Μενού
  • Α-
  • Α+

Την ώρα που η Αγκυρα μέσω του Ντελβέτ Μπαχτσελί έστειλε μήνυμα για... τουρκική Κρήτη, από τη Δευτέρα και για 10 ημέρες τα αμερικανικά F-35 μαζί με τα ελληνικά μαχητικά θα πετούν εκεί ακριβώς στέλνοντας απάντηση για «ήρεμα νερά».

Διαβάστε ακόμη: ΗΠΑ: «Eτοιμοι να διώξουμε την Τουρκία από το ΝΑΤΟ» γράφουν αξιωματούχοι σε επιστολή στους Financial Times

Οι ΗΠΑ «ψήφισαν» FIR Αθηνών και όχι την «Anatolian Eagle» για τον ευνόητο λόγο ύπαρξης των S-400 και το ραντάρ τους, που σαρώνει ότι πετά. Τα stealth φτερά θα πετάξουν από το πρωί της Δευτέρας νότια και νοτιοανατολικά της Κρήτης σε αεροδιαδρόμους που... πονά το τουρκό-λιβυκό μνημόνιο. Έλληνες και Αμερικανοί έχουν σχεδιάσει μαζί τις ασκήσεις στον αέρα και τα αεροναυτικά γυμνάσια, καθώς τα πλοία του Ελληνικού στόλου θα πλέουν παράλληλα σε μια επίδειξη από το Πολεμικό Ναυτικό.

Για δέκα και πλέον ημέρες μέχρι τις 18 Ιουλίου τα αμερικανικά F-35 θα πετούν... φτερό με φτερό με τα ελληνικά «γεράκια» και για την Πολεμική Αεροπορία είναι μια ευκαιρία να «ξεσκονίσουν» το μελλοντικό απόκτημα του στόλου. Από την άλλη πλευρά, οι περιοχές πτήσεων και ασκήσεων στη θάλασσα δείχνουν τη συμμαχική διάθεση κόντρα στο δόγμα της «Γαλάζιας πατρίδας» της Τουρκίας. 

Η πολιτική της Αθήνας, όπως και η αποφασιστική στάση των Ενόπλων Δυνάμεων έδειξαν πως οποιαδήποτε κίνηση αναθεωρητισμού και σε οποιοδήποτε πεδίο, έχει απαντήσεις από μια πλειάδα όπλων και διπλωματικών θέσεων που εκθέτουν την γείτονα. Σε κάθε περίπτωση η Ελληνική πλευρά έχει δηλώσει προς πάσα κατεύθυνση ότι η παραμικρή ενέργεια αμφισβήτησης κυριαρχίας δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτή. Η Τουρκία από την άλλη, ετοιμάζει νέες προκλήσεις μέσω των πλωτών γεωτρύπανων ή των πλοίων υποθαλάσσιων ερευνών ελπίζοντας στην αντίδραση της Ελλάδας σε μια ιδιαίτερα λεπτή διαχείρισης κατάσταση.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA