Μενού
  • Α-
  • Α+

Χθες στο Μέγαρο Μαξίμου η Επιτροπή Διαχείρισης Ενεργειακών Κρίσεων του υπουργείου Ενέργειας παρουσίασε στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τα εναλλακτικά σενάρια που έχει επεξεργαστεί στην περίπτωση μειωμένης διάθεσης ή πλήρους διακοπής ρωσικού φυσικού αερίου το φθινόπωρο. Στη διάρκεια της σύσκεψης επιβεβαιώθηκε πως η εξάρτηση της Ελλάδας από το ρωσικό φυσικό αέριο είναι πολύ μικρότερη συγκριτικά με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες και πως μια διακοπή της ροής θα πλήξει την Ελλάδα δια της αντανακλάσεως - δηλαδή θα επηρεαστούν οι εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας (κυρίως το LNG) αλλά και θα εκτοξευθούν οι τιμές σε δυσθεώρητα ύψη.

Διαβάστε ακόμη: Ετσι θα τρέξει το ελληνικό σχέδιο αν διακοπεί το φυσικό αέριο από τη Ρωσία

Φαίνεται λοιπόν πως το πρώτο μέτρο άμεσης προτεραιότητας για την αντιμετώπιση της πιθανής κρίσης εφοδιασμούς θα είναι η αυξημένη χρήση του λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή - η ΔΕΗ προτίθεται μάλιστα να διπλασιάσει την λιγνιτική της παραγωγή από 5 σε 10 ταραβατώρες το χρόνο, σύμφωνα με όσα είπε ο Πρόεδρος της εταιρείας Γιώργος Στάσσης

Πιθανή έκτακτη Σύνοδος Κορυφής στα τέλη Αυγούστου; 

Πέρα από τις άλλες εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας, στην σύσκεψη εκφράστηκε η άποψη πως «εάν τελικά επιβεβαιωθεί το αρνητικό σενάριο, εάν η Ρωσία κλείσει τη στρόφιγγα, τότε η Ευρώπη θα αναγκαστεί να βάλει τα δημοσιονομικά πυρηνικά της όπλα επάνω στο τραπέζι». Υπό αυτή την έννοια η Ελλάδα δεν θα μείνει απροστάτευτη, ακόμη και στο δυσμενές σενάριο, ήταν η άποψη που εκφράστηκε στο Μέγαρο Μαξίμου. Ενώ φαίνεται πως στην Ευρώπη ήδη εξετάζεται η πιθανότητα μιας έκτακτης Συνόδου Κορυφής στα τέλη Αυγούστου, εφόσον χρειαστεί να ληφθούν έκτακτες και γενναίες αποφάσεις. 

Ελλάδα, η μόνη χώρα με αύξηση διεθνών πτήσεων 

Στα τελευταία στοιχεία της Eurostat που καταδεικνύουν ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση με αύξηση της αεροπορικής διακίνησης τον φετινό Ιούνιο σε σχέση με τον Ιούνιο του 2019. Μάλιστα τον προηγούμενο μήνα, οι διεθνείς πτήσεις συνολικά στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν μειωθεί μεσοσταθμικά κατά 16% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2019, πλην της Ελλάδας, η οποία παρουσιάζει αύξηση 1%, συγκριτικά με τον Ιούνιο του 2019. Στο υπουργείο Τουρισμού πανηγυρίζουν όπως είναι φυσικό και ο Βασίλης Κικίλιας υποστηρίζει πως το αποτέλεσμα είναι το «επιστέγασμα της συλλογικής δουλειάς και της σωστής προετοιμασίας που κάναμε όλο το προηγούμενο διάστημα». 

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA