Μενού
  • Α-
  • Α+

«Αλώβητη» φαίνεται πως περνάει η κυβέρνηση από την υπόθεση των παρακολουθήσεων, αν λάβουμε υπόψη μας τις δύο νέες δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν εν μέσω της υπόθεσης Ανδρουλάκη. Μετά τη δημοσκόπηση της GPO για λογαριασμό της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», την Κυριακή (28/8) το «Πρώτο Θέμα» κυκλοφορεί με δεύτερη δημοσκόπηση, αυτή τη φορά της εταιρείας Marc, η οποία δίνει προβάδισμα 8,5 μονάδων στη ΝΔ, στην πρόθεση ψήφου, σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας, τα ποσοστά βάσει της έρευνας είναι:

Διαβάστε ακόμη: Παρακολουθήσεις: Η αποτίμηση της σύγκρουσης των πολιτικών αρχηγών

ΝΔ: 32%, ΣΥΡΙΖΑ: 23,5%, ΠΑΣΟΚ: 12,3%, ΚΚΕ: 5,4%, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: 5%, ΜΕΡΑ25: 3%

Σύμφωνα με την έρευνα, το 49,9% των ερωτηθέντων «ψηφίζει» Μητσοτάκη στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός, ενώ το 38% των πολιτών θεωρεί ότι πρέπει να παραιτηθεί η κυβέρνηση, αν ισχύουν τα όσα λέγονται στο θέμα των υποκλοπών. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ αξιολογούν θετικά σε ποσοστό 40,3% τη ΝΔ και μόλις 17,8% την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ. Από τη δημοσκόπηση προκύπτει, όπως και στην αντίστοιχη της GPO, ότι ο κόσμος ενδιαφέρεται περισσότερο για την ακρίβεια και τον δύσκολο χείμωνα που έρχεται και αφήνει σε δεύτερη μοίρα την υπόθεση των υποκλοπών.

6,3% η διαφορά σύμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ»

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε η GPO για την εφημερίδα «Τα Νέα» η διαφορά ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 6,3%. Την ίδια στιγμή ανεβασμένα είναι τα ποσοστά για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ενώ μικρές αυξομειώσεις παρουσιάζουν τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται, στην ερώτηση για την πρόθεση ψήφου το 31,4% επιλέγει τη Νέα Δημοκρατία (σε σχέση με το 33,1% στις 2/7) ενώ το 25,1% τον ΣΥΡΙΖΑ (από 24,2%). Το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει το 12,1% (από 11,1%) και ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,7 % (από 5,8), η Ελληνική Λύση με 4,8% (από 4,6) και το ΜέΡΑ 25 που παραμένει οριακά πάνω από το 2% (2,1 από 2,3).

Σε ό,τι έχει να κάνει με τη δημοφιλία των πολιτικών αρχηγών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει πρώτος με 48,3%, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να είναι δεύτερος με 41,5% και τον Αλέξη Τσίπρα να ακολουθεί με 37,2%. Πάντως, η εικόνα του πρωθυπουργού έχει φθορά, καθώς οι αρνητικές γνώμες ξεπέρασαν το 50% (51,1%), με τη διαφορά από τον Νίκο Ανδρουλάκη να είναι μηδαμινή, καθώς το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται σε 51,2%.

Ικανοποίηση στη ΝΔ

Το παγιωμένο πολιτικό σκηνικό των τελευταίων ετών με σαφή υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, αποτυπώνουν σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι δημοσκοπήσεις μετά το ξέσπασμα της υπόθεσης των παρακολουθήσεων όπως αυτή της GPO για τα «Νέα» του Σαββατοκύριακου. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι δημοσκοπήσεις καταρρίπτουν τις μεγαλοστομίες του Αλέξη Τσίπρα περί ανατροπής του πολιτικού σκηνικού και απώλειας της εμπιστοσύνης των πολιτών στην κυβέρνηση, ενώ παρά τη μικρή φθορά που καταγράφει η κυβέρνηση και θεωρείται φυσιολογική μετά από 4 χρόνια διακυβέρνησης, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεν αποκομίζουν σημαντικά οφέλη. 

Διαβάστε ακόμη: Δημοσκόπηση GPO: Στο 6,3% η διαφορά Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ - Ρεύμα και ακρίβεια απασχολούν τους πολίτες

«Η υπεροχή της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου εξακολουθεί να είναι καθαρή και μεγάλη, παρότι βρίσκεται στον τέταρτο χρόνο της διακυβέρνησης και ο πρωθυπουργός υπερέχει σημαντικά έναντι των αντιπάλων του», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές. Εστίαζαν, δε, και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά τα οποία όπως λένε καταδεικνύουν ότι οι πολίτες ενδιαφέρονται κυρίως για τα προβλήματα της καθημερινότητας όπως η ενεργειακή κρίση και η ακρίβεια, για την αντιμετώπιση των οποίων η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαντλούν κάθε δημοσιονομική δυνατότητα. Κι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός άλλωστε επισημαίνουν έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα χθες ότι «μαζί θα περάσουμε αυτό το δύσκολο χειμώνα». Σε αυτό το δρόμο θα βαδίσει η κυβέρνηση τονίζουν στο δρόμο προς τη ΔΕΘ και τις εκλογές.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA