Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να τοποθετηθεί την προσεχή Δευτέρα για την πολιτική θύελλα που ξέσπασε με τις καταγγελίες του Νίκου Ανδρουλάκη για απόπειρα παγίδευσης του κινητού του τηλεφώνου, καθώς και για τις παραιτήσεις του Γρηγόρη Δημητριάδη, τέως γενικού γραμματέως του πρωθυπουργού και Παναγιώτη Κοντολέων, τέως διοικητή της ΕΥΠ.

Ο πρωθυπουργός δεν θα περιμένει την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής, που έχει κλείσει για το καλοκαίρι και σύμφωνα με όσα διαρρέονται από το Μαξίμου θα τοποθετηθεί άμεσα για να ξεκαθαρίσει την κατάσταση. Αλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με το που καταγγέλθηκε η απόπειρα εγκατάστασης του Predator στο κινητό του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ζήτησε ο ίδιος από τον πρόεδρο της Βουλής, κ. Τασούλα να συγκαλέσει άμεσα την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για να δοθούν απαντήσεις από τους εμπλεκόμενους.

Εξάλλου, σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής» ο Κυριάκος Μητσοτάκης ύστερα από επικοινωνία που είχε η εφημερίδα μαζί του, φέρεται να δήλωσε πως: «οφείλω μία συγγνώμη στον Νίκο Ανδρουλάκη», ενώ σε άλλο σημείο χαρακτηρίζει τα όσα έγιναν: «Μέγα και ασυγχώρητο λάθος, δεν είχα ενημερωθεί».

«Ναι» της κυβέρνησης σε σύσταση εξεταστικής

Πρόθεση της κυβέρνησης και του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να βρεθούν οι υπεύθυνοι και να καταλογιστούν οι όποιες ευθύνες τους αναλογούν. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση απάντηση άμεσα θετικά στο αίτημα Ανδρουλάκη για σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

«Αμέσως μόλις περιήλθε σε γνώση του Πρωθυπουργού η περίπτωση νόμιμης επισύνδεσης, κατόπιν και εγκρίσεως εισαγγελικής αρχής, για τον κ. Ανδρουλάκη, η Κυβέρνηση επεδίωξε δια του κ. Γεραπετρίτη να τον ενημερώσει πλήρως, αλλά ο κ. Ανδρουλάκης επέλεξε να μην ανταποκριθεί. Σύμφωνα με διαρροές του ΠΑΣΟΚ, ζητείται η εκ νέου σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Η Κυβέρνηση απαντά θετικά στο αίτημα αυτό, ελπίζοντας αυτή τη φορά να ανταποκριθεί και ο κ. Ανδρουλάκης, να παραστεί προσωπικά, προκειμένου να ενημερωθεί και να πάρει απαντήσεις για όλα τα σχετικά με τη νόμιμη επισύνδεση που τον αφορά, απαντήσεις που δεν θα αφήνουν περιθώριο για αυθαίρετα συμπεράσματα και συνωμοσιολογία. Σχετικά με το αίτημα για τη συγκρότηση εξεταστικής, με δεδομένο ότι η Κυβέρνηση επιδιώκει την απόλυτη αποσαφήνιση των συγκεκριμένων ζητημάτων διαχρονικά και με την αυτονόητη προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν όλες οι αναγκαίες διαδικασίες εμπιστευτικότητας, εφόσον κατατεθεί ένα τέτοιο αίτημα η Κυβέρνηση θα ανταποκριθεί θετικά».

Η παραίτηση Δημητριάδη

Η παραίτηση του Γρηγόρη Δημητριάδη είχε ως στόχο την αποσύνδεση της υπόθεσης των υποκλοπών από το Μαξίμου και στην κυβέρνηση επιμένουν ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και ο ίδιος ο κ. Δημητριάδης, ουδεμία σχέση έχουν με την υπόθεση Ανδρουλάκη. Ομως, μέσα σε ένα κλίμα τοξικότητας, τα πράγματα θα ήταν εξαιρετικά δυσλειτουργικά και για την κυβέρνηση και για τον ίδιο τον κ. Δημητριάδη. Εξ ου και σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό υπέβαλε την παραίτησή του η οποία εν τέλει έγινε αποδεκτή.

Από το Μέγαρο Μαξίμου, αποσαφηνίζεται για μία ακόμα φορά ότι η παραίτηση του κ. Δημητριάδη έχει να κάνει με το κλίμα τοξικότητας που έχει αναπτυχθεί γύρω από το πρόσωπό του και σε καμία περίπτωση δεν έχει να κάνει με το Predator, με το οποίο ούτε ο ίδιος ούτε η κυβέρνηση έχει καμία σχέση, όπως έχει κατηγορηματικά δηλωθεί...

Το τέλος του Κοντολέοντα από την ΕΥΠ

Την παραίτηση του κ. Δημητριάδη διαδέχθηκε αυτή του διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Παναγιώτη Κοντολέων, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του στον πρωθυπουργό, κατόπιν λανθασμένων ενεργειών που διαπιστώθηκαν στη διαδικασία των νόμιμων επισυνδέσεων. Κυβερνητικά στελέχη σχετικά με την ΕΥΠ και τη δεύτερη ανακοίνωση για την παραίτηση του Διοικητή ανέφεραν ότι για τη νόμιμη επισύνδεση (σ.σ.: παρακολούθηση) με εισαγγελική άδεια, δεν υπήρχε ενημέρωση στο Μέγαρο Μαξίμου. Αυτός τον οποίο αφορά θα ενημερωθεί αρμοδίως για όλες τις λεπτομέρειες και για το πώς ελήφθη η απόφαση από την ΕΥΠ. Κάποιες λανθασμένες ενέργειες δεν μειώνουν τις σημαντικές εθνικές υπηρεσίες που έχει προσφέρει η ΕΥΠ τα τελευταία χρόνια, τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA