Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε λίγες ημέρες η Βουλή των Ελλήνων θα κλείσει για τις θερινές διακοπές άρα η σημερινή «μετωπική» σύγκρουση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και τους αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα θα είναι η τελευταία για το καλοκαίρι. Το ζήτημα, ωστόσο, είναι πως, αν κάποιος πιστέψει τα σενάρια και τις φήμες που ολοένα και φουντώνουν για εκλογές στις 18 Σεπτεμβρίου, τότε η σημερινή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης θα είναι και η τελευταία ευκαιρία Μητσοτάκη και Τσίπρα να «συγκρουστούν» μέσα στη Βουλή πριν ξεκινήσει και επίσημα η προεκλογική περίοδος στη χώρα.

Η συζήτηση διεξάγεται με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού, ο οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες έχει διπλό στόχο. Ο πρώτος είναι η ανάδειξη του κυβερνητικού έργου με αφορμή τη συμπλήρωση 3 χρόνων διακυβέρνησης από τη ΝΔ και ο δεύτερος να αντιπαραβάλει το έργο της με το αντίστοιχο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε ακόμη: Εκλογές: Η «μπίλια» κάθεται στις 18 Σεπτεμβρίου - Οι αστάθμητοι παράγοντες που κρίνουν την προσφυγή στην κάλπη

Κανείς, ωστόσο, δεν μπορεί να αποκλείσει δυο ακόμα ενδεχόμενα. Το πρώτο είναι ο πρωθυπουργός να ανοίξει τα χαρτιά του σε ότι αφορά τις πρόωρες εκλογές (όχι βέβαια να δώσει ημερομηνία αλλά να δώσει... στίγμα προθέσεων) και το δεύτερο είναι, μέσα στο... προεκλογικό πλαίσιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης να αναφερθεί σε νέες παρεμβάσεις για τη μείωση των τιμών σε ρεύμα και καύσιμα ή ακόμα και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης με χρονικό ορίζοντα το φθινόπωρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα εστιάσει στην έξοδο της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία τον Αύγουστο αλλά και οι προγραμματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης, οι οποίες υλοποιήθηκαν, όπως η μείωση φόρων και εισφορών, μέσα σε ένα δύσκολο διεθνές περιβάλλον.

Από την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα είναι δεδομένο πως θα έχει άρωμα εκλογών και υπάρχουν αυτοί που σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να ζητήσει επιτακτικά προσφυγή στις κάλπες «εδώ και τώρα». Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στις προθέσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι να... κηρύξει την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας για το κόμμα του!

Προφανώς και θα έχει μεγάλη αξία η απάντηση του πρωθυπουργού μπροστά σε μια τέτοια πρόκληση αφού είναι πιθανό σε αυτό το σημείο να φανούν κάποιες από τις προθέσεις του.

Η «μπίλια» κάθεται στις 18 Σεπτεμβρίου

Την ίδια ώρα και πέρα από αυτά που θα γίνουν (ή δε θα γίνουν) σήμερα στη βουλή, φαίνεται πως όλα έχουν «κλειδώσει» σε ό,τι αφορά τις φθινοπωρινές πολιτικές εξελίξεις. Το ερώτημα που επικρατεί παντού είναι: Ποια θα είναι τελικά η Κυριακή των εκλογών; Για την ώρα δύο είναι οι πιο πιθανές Κυριακές για να γίνουν οι εκλογές, 18 Σεπτεμβρίου ή 25 Σεπτεμβρίου, με τους περισσότερους να υποστηρίζουν ότι οι εκλογές θα γίνουν 18 Σεπτεμβρίου.

Υπάρχουν παράγοντες, ωστόσο, οι οποίοι μπορούν να ανατρέψουν τους όποιους σχεδιασμούς των συνεργατών του πρωθυπουργού, οι οποίοι είναι οι φωτιές του καλοκαιριού και πώς ο κρατικός μηχανισμός θα μπορέσει να ανταπεξέλθει. Ένας ακόμη παράγοντας που θα παίξει ρόλο είναι οι απειλές της Τουρκίας και οι προκλήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε κάθε περίπτωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται στις αρχές του Αυγούστου να έχει όλα τα δεδομένα και τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων και μετά τον Δεκαπενταύγουστο να πάρει τις τελικές αποφάσεις για τις εκλογές. Αν δεν τις έχει πάρει ήδη...

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA