Μενού
  • Α-
  • Α+

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις των πυρόπληκτων ώστε να διεκδικήσουν τα μέτρα στήριξης που εξήγγειλε η κυβέρνηση μετά και τη φωτιά στην Πεντέλη. κάτι που επιβεβαίωσε και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας. Βάσει των όσων ανακοινώθηκαν θα δοθεί μεταξύ άλλων στήριξη για τις δαπάνες των πρώτων αναγκών των φυσικών προσώπων που ορίζονται στα 600 ευρώ, αντικατάσταση οικοσυσκευών με κρατική στήριξη μέχρι 6.000 ευρώ, παροχή στεγαστικής συνδρομής εώς και 80% από το κράτος σε περίπτωση καταστροφής του σπιτιού.

Διαβάστε ακόμη: Φωτιά στην Πεντέλη - Κάτοικος Ντραφίου: «Εξωπραγματικό αυτό που βλέπω από πλευράς οργάνωσης και ταχύτητας»

Μιλώντας στο MEGA o Στέλιος Πέτσας έκανε την αποτίμηση της φωτιάς στην Πεντέλη που έγινε αφορμή να καούν συνολικά 15.000 στρέμματα ενώ προκάλεσε και άμεση εισαγγελική παρέμβαση για έρευνα εμπρησμού. Ο Στέλιος Πέτσας, και απάντησε στην κριτική του Αλέξη Τσίπρα για έλλειψη ενσυναίσθησης, αναφέροντας πως, δεν πήγε για φωτογραφήσεις και γελάκια, αλλά γιατί είναι σημαντικό να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία της αποτίμηση της κατάστασης, δηλαδή την επόμενη μέρα κιόλας των πυρκαγιών και κανένας δεν μπορεί να του το απαγορεύσει.

Στο κομμάτι της πρόληψης των πυρκαγιών, η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει, πριν από ένα μήνα ότι είχε διαθέσει περίπου 100 εκατ. σε προληπτικούς καθαρισμούς δασικών εκτάσεων, σε ερώτηση εάν το πρόγραμμα αυτό διενεργήθηκε σωστά ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών υποστήριξε ότι η ίδια η πραγματικότητα τους επιβεβαιώνει καθώς, εάν δεν είχαν γίνει οι καθαρισμοί  η κατάσταση θα ήταν χειρότερη.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι ο περιορισμός της πυρκαγιάς αυτής σε λιγότερο από 24 ώρες με τις αντίξοες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν, οφείλεται στον συντονισμό και την αυταπάρνηση όλων. Στο ενδεχόμενο του εμπρησμού σχολίασε ότι είναι βασικό να περιμένουμε τα επίσημα αποτελέσματα των ερευνών, αλλά δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για τις περίεργες συνθήκες που υπήρξαν.

Ο Στέλιος Πέτσας σημείωσε ότι οι πυρκαγιές την Αττική έγιναν εντός αστικού ιστού με σχεδόν 100.000 κατοίκους, επομένως το έργο της εκκένωσης ήταν πολύ απαιτητικό και έπρεπε οι εκκενώσεις να γίνουν μέσα στην νύχτα και γρήγορα. Κατόπιν των εκκενώσεων αναγκαία ήταν η παρουσία των αστυνομικών για προστασία των κατοικιών από την Αστυνομία. «Το Υπουργείο εσωτερικών χρηματοδοτεί, μέσω του προγράμματος ”Αντώνης Τρίτσης”, πολλές ενέργειες που αφορούν την πολιτική προστασία, την χρήση έξυπνων αισθητήρων και άλλων μέσων επιτήρησης, πρόληψης, καθώς και άμεσης αντίδρασης και ενημέρωσης των κέντρων επιχειρήσεων σε τοπικό και πιο κεντρικό επίπεδο» ανέφερε ο κ. Πέτσας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA