Μενού
  • Α-
  • Α+

«Θεωρούμε την Γερμανία σαν έναν από τους στενότερους εταίρους μας στη ευρωπαϊκή οικογένεια», είπε αρχικά ο Νίκος Δένδιας στις κοινές δηλώσεις κοινές δηλώσεις του με την Γερμανίδα υπουργό Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ αμέσως μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση τους. Στη διάρκεια των δηλώσεών του ο Νίκος Δένδιας έστειλε το μήνυμα ότι το παράδειγμα του αναθεωρητισμού στην Ουκρανία δεν μπορεί να πετύχει, καθώς επόμενο θύμα του μπορεί να είναι η Ελλάδα.

Διαβάστε ακόμηΜητσοτάκης σε Μπέρμποκ: Χρειάζεται ευρωπαϊκή λύση η ενέργεια - Δεν γίνονται ανεκτές οι τουρκικές προκλήσεις

Στη συνέχεια ο κ. Δένδιας έθεσε το θέμα της παράδοσης γερμανικών υποβρυχίων στην Τουρκία, λέγοντας ότι κινδυνεύει να αλλάξει η ισορροπία δυνάμεων υπέρ μιας χώρας που αν και είναι μέλος του ΝΑΤΟ, έχει εκδώσει απειλή πολέμου σε βάρος της Ελλάδας. Μίας χώρας που παραβιάζει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα, κατέχει παράνομα έδαφος κράτους μέλους της ΕΕ, μιας χώρας που κονιορτοποιεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία του Τύπου. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έθιξε και το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων το οποίο είπε ότι «παραμένει ανοιχτό».

Μπέρμποκ και Δένδιας συζήτησαν για τις ελληνογερμανικές σχέσεις, τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τον πόλεμο στην Ουκρανία, την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια αλλά και τις προοπτικές για ενεργειακή συνεργασία. Από την μεριά της η Αναλένα Μπέρμποκ, ξεκίνησε την ομιλία της τονίζοντας ότι θεωρεί πως ανάμεσα στην Ελλάδα και την Γερμανία υπάρχει μία βαθιά φιλία χρόνων, η οποία όμως έχει αρκετές «ουλές». Συνέχισε, υπογραμμίζοντας μία γερή φιλία βασίζεται στην ειλικρινή συζήτηση, όπου και πραγματοποιείται με τον Ν. Δένδια. Επιπροσθέτως, παραδέχτηκε ότι η στάση της Γερμανίας απέναντι στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης δεν ήταν σωστή. «Έπρεπε να ακούμε περισσότερο την ελληνική πλευρά», δήλωσε.

«Τα νησιά στο Αιγαίο είναι ελληνικό έδαφος»

Ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία έστειλε η Γερμανίδα ΥΠΕΞ: «Είναι σαφές ότι οι συγκρούσεις μεταξύ εταίρων στο ΝΑΤΟ πρέπει να επιλύονται μέσω της συζήτησης και αυτό άλλωστε, η διένεξη στους κύκλους της Συμμαχίας είναι αυτή που επιθυμεί ο Πούτιν. Είναι σημαντικό λοιπόν να υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός της κυριαρχίας και σήμερα όταν μιλάμε για το Διεθνές Δίκαιο αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει ακόμα κι όταν είναι πολύ περίπλοκα τα ζητήματα του Διεθνούς Δικαίου, κάποια ζητήματα είναι πάρα πολύ σαφή».

Και συνέχισε: «Τα νησιά του Αιγαίου είναι ελληνικό έδαφος και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να το αμφισβητήσει αυτό. Χρειαζόμαστε ενότητα, διάλογο και αυτές τις δύσκολες στιγμές χρειαζόμαστε να ενεργούμε με σύνεση όπως πράττετε εσείς ως κυβέρνηση. Η δική μου κυβέρνηση λοιπόν δεν θα επιτρέψει να υπάρξει καμία αμφιβολία ότι στεκόμαστε αλληλέγγυοι στο πλευρό της Ελλάδας προς όφελος ολόκληρης της ευρωπαϊκής οικογένειας».

Μητσοτάκης σε Μπέρμποκ: Η κρίση στις τιμές της ενέργειας απαιτεί ευρωπαϊκή λύση

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκε το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου με την υπουργό Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, όπως το ενεργειακό, οι εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία, η τουρκική προκλητικότητα και το μεταναστευτικό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε τις θέσεις της χώρας μας για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και για την ανάγκη λήψης λήψη μέτρων ώστε οι αγορές της ενέργειας να επανέλθουν σε ομαλή λειτουργία, ενώ ανταλλάγησαν απόψεις και για την πρόσφατη πρόταση του για τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού μηχανισμού μείωσης της κατανάλωσης στη βιομηχανία έναντι αποζημίωσης.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η κρίση στις τιμές της ενέργειας είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα που απαιτεί ευρωπαϊκή λύση. Επιπλέον, παρουσίασε τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση προκειμένου να καταστεί πύλη της Ε.Ε. για τη μεταφορά ενέργειας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ανταλλάγησαν απόψεις για τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τον συντονισμό των ευρωπαϊκών ενεργειών για την στήριξη του Κιέβου.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA