Μενού
  • Α-
  • Α+

Στο κενό έπεσε ο νέος εκβιασμός του Βλάντιμιρ Πούτιν. Παρά την αναβίωσης της «σύγκρουσης» Βορρά  - Νότου στην Ε.Ε., η Ευρώπη δεν διχάστηκε, καθώς οι 26 Υπουργοί Ενέργειας (πλην Ουγγαρίας) κατάφεραν εντέλει δια των εξαιρέσεων να βρουν τη χρυσή τομή για την εφαρμογή της πρότασης της Κομισιόν για μείωση της κατανάλωσης του φυσικού αερίου κατά 15% από τον προσεχή Αύγουστο έως τον Μάρτιο του 2023 με στόχο ένα δίχτυ ασφαλείας για τον επικείμενο δύσκολο χειμώνα.

Διαβάστε ακόμη: Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν σε Μητσοτάκη: «Μπορούμε να παρέχουμε στην Ελλάδα πολύ φθηνότερη ενέργεια»

Η πολιτική συμφωνία επετεύχθη κατ’ ουσίαν χάρη στην ισορροπία μεταξύ της αλληλεγγύης και της ελευθερίας, επιδεικνύοντας σεβασμό στις ιδιαιτερότητες κάθε κράτους μέλους, ώστε να προωθηθεί ένα μέτρο βιώσιμο για όλους. Αυτή τη φορά πάντως ο ισχυρός «παίκτης» και νικητής στο μπρα ντε φερ ήταν οι χώρες του Νότου, που συγκρότησαν μέτωπο κατά της αρχικής πρότασης για οριζόντια μείωση 15% και μάλιστα υποχρεωτική εφόσον υπάρξει ανάγκη, συμπαρασύροντας πλήθος χωρών που ζήτησαν αλλαγές και οδηγώντας στην αποδοχή παρεκκλίσεων από την αρχική πρόταση. 

Τα 2+ 2 κέρδη της Ελλάδας στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε.

Κερδισμένη από τη διαπραγμάτευση εξέρχεται η Ελλάδα, που με τεκμηριωμένες και ρεαλιστικές αντιπροτάσεις κατάφερε να πετύχει τις εξαιρέσεις που επιδίωκε, προκειμένου να συνυπογράψει το τελικό κείμενο. Πρώτον η χώρα μας πέτυχε να περιληφθεί στο κείμενο η πρόβλεψη που επιτρέπει τον υπολογισμό της μείωσης κατανάλωσης φυσικού αερίου σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά και όχι με τον μέσο όρο της τελευταίας 5ετίας, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε πραγματική μείωση 24% λόγω της ανάπτυξης των τελευταίων ετών. 

Δεύτερον,  η Ελλάδα μαζί με την Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία, πέτυχαν να συμπεριληφθεί διάταξη σύμφωνα με την οποία σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, μπορούν να εξαιρεθούν από τον υπολογισμό οι ποσότητες φυσικού αερίου που χρησιμοποιούνται από μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, κρίσιμες για την ευστάθεια του συστήματος. Και αυτή η εξαίρεση είναι μείζονος σημασίας λόγω του ότι το 70% των εισαγωγών του φυσικού αερίου κατευθύνονται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Συνεπώς η αρχική πρόταση έθετε εν κινδύνω την τροφοδοσία νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Και η Γερμανία υπέρ της πρότασης Μητσοτάκη για αποσύνδεση τιμών

Με το διαρκές ράλι των τιμών του φυσικού αερίου που χθες έσπασε ιστορικό ρεκόρ σκαρφαλώνοντας στα 214 ευρώ η μεγαβατώρα απειλώντας με ύφεση την οικονομία της Ε.Ε., η Αθήνα επιμένει σε ενιαία ευρωπαϊκά μέτρα περιορισμού των αυξήσεων. Στα θετικά για την Ελλάδα λοιπόν προσμετράται και το γεγονός ότι η πρόταση του πρωθυπουργού για ένα πανευρωπαϊκό μοντέλο επανασχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με στόχο την αποσύνδεση των τιμών της από εκείνες του φυσικού αερίου και τη διασφάλιση προσιτών τιμών για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, κερδίζει ολοένα και περισσότερους υποστηρικτές. Είναι ενδεικτικό ότι πέραν Γαλλίας, Ισπανίας, Ρουμανίας και Κύπρου την ελληνική πρόταση που υπέβαλλε χθες στο τραπέζι ο Κώστας Σκρέκας, υποστήριξε ανοιχτά πλέον και η Γερμανία, για να ξεκινήσει πιο εντατικά η συζήτηση υλοποίησής της.

Πιο εμφατικά στο τραπέζι το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Οι εξελίξεις μάλιστα φαίνεται να βάζουν πιο εμφατικά στο τραπέζι της Ευρώπης την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, αφού στην αιτιολογική σκέψη του χθεσινού έκτακτου Συμβουλίου υπάρχει σαφής αναφορά στη διερεύνηση από την Κομισιόν της σκοπιμότητας εισαγωγής προσωρινών ανώτατων ορίων τιμών στο φυσικό αέριο.

Η πρόταση με το εργαλείο demand response με κρατική ενίσχυση

Ο  Κυριάκος Μητσοτάκης επιδιώκει να παίξει εκ νέου η Ελλάδα ρόλο πρωταγωνιστή των εξελίξεων στην ενεργειακή κρίση, αναλαμβάνοντας νέα πρωτοβουλία με αφορμή την ανάγκη εξοικονόμησης 45 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου για ν’ αντέξει το χειμώνα ένα σενάριο πλήρους κλεισίματος της στρόφιγγας από τη Ρωσία. Με επιστολή του προς την Πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, προτείνει τη δημιουργία ευρωπαϊκού μηχανισμού μέσω του οποίου θα αποζημιώνονται οι βιομηχανίες για τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου, ώστε να έχουν κίνητρο να το κάνουν όντας θωρακισμένες, καθιστώντας τη μείωση από θεωρητική - απτή και αξιόπιστη, ώστε να εξουδετερώσει το ενεργειακό «όπλο» της Ρωσίας.

Πρόκειται κατ’ ουσίαν για έναν λογαριασμό που θα καλύπτει μέσω ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων την αποζημίωση μεγάλων καταναλωτών όπως τα εργοστάσια, όπου στη διεξαγωγή δημοπρασιών (κατά προτίμηση έως το Σεπτέμβριο) θα υποβάλλουν προσφορές για μείωση της ζήτησης με αντάλλαγμα την επιθυμητή αποζημίωση. «Κατά βάση, η πρόταση αυτή είναι ένα εργαλείο demand response με χορήγηση "κρατικής ενίσχυσης": πληρώνεις κάποιον να περιορίσει την παραγωγή για μήνες, με αντάλλαγμα οικονομική αποζημίωση», σημείωναν κυβερνητικά στελέχη. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA