Μενού
  • Α-
  • Α+

Να σβήσει κάθε σκιά γύρω από την υπόθεση νόμιμης παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, από την ΕΥΠ, να διαβεβαιώσει ρητά για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης και του ίδιου προσωπικά να συνδράμει στην πλήρη διαλεύκανση ( επαναλαμβάνοντας ότι ο ίδιος και το πρωθυπουργικό γραφείο δεν είχαν ουδεμία γνώση), να χαράξει τον οδικό χάρτη των επόμενων κυβερνητικών κινήσεων και να βάλει φρένο στην τοξικότητα που απειλεί την πολιτική ζωή του τόπου, επιδιώκει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη σημερινή δήλωσή του.

Οι έως τώρα πληροφορίες θέλουν την επίμαχη δήλωση να μεταδίδεται μετά το μεσημέρι, η ακριβής ώρα, ωστόσο, καθώς και η τελική μορφή του περιεχομένου της δήλωσης του Κυριάκου Μητσοτάκη αναμένεται να οριστικοποιηθούν στην τακτική πρωινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με το επιτελείο των στενών συνεργατών του, τον λεγόμενο «πρωινό καφέ».

Πού θα εστιάσει ο Μητσοτάκης

Ο Πρωθυπουργός θα επιμείνει στους λανθασμένους χειρισμούς του πρώην Διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και στις διαβεβαιώσεις ότι η νόμιμη επισύνδεση στο κινητό τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη με συμβατικά μέσα περιήλθε σε γνώση του μόλις την περασμένη Πέμπτη 4 Αυγούστου όταν και δρομολόγησε άμεσα τις εξελίξεις και την αντικατάστασή του. Σύμφωνα με συνομιλητές του, δε, πρόκειται να ξεκαθαρίσει με κατηγορηματικό τρόπο πως αν γνώριζε τι συμβαίνει εγκαίρως δεν θα επέτρεπε ποτέ να τεθεί υπό την παρακολούθηση της ΕΥΠ οποιοδήποτε πολιτικό πρόσωπο, ενώ θα σκιαγραφήσει (ίσως και να περιγράψει ανοιχτά) το «τι, πως και γιατί».

Απορρίπτοντας, δε, εξίσου κατηγορηματικά τα σφοδρά πυρά της αντιπολίτευσης θα διαμηνύσει ότι η κυβέρνηση δεν έχει να κρύψει απολύτως τίποτα, εμμένοντας στη διακηρυγμένη πρόθεση «όλα στο φως», καθώς από την πρώτη στιγμή τόνισε στο κυβερνητικό επιτελείο ότι δεν θέλει να παραμείνει η παραμικρή σκιά στην υπόθεση Ανδρουλάκη. Στόχος του, όπως θα υπογραμμίσει, είναι η πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης με απολύτως θεσμικό τρόπο και η διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Πρωθυπουργός θα αναδείξει τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε άμεσα η κυβέρνηση, όπως την αντικατάσταση του Παναγιώτη Κοντολέοντος και την αποδοχή των αιτημάτων για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής και νέα συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας παρουσία του νέου Διοικητή της ΕΥΠ, Θεμιστοκλή Δεμίρη. Δεν αποκλείεται μάλιστα να επιφυλάσσει εκπλήξεις για άλλες πρωτοβουλίες που δρομολογεί με στόχο την πλήρη διαφάνεια και την επαναφορά της ηρεμίας στην πολιτική ζωή του τόπου. Παράλληλα, πρόκειται - όπως λέγεται - να ξεκαθαρίσει ότι καμία κυβερνητική υπηρεσία δεν χρησιμοποιεί το κακόβουλο λογισμικό των παρακολουθήσεων Predator.

Όσον αφορά στη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής παρότι το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ ζητά να γίνει ακόμη κι αυτή την εβδομάδα, οι πληροφορίες - προς ώρας τουλάχιστον - θέλουν τον Πρωθυπουργό να τη δρομολογεί χωρίς καθυστερήσεις αμέσως μόλις ανοίξει η Βουλή (22/8 είναι προγραμματισμένο). Με μεγάλη ταχύτητα εξάλλου είχε κινηθεί και στο πρώτο σχετικό αίτημα του ΠΑΣΟΚ, ενώ είναι βέβαιο ότι δεν επιθυμεί τη συνέχιση της πόλωσης στο πολιτικό σκηνικό. Αναφορικά τώρα με την ΕΥΠ, σε αυτή τη φάση η κυβέρνηση δεν δείχνει διάθεση αλλαγών στο πλαίσιο υπαγωγής της αρμοδιότητάς της στο γραφείο του Πρωθυπουργού. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, ο Πρωθυπουργός να καλέσει τις πολιτικές δυνάμεις να υποβάλλουν τεκμηριωμένες προτάσεις για τη βελτίωση του τρόπου λειτουργίας της ΕΥΠ ή τις προϋποθέσεις εισαγγελικής έγκρισης για την παρακολούθηση προσώπων. Σε κάθε περίπτωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκοπεύει σήμερα να ξεκαθαρίσει το τοπίο. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA