Μενού
  • Α-
  • Α+

Την ώρα που το πολιτικό σκηνικό έχει περιστρέφεται γύρω από τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ με τα κόμματα να επιδίδονται σε χαρτοπόλεμο, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να προετοιμάσει μια σειρά από οικονομικές παρεμβάσεις ενόψει του δύσκολου χειμώνα. Ετσι, το Μαξίμου κινείται και σε ρυθμούς ΔΕΘ, με το οικονομικό επιτελείο να επεξεργάζεται τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός εντός του Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, πολύ ψηλά στην ατζέντα βρίσκονται τα θέματα των συνταξιούχων, η στεγαστική πολιτική για τους νέους, η επέκταση του επιδόματος θέρμανσης, αλλά και το Fuel Pass που μοιάζει να χάνει πόντους.

Διαβάστε ακόμη: Σούπερ μάρκετ: Αυξήσεις ως 45% στα ράφια σε 6 μήνες - Ανατιμήσεις και τον Σεπτέμβριο

Εξάλλου, στο πακέτο των μέτρων αναφέρθηκε και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, τονίζοντας ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στις αρχές του επόμενου μήνα, όταν και θα υπάρχουν όλα τα δεδομένα για την πορεία της οικονομίας. 

Τα μέτρα που έχουν οριστικοποιηθεί 

  1. Κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για όλους, συμπεριλαμβανομένων των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων. Μέτρο που αποτελεί κυβερνητική δέσμευση και κοστίζει περίπου 470 εκατ. ευρώ. Η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης αφορά όσους έχουν εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.

     

  2. Αύξηση των συντάξεων για εκείνους που δεν έχουν προσωπική διαφορά κατά τουλάχιστον 6%. Η αναπροσαρμογή των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2023 θα ανέλθει στο άθροισμα του 50% της ετήσιας μεταβολής του ΑΕΠ το 2022, αλλά και του 50% της ετήσιας μεταβολής του πληθωρισμού το 2022.

     

  3. Στεγαστικό πρόγραμμα ύψους 1,5 δισ. ευρώ, με έμφαση στην παροχή δυνατότητας στα νέα ζευγάρια να αποκτήσουν στέγη, με άτοκα δάνεια, αλλά και με παραχώρηση ακινήτων που ανήκουν στο Δημόσιο.

     

  4. Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, που αναμένεται να ανέλθει σε τουλάχιστον 751 ευρώ, από 713 ευρώ σήμερα, δηλαδή η ονομαστική αύξηση αναμένεται να είναι 5,5%.

Τα μέτρα... διλήμματα 

Ωστόσο, αρκετά είναι και τα διλήμματα της ελληνικής κυβέρνησης, αναφορικά με το περιεχόμενο του πακέτου μέτρων που θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ.

  1. Το Fuel Pass 3 για το τρίμηνο Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου: Χάνει πόντους τη δεδομένη χρονική στιγμή αυτό το μέτρο και δεν είναι τυχαίο ότι ο υπουργός Οικονομικών άφησε να εννοηθεί ότι εάν οι τιμές των καυσίμων παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα ή λίγο χαμηλότερα, τα χρήματα που προορίζονταν για το Fuel Pass 3 θα χρησιμοποιηθούν προκειμένου να στηριχθούν άλλες κοινωνικές ομάδες με μεγαλύτερες ανάγκες.

     

  2. Η χορήγηση των αναδρομικών στους συνταξιούχους που δικαιώθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας βρίσκεται ξανά στο τραπέζι του Μαξίμου.

     

  3. Η αύξηση επιδόματος θέρμανσης: Όλα συνηγορούν ότι το κονδύλι για την περίοδο 2022-2023 θα είναι αυξημένο, με διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων, αλλά τελική απόφαση δεν υπάρχει ούτε σε αυτή την περίπτωση.

Τα μέτρα... outsider 

Τα μέτρα που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε δεύτερο πλάνο και θα εξεταστούν στην πορεία, ανάλογα με τα δημοσιονομικά νούμερα είναι η Επιταγή Ακρίβειας καθώς και ένα ακόμη Power Pass. Με το ενεργειακό ράλι να πλήττει δυσανάλογα τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα, δεν μπορεί να αποκλειστεί η κυβέρνηση να προχωρήσει στη συγκεκριμένη κατεύθυνση, στοχεύοντας να δώσει ανάσα σε κοινωνικές ομάδες. Οι τελικές αποφάσεις θα είναι συνάρτηση των κατευθύνσεων που θα θελήσει να δώσει ο πρωθυπουργός, αλλά και των αντοχών της οικονομίας.

Τα δημοσιονομικά «προβλήματα»

Και ενώ όλα φαίνονται σχετικά πιο εύκολα για εφέτος που προβλέπεται πρωτογενές έλλειμμα στον κρατικό προϋπολογισμό 2% του ΑΕΠ, αφού σημαντική ανάσα δίνεται τόσο από τον τουρισμό, όσο και από τις καλές επιδόσεις στην πορεία αύξησης των εσόδων, αντίθετα στοίχημα αποτελεί το 2023, όπως και με βάση τα σημερινά τουλάχιστον δεδομένα θα πρέπει να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1% του ΑΕΠ.

Και αυτό θα πρέπει να συμβεί, ενώ ήδη έχει δρομολογηθεί για το 2023, μέτρα όπως είναι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους και μονιμοποίησης των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών. Τα μέτρα αυτά κοστίζουν περισσότερα από 2 δισ. ευρώ και ουδείς μπορεί στην παρούσα φάση να προβλέψει πόσα θα απαιτήσει η ενεργειακή κρίση ώστε στο τέλος της ημέρας να επιτευχθεί ο στόχος .

Αναλυτική κοστολόγηση

Ειδικά για την παροχή φθηνής στέγης σε νέους, η κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα με τους υπουργούς Επικρατείας Ακη Σκέρτσο και Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα, το οποίο θα απαντά σε αντίστοιχες προτάσεις που έχουν ήδη διατυπωθεί από το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝ.ΑΛ. και τον ΣΥΡΙΖΑ και θα περιλαμβάνει μια σειρά δράσεων για τη χρηματοδότηση των οποίων θα διατεθούν κονδύλια ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Ανάμεσα στα ειδικότερα στεγαστικά «εργαλεία» - μέτρα που σχεδιάζονται είναι:

  • Κατασκευή, ανακατασκευή, και παραχώρηση-ενοικίαση κοινωνικών κατοικιών μέσω συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).

     

  • Επιδότηση ενοικίου και χορήγηση επιδοτούμενων δανείων για την απόκτηση κατοικίας από φοιτητές, νέα ζευγάρια ή μονογονεϊκές οικογένειες που δεν διαθέτουν ιδιόκτητη στέγη.

     

  • Ενοικίαση διαμερισμάτων για ορισμένο χρονικό διάστημα με δυνατότητα μελλοντικής αγοράς τους («rent to own»).
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA