Μενού
  • Α-
  • Α+

Παρακολουθώντας τη ροή των ειδήσεων και ιδιαίτερα στις αναφορές των μη κυβερνητικών οργανισμών που κατατάσσουν την Ελλάδα πολύ χαμηλά στην αξιολόγηση των ελευθεριών του τύπου συγκρατώ δημοσιογραφικό σχόλιο που με δικαιολογημένο πολιτικό θυμό επισημαίνει ότι οι εκθέσεις συντάσσονται στα γραφεία διεθνών υπαλλήλων, μακριά από την πραγματικότητα της χώρας και της περιοχής με την οποία ασχολούνται.

Όταν επί εικοσαετίες το Υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει το γεγονός Έλληνες δημοσιογράφοι, ακαδημαϊκοί, ερευνητές, σχολιαστές των διεθνών σχέσεων αντιπολιτεύονται τις Ελληνικές κυβερνήσεις στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και στα διεθνή φόρα κραδαίνοντας ως αναμφισβήτητη μαρτυρία αξιόπιστης αξιολόγησης τις εκθέσεις όλων αυτών που σήμερα κατακρίνουν.

Το 2000 όταν στην ετήσια έκθεση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανά τον κόσμο το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών άλλαξε σκεπτικό αποδεχόμενο την Ελληνική επιχειρηματολογία που υπογράμμιζε ότι ναρκοθετούνται οι δημοκρατικοί θεσμοί και η λειτουργία της δημοκρατίας αν εκλέγονται οι θρησκευτικοί ηγέτες με πάνδημη εκλογική διαδικασία, κεφάλαιο « περί δημοκρατικής εκλογής μουφτή», όσοι σήμερα εκπλήσσονται από τον τρόπο που συντάσσονται οι εκθέσεις δεν πρόβαλαν την Ελληνική διπλωματική επιτυχή εξέλιξη.

Το 2003 σε συνάντηση εκπροσώπων του ODHIR (Office for Democratic Institutions and Human rights), στο πλαίσιο ΟΑΣΕ, με την ηγεσία και τους αρμόδιους χειριστές Ανθρωπίνων και μειονοτικών  Δικαιωμάτων, ανετράπη όλη η επιχειρηματολογία με την οποία κατηγορούσαν την Ελλάδα για διακριτική συμπεριφορά έναντι των μουσουλμάνων συμπολιτών μας ισχυριζόμενοι ότι οι μουσουλμάνοι αποκλείονται από το Ελληνικό δημόσιο. Οι «αντικειμενικοί» συντάκτες του κειμένου δεν γνώριζαν ότι το 2003 στην Ελλάδα υπηρετούσαν 400 μουσουλμάνοι δάσκαλοι, δημόσιοι υπάλληλοι με όλα τα δικαιώματα των Ελλήνων δασκάλων, δίδασκαν, μισθοδοτούνταν, ασφαλίζονταν και αποκτούσαν συνταξιοδοτικά δικαιώματα με ισονομία και ισοπολιτεία. Όσοι σήμερα δικαίως νοιώθουν θιγόμενοι από τα μεθοδευμένα κείμενα των διεθνών οργανισμών και των μη κυβερνητικών οργανισμών τότε δεν ασχολήθηκαν με τις αυθαίρετες καταγγελίες σε βάρος της χώρας μας, παρά την εμπεριστατωμένη ενημέρωση που έλαβαν από το Υπουργείο Εξωτερικών.

Η στάση ορισμένων Ευρωβουλευτών μεταξύ των οποίων και Έλληνες, αντιπολιτευόμενοι, που επιλέγουν να ασκήσουν κριτική στην Ελληνική Κυβέρνηση όταν ο Πρωθυπουργός εκπροσωπώντας την Ελλάδα απευθύνεται στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επιβεβαιώνει ότι η κοινωνία και η διεθνής κοινότητα ράθυμα κινούμενες αποδέχονται αβασάνιστα τις εκθέσεις των διεθνών γραφειοκρατών, που δεν καταδέχονται να ασχοληθούν σοβαρά με το έργο που τους έχει ανατεθεί.

Από τη συνοπτική αναφορά των γεγονότων, που δεν αμφισβητούνται, επειδή αποτελούν προσωπική εμπειρία, συνάγεται ότι το Υπουργείο Εξωτερικών με επιμονή και συνέπεια εκπληρώνει την αποστολή του, αλλά κάποιοι διαμορφωτές της κοινής γνώμης, ακαδημαϊκοί, κάθε είδους εκ προσωπικοτήτων διατελέσαντες πρέσβεις ή Υφυπουργοί, δυσκολεύονται να αποδεχθούν την πραγματικότητα που επιτυγχάνει η χώρα μας σε σημαντικά θέματα εξωτερικής πολιτικής μεταξύ των οποίων τα Ανθρώπινα και Μειονοτικά Δικαιώματα.

Η κριτική για την περαιτέρω βελτίωση των χειρισμών βοηθά στην προώθηση των εθνικών μας στόχων. Η άρνηση αποδοχής και αξιοποίησης των επιτυχιών της Εξωτερικής μας πολιτικής όχι μόνο δυσχεραίνει το έργο της διεθνούς προβολής, αλλά «γκριζάρει την πολιτική πραγματικότητα» και στο εσωτερικό της χώρας δημιουργώντας αδικαιολόγητη αβεβαιότητα και κλονισμό της αξιοπιστίας πολιτικών, διοίκησης ακόμη και της θεσμικής λειτουργίας του κράτους, στη συνείδηση των πολιτών.

Προφανώς η κοινωνία των πολιτών δεν μπορεί άμεσα να τροποποιήσει τις επιλογές πολιτικών και λεκτικών επιλογών των κομμάτων, αλλά έχει τη δυνατότητα απαιτητικά να διεκδικήσει από όλους, τόσο στη χώρα όσο και διεθνώς, να προσέξουν και να εντάξουν τις απαιτήσεις των πολιτών στον άμεσο κομματικό και πολιτικό προβληματισμό τους. Επειδή ορισμένοι για «την άμυνα των θέσεων τους και τη βολή τους» θα επιχειρηματολογήσουν με λογική ξεπερασμένων εποχών θα σημειώσω ορισμένες δράσεις, πολύ αποτελεσματικές, που συμβάλλουν στην προώθηση των εθνικών μας επιδιώξεων, χωρίς να προαπαιτούν την κρατική συνδρομή.

  1. Οι Διάλογοι της Νισύρου πραγματοποιήθηκαν, συγκράτησαν το Ελληνικό και Διεθνές ενδιαφέρον και εξελίσσονται, στη λογική που επιβάλλουν οι απαιτήσεις της κοινωνίας των πολιτών, για τη διοργάνωση του 2ου Κύκλου των Διαλόγων (2024) για την αειφορία, την ανάπτυξη της Νισύρου με όλες τις θετικές προεκτάσεις στην οικονομία, τον τουρισμό, την ενεργειακή αναζήτηση και τις γεωστρατηγικές επιδιώξεις της Ελλάδας.

     

  2. Εξ ίσου σημαντικές δράσεις πραγματοποιούνται στην υπόλοιπη περιφέρεια της χώρας όπως το Διεθνές Συνέδριο για τους Ισλαμικούς Κήπους, έκθεση για το ολοκαύτωμα, η εν εξελίξει έκθεση για τα κεντήματα, χωρίς συνοριακούς περιορισμούς, μερικές από τις πρωτοβουλίες του Ερευνητικού Κέντρου ΜΟΧΑ, στην Καβάλα.

     

  3. Το διαθρησκευτικό συνέδριο που με επιτυχία πραγματοποιείται την τελευταία τριετία από το Ινστιτούτο Εξωτερικών Υποθέσεων, πλαισιώνεται και από άλλες ουσιαστικές δραστηριότητες, επί παραδείγματι υβριδικές απειλές, που απασχολούν την διεθνή διπλωματία, τις διακρατικές σχέσεις και συνεργασίες.

     

  4. Το επικείμενο 1ο Kavala International Summer School (5-11 September 2022),σε αγγλική γλώσσα, για να αναδειχθούν οι δυνατότητες συμφιλίωσης και ανοχής, απαραίτητα στοιχεία για την κοινωνική συνοχή, ώστε να εξασφαλίζεται κατανόηση και καλές σχέσεις στο εσωτερικό των χωρών δημιουργώντας όλους τους όρους σταθερότητας που απαιτούνται για να εξελιχθεί η καλή γειτονία. Το πρόγραμμα σπουδών προωθεί τον αμοιβαίο σεβασμό μεταξύ κρατών, την ορθολογική επικοινωνία, τον παραμερισμό των στερεοτύπων και των προκαταλήψεων προς όφελος της προόδου, του πολιτισμού, της ανάπτυξης και της ουσιαστικής αλληλογνωριμίας των λαών με αποδοχή και σεβασμό στη διαφορετικότητα. Δύο διεθνή πανεπιστήμια σε συνεργασία με τρία ερευνητικά κέντρα, θα ενθαρρύνουν επιστήμονες, ερευνητές, φοιτητές, πολιτικούς και επιχειρηματίες να αναδείξουν τα πλεονεκτήματα της πολυπολιτισμικότητας σε ένα κύκλο σπουδών που εκκινεί το Σεπτέμβριο με προοπτική θεσμοθέτησης του γεγονότος, ακαδημαϊκά ανοιχτού σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Θα μπορούσαν να προστεθούν και πολλές άλλες εξ ίσου αξιόλογες πρωτοβουλίες που εξελίσσονται ετησίως στο Καστελόριζο, τη Χάλκη και άλλες περιοχές της Ελληνικής περιφέρειας. 

Πρωταρχική ευθύνη της κοινωνίας των πολιτών παραμένει η πιεστική και συντονισμένη προώθηση των αποτελεσμάτων και συμπερασμάτων των εργασιών στις κυβερνήσεις και τους διεθνείς Οργανισμούς προκειμένου να ξεπερασθεί η ραθυμία των διεθνών υπαλλήλων και να διαμορφώνονται εισηγήσεις, που ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα των καταστάσεων.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA