιθετικότητα η Αθήνα θωρακίζεται. Τη Δευτέρα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο φάκελος απόκτησης των τριών μη επανδρωμένων αεροσκαφών MQ-9 Riper και των αμφίβιων τεθωρακισμένων.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA