Μενού
  • Α-
  • Α+

Επειτα από περισσότερες από 16 ώρες συζήτησης, εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για την απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης στην Ολομέλεια της Βουλής, τις πρώτες πρωινές ώρες με τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Είχαν προηγηθεί μια σειρά βελτιώσεων όπως η επιβολή πλαφόν στο μηνιαίο πάγιο των λογαριασμών ρεύματος, αλλά και η απόσυρση του κεφαλαίου που αφορούσε στις επιτρεπόμενες χρήσης γης στις προστατευόμενες περιοχές.

Διαβάστε ακόμη: Αδωνις Γεωργιάδης: Δίνουμε μάχη να μην απολυθούν οι εργαζόμενοι στα ναυπηγεία Ελευσίνας

«Δεν είναι τυχαίο ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή απολαμβάνει υψηλότερων ρυθμών μεγέθυνσης της οικονομίας, σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρώπης», είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας κλείνοντας την μαραθώνια συζήτηση στην Ολομέλεια, του νομοσχεδίου για την απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης. «Αυτά δεν έγιναν τυχαία. Έγιναν επειδή υπάρχει συντονισμένο σχέδιο, υπάρχει πρόγραμμα που υλοποιείται και έχει φέρει αποτελέσματα, έχει φέρει επενδύσεις. Πλέον η Ελλάδα είναι ένας πολύ ελκυστικός προορισμός επενδυτικών κεφαλαίων και αυτό σημαίνει θέσεις εργασίας, αύξηση του εισοδήματος και εν τέλει αύξηση της ποιότητας ζωής», είπε ο Κώστας Σκρέκας που υπογράμμισε ότι αυτός είναι ο μόνος ο δρόμος για την ευημερία και την πρόοδο, «γιατί πρόοδος με λόγια δεν γίνεται. Η πρόοδος έρχεται με πράξεις και πρωτοβουλίες που η κυβέρνηση προωθεί».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αναφερόμενος στα «υπεράκτια αιολικά», είπε ότι είναι μια σημαντική πρωτοβουλία για την αξιοποίηση του άπλετου αιολικού δυναμικού που διαθέτει η χώρα, «σε θαλάσσιο χώρο που δεν ενοχλεί, που δεν προκαλεί ζημιά στο περιβάλλον, που δεν ενοχλεί τους κατοίκους», προάγοντας την βιωσιμότητα της οικονομίας και της κοινωνίας.

Ο Κώστας Σκρέκας αναφέρθηκε και στο επίμαχο Κεφάλαιο του νομοσχεδίου για τις χρήσεις στις προστατευόμενες περιοχές, το οποίο ανακοίνωσε ότι αποσύρει, ενώ η συζήτηση του νομοσχεδίου εξελισσόταν στην ολομέλεια. «Το Κεφάλαιο αυτό αποσύρθηκε για να δώσουμε τη δυνατότητα να το ξαναδείτε καλύτερα και να το ξανασυζητήσουμε. Δεν σημαίνει ότι η πρόνοια που είχαμε λάβει ήταν σε λάθος κατεύθυνση. Εμείς θέλουμε να αναλύσουμε ακόμα περισσότερο το σχέδιο μας, με διάλογο και μαζί μας και με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, ώστε τελικά να πείσουμε ότι οι πρωτοβουλίες αυτές είναι προς το συμφέρον του περιβάλλοντος», είπε ο κ. Σκρέκας και πρόσθεσε: «αν δείτε τις ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες που έρχονται στο υπουργείο προκειμένου στη συνέχεια να βγουν στη δημόσια διαβούλευση, θα διαπιστώσετε ότι οι μελετητές, για να μπορέσουν να εκπονήσουν αυτές τις μελέτες, έχουν προχωρήσει, από μόνοι τους σε παρεκκλίσεις από το νόμο. Επί της ουσίας, έχουν παραβιάσει το νόμο και έχουν εκπονήσει μελέτες οι οποίες δεν μπορούν να κατατεθούν, δεν μπορούν να εισαχθούν στο ΣτΕ και σίγουρα δεν θα μπορέσουν ποτέ να εκδοθούν τα Προεδρικά Διατάγματα. Αυτό προσπαθούμε εμείς να βοηθήσουμε να λυθεί ώστε πραγματικά, να υπάρξουν μελέτες οι οποίες θα βοηθούν την προστασία του περιβάλλοντος. Μην ξεχνάτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ που δεν έκανε τίποτα για την προστασία των περιοχών αυτών, έρχεται σήμερα και μας κατηγορεί για δήθεν καταδίκες του ευρωπαϊκού δικαστηρίου, ενώ αυτές έλαβαν χώρα από την ανεπάρκεια, τα πέντε χρόνια που κυβερνούσε αυτόν τον τόπο».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA