Μενού
  • Α-
  • Α+

Από την ημέρα που ο καταδικασμένος βιαστής ανηλίκων, Δημήτρης Λιγνάδης, κυκλοφορεί ελεύθερος μέχρι την εκδίκαση της έφεσης της υπόθεσής του, ακούμε για τον περιβόητο «Νόμο Παρασκευόπουλου», πάνω στον οποίο φέρονται να «πάτησαν» οι δικαστές και να του επέτρεψαν να βγει από το κελί του και να πάει στο σπίτι του στο Μεταξουργείο.

Ο κύριος Παρασκευόπουλος, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ: ο ένας από τους τρεις που βρέθηκαν στον θώκο) μίλησε για την αποφυλάκιση του ηθοποιού - σκηνοθέτη, αναφέροντας ότι η απόφαση της Εδρας «πατάει» στο γράμμα του νόμου, ωστόσο, εκφράζοντας την προσωπική του άποψη, είπε χαρακτηριστικά ότι τον αγανακτεί το γεγονός ότι ένας βιαστής ανηλίκων κυκλοφορεί ελεύθερος.

Ο Νίκος Παρασκευόπουλος εξήγησε τη νομική διάσταση της αναστολής εκτέλεσης της ποινής στην υπόθεση Λιγνάδη μέχρι την εκδίκαση στο Εφετείο που προκάλεσε αντιδράσεις, μιλώντας στον Status. «Καταρχήν έχουμε νομοθεσία που προβλέπει τη δυνατότητα του δικαστηρίου να χορηγήσει αναστολή εφόσον έχει ασκηθεί έφεση στην πρωτόδικη απόφαση. Αυτό προβλέπεται από την ποινική δικονομία. Σωστά προβλέπεται, προβλεπόταν ανέκαθεν», σημείωσε ο κ. Παρασκευόπουλος.

Οπως ανέφερε ο καθηγητής του Ποινικού Δικαίου, σε μεγάλο βαθμό το θέμα πήρε διαστάσεις για δύο λόγους κι εξήγησε χαρακτηριστικά: «Ο πρώτος ήταν ότι με την αναγγελία της αναστολής υπήρξαν κοινωνικές αντιδράσεις και ο δεύτερος ήταν διότι ξαφνικά με την πρώτη συνειδητοποίηση των αντιδράσεων, η ΕΡΤ ανέφερε ότι αυτό οφείλεται στον νόμο Παρασκευόπουλου και σε αυτό αντέδρασα και εγώ».

«Οι νόμοι γίνονται για όλους τους πολίτες κι όχι για έναν», επισήμανε ο κ. Παρασκευόπουλος. Ο καθηγητής Ποινικού Δικαίου και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης ξεκαθάρισε, μιλώντας στον Status ότι «ο πολίτης σε κάθε περίπτωση έχει το δικαίωμα να ασκεί κριτική, είναι η ελευθερία της έκφρασης». Εξήγησε το νομικό σκέλος της υπόθεσης σημειώνοντας παράλληλα ότι «δεν μπορώ να πω ότι η απόφαση είναι έξω από το γράμμα του νόμου, αλλά ο νόμος αφήνει μια εξουσία κρίσης στο δικαστήριο, μια ελευθερία κρίσης».

«Αισθάνομαι μια προσωπική αγανάκτηση για το γεγονός ότι ένας δράστης με πολύ βαριά ευθύνη κυκλοφορεί ελεύθερος την επόμενη μέρα της καταδίκης του, αλλά αυτό με ενοχλεί ανθρώπινα, δεν κάνω κριτική στη Δικαιοσύνη», υπογράμμισε. Ο κ. Παρασκευόπουλος τόνισε ακόμη, με αφορμή τις μακρόχρονες καθυστερήσεις μέχρι να φτάσει μια υπόθεση στο Εφετείο, ότι για να έχουμε ταχύτερη δικαιοσύνη, θα πρέπει ο προϋπολογισμός του κράτους να ρίξει περισσότερα κονδύλια.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA