Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε το πρωί της Δευτέρας (22/8) συνάντηση, στο Κατάρ, με τον Πρόεδρο της FIFA Gianni Infantino. Στη συνάντηση, που διεξήχθη σε φιλικό κλίμα, συζητήθηκε η προετοιμασία ενόψει των αγώνων του Παγκοσμίου Κυπέλλου, που αρχίζουν στο Κατάρ τον Νοέμβριο, καθώς και οι εξελίξεις στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Ελληνας πρωθυπουργός, συνεχίζοντας τη στρατηγική ενίσχυσης των σχέσεων της Ελλάδας με τις χώρες του Κόλπου, πραγματοποιεί σήμερα, Δευτέρα 22 Αυγούστου, την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στο Κατάρ, με κυρίαρχη ατζέντα την ενέργεια, στο πλαίσιο της διακηρυγμένης πολιτικής της κυβέρνησης για τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και κυρίως του φυσικού αερίου για την εξασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνοδεύεται σε αυτό το ταξίδι από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα.

Το Κατάρ είναι από τους μεγαλύτερους προμηθευτές LNG στον κόσμο, συνεπώς η κατ’ ιδίαν συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Εμίρη του Κατάρ, Σεΐχη Ταμίμ Μπιν Χαμάντ Αλ Θανί, σήμερα το πρωί στο μέγαρο Amiri Diwan, αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για την εξέταση των προοπτικών όχι μόνο εμβάθυνσης αλλά και συστηματοποίηση της συνεργασίας των δύο χωρών στον ενεργειακό τομέα. Το γεγονός εξάλλου ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει πύλη εισόδου και γέφυρα προς την Ευρώπη μέσω του σταθμού LNG στη Ρεβυθούσα και του FSRU στην Αλεξανδρούπολη, μπορεί να ανοίξει παράθυρο στενότερης συνεργασίας. Η ενεργειακή κρίση βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα και του Κατάρ γι’ αυτό και είχε συζητηθεί στην τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Μητσοτάκη με τον εμίρη του Κατάρ τον περασμένο Ιούλιο, οπότε και του απηύθυνε την πρόσκληση για την επίσκεψή του. Το ζήτημα θα βρεθεί στο επίκεντρο και των συζητήσεων των αντιπροσωπειών.

Οι συνομιλίες του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Σεΐχη θα αφορούν φυσικά και τις δυνατότητες εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων, ενώ στην ατζέντα θα βρεθούν οι περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις. Το Κατάρ άλλωστε διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην περιοχή και διατηρεί διαύλους επικοινωνίας και στενές σχέσεις με σημαντικούς «παίκτες».

Βάσει του προγράμματος στις 11 το πρωί πραγματοποιήθηκε η τελετή υποδοχής του Πρωθυπουργού στο μέγαρο Amiri Diwan στην Ντόχα. Στις 11.15 ξεκίνησαν οι συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών ενώ στη συνέχεια έγινε η κατ’ ιδίαν συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Εμίρη του Κατάρ. Στις 12.30 ο Πρωθυπουργός θα παρακαθόταν σε επίσημο γεύμα προς τιμήν του στο Εθνικό Μουσείο του Κατάρ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA