Μενού
  • Α-
  • Α+

Την απειλή της... πράξη και μάλιστα νωρίτερα από το αναμενόμενο έκανε η Αγκυρα που έβγαλε για έρευνες το «Abdulhamid Han», το τέταρτο γεωτρύπανό της. Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος εξήλθε αιφνιδίως από το λιμάνι Τασουκού της Τουρκίας και κατευθύνεται νοτιοδυτικά σύμφωνα με την ιστοσελίδα Marine Traffic. H έξοδος του τουρκικού σκάφους στο Αιγαίο επιβεβαιώνεται και από το ΓΕΝ. Οι Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις παρακολουθούν στενά τις κινήσεις του τουρκικού σκάφους και ήδη βρίσκονται σε επιφυλακή.

Διαβάστε ακόμη: Νίκος Δένδιας προς Τουρκία: «Η Ελλάδα αντιδρά με ψυχραιμία στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου»

Το «Abdulhamid Han» συνοδεύεται από το ανεφοδιαστικό «Ιλχάν», ενώ κοντά του πλέει, ακόμα, ένα ρυμουλκό καθώς και ένα πολεμικό πλοίο του τουρκικού στόλου. Παρακολουθείται τόσο από τις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Και ενώ η τουρκική προκλητικότητα απέναντι στην Ελλάδα, με ανώτατους Τούρκους αξιωματούχους να ρίχνουν λάδι στη φωτιά με δηλώσεις, αυτή η ενέργεια της Αγκυρας έρχεται να... ταράξει ακόμη περισσότερο τα νερά! Μάλιστα, αναμενόταν αρχικά να γίνει στις 9 Αυγούστου, καθώς όπως είχε μεταδώσει το Γαλλικό Πρακτορείο «...το τουρκικό γεωτρύπανο Adbulhamid Han θα ξεκινήσει μια αποστολή στη Μεσόγειο στις 9 Αυγούστου αναχωρώντας από το λιμάνι της Μερσίνας» στα νότια της χώρας.

Εξάλλου, οι τουρκικές αρχές είχαν διαμηνύσει πως το γεωτρύπανο θα βγει μέσα στον Αύγουστο, αποκάλυψη που είχε κάνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu, το οποίο επικαλούνταν και δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Το «Abdulhamid Han» αναμένεται να ξεκινήσει τις δραστηριότητές του στη Μεσόγειο, καθώς οι «πόροι των υδρογονανθράκων δεν είναι παιχνίδι των Ελλήνων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι. Μάλιστα, ο ίδιος έδωσε έμφαση και στην ισχύ του τουρκικού στόλου, αλλά και στην αποκαλούμενη από τους Τούρκους «Γαλάζια Πατρίδα», υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία είναι μία από τις 10 χώρες που κατασκεύασαν το δικό τους πολεμικό πλοίο. «Τα μη επανδρωμένα υποβρύχια μας θα ενισχύσουν την κυριαρχία μας στη γαλάζια πατρίδα, θα αλλάξουν τις ισορροπίες στις θάλασσες και θα διαταράξουν τα παιχνίδια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πού αναμένεται να «τρυπήσει» το «Abdulhamid Han»

Έξι σημεία στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου φαίνεται πως έχει μαρκάρει η Τουρκία για να τοποθετήσει το γεωτρύπανο Abdulhamid Han, το οποίο απέπλευσε από τα τουρκικά παράλια .Το σημείο που θα κατέβει τουρκικό τρυπάνι θα επιλεγεί, σύμφωνα με όλες τις συγκλίνουσες πληροφορίες, από τον ίδιο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η Κύπρος και η Ελλάδα συντονίζουν τις ενέργειές τους προκειμένου να αποτρέψουν νέα τουρκικά τετελεσμένα και εμφανίζονται αρκετά αισιόδοξες ότι οι κινήσεις τους θα έχουν αποτέλεσμα.

Από τις πληροφορίες που έχει στα χέρια της η Λευκωσία, φαίνεται πως η Τουρκία θα κινηθεί σε «απόσταση ασφαλείας» από τις ήδη αδειοδοτημένες περιοχές της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και στις οποίες δραστηριοποιούνται ξένοι κολοσσοί που είναι στα οικόπεδα 5, 10 και 6. Ενώ την ίδια ώρα δεν αποκλείεται η τουρκική κίνηση να μην περιοριστεί μόνο εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA