Μενού
  • Α-
  • Α+

Τέλος Ιουλίου η Γερμανίδα ΥΠΕΞ στην Αθήνα. Επρόκειτο για μια επίσκεψη που ήταν προγραμματισμένη για τις 9 Ιουνίου αλλά ο άτιμος ο κορονοϊός την ανέβαλε. Πρόκειται για την Γερμανίδα υπουργό Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ που θα έρθει τελικά στην Αθήνα στις 29 Ιουλίου - επτά εβδομάδες αργότερα από την προγραμματισμένη επίσκεψή της. Θα πρόκειται για ένα ταξίδι σημαντικό τόσο για εμάς όσο και για τους Γερμανούς αφού η επικεφαλής της Γερμανικής διπλωματίας θα ακούσει αλλά και θα μεταφέρει μηνύματα σε πολλές κατευθύνσεις. Βέβαια τα ελληνοτουρκικά δεν είναι ψηλά σε κανενός την ατζέντα τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή - άλλωστε ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αλλάξει πλήρως τα δεδομένα για την Ευρώπη που έχει ως πρώτο και βασικό της μέλημα να αντιμετώπισει τις συνέπειες του σε ενέργεια κι οικονομία.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που οφείλουμε να κρατήσουμε είναι η σημειολογία της διπλωματίας: πριν δυο μήνες, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου εξωτερικών καλούσε τις δυο χώρες να έρθουν «σε συνεννόηση μεταξύ τους με συνομιλίες», ενώ την προηγούμενη εβδομάδα, στον απόηχο του χάρτη Μπαχτσελί, ο Γερμανός Πρέσβης, Έρνστ Ράιχελ τουίταρε πως «οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Ελλάδας είναι απαράδεκτη». Συμπέρασμα: στην επίσκεψη δεν θα ακουστούν ελληνικά παράπονα στο Βερολίνο. 

Η επέλαση των Σαουδαράβων στην Αθήνα 

Πριν τη γερμανίδα υπουργό Εξωτερικών θα έρθει στη χώρα μας ο πρίγκηπας Διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σάλμαν. Πρόκειται για τον άνθρωπο που συνάντησε τις προάλλες ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τον οποίο «έδειξε» ως υπεύθυνο για τη δολοφονία του για το θάνατο του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι. Ο Πρίγκηπας θα συνοδεύεται από μια ομάδα επιχειρηματιών αλλά και υπουργών και πρόκειται να υπογράψουν σειρά διμερών συμφωνιών και μνημονίων συνεργασίας με ελληνικές επιχειρήσεις στον τομέα της τραπεζικής, των κατασκευών, της ενέργειας αλλά και των ΑΠΕ. Θα δει βέβαια τον Πρωθυπουργό και σειρά υπουργών της κυβέρνησης. Η επίσκεψη θα είναι διήμερη και θα πραγματοποιηθεί στις 26 και 27 Ιουλίου. 

Η αντιπολίτευση στα αποκαϊδια 

Είδα σοφτ αντιδράσεις μέχρι στιγμής από εκπροσώπους της αντιπολίτευσης στα όσα γίνονται στο μέτωπο των πυρκαγιών στην Αττική. Αντιλαμβάνομαι πως στο πολιτικό σύστημα επικράτησε η αντίληψη πως το τελευταίο πράγμα που περιμένει ο κόσμος είναι η αντιπολίτευση στα αποκαϊδια αφού για τις αστοχίες στη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού υπάρχει συλλογική ευθύνη. Οπότε στέκομαι στις επισκέψεις που έκαναν τα κλιμάκια των αντιπολιτευόμενων κομμάτων με σχετική ψυχραιμία κι απόσταση. Τον επιμερισμό των επιχειρησιακών και πολιτικών ευθυνών θα τον κάνουν - φαντάζομαι - τις επόμενες μέρες. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA