ΠΟΛΙΤΙΚΗ
28/08/2022 16:25

Δεσποτόπουλος: Το κοίτασμα της Κύπρου θα μπορούσε να τροφοδοτήσει την Ελλάδα για 10 χρόνια

Για να αξιοποιηθούν τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που έχουν βρεθεί στα οικόπεδα της Κύπρου πρέπει να ενωθούν με άλλα κοιτάσματα που έχουν βρεθεί στη Μεσόγειο, όπως αυτά πάνω από την Αίγυπτο και το Ισραήλ, ανέφερε ο κ. Δεσποτόπουλος

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Δεσποτόπουλος: Το κοίτασμα της Κύπρου θα μπορούσε να τροφοδοτήσει την Ελλάδα για 10 χρόνια
Δεσποτόπουλος: Το κοίτασμα της Κύπρου θα μπορούσε να τροφοδοτήσει την Ελλάδα για 10 χρόνια
Ανάγνωση:

«Το κοίτασμα φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκε στο οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ θα μπορούσε να τροφοδοτήσει την Ελλάδα για 10 χρόνια» είπε μιλώντας στην ΕΡΤ ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος. Σημείωσε ωστόσο πως τα πιο αισιόδοξα σενάρια αξιοποίησης των κοιτασμάτων που έχουν βρεθεί στην περιοχή μας εκτείνονται σε μια τριετία, ενώ παραλλήλισε τη σημερινή ενεργειακή κρίση με την πετρελαϊκή κρίση του 1973, όταν ο ΟΠΕΚ και η Σαουδική Αραβία είχε προχωρήσει σε εμπάργκο πώλησης πετρελαίου.

Διαβάστε ακόμη: Τουρκία: Συνεχίζεται η προβοκάτσια - Καταγγέλλουν πως ελληνικοί S-300 «κλείδωσαν» τουρκικά F-16

Υπενθύμισε πως στην πετρελαϊκή κρίση του 1972-73, το 20% των πρατηρίων δεν είχαν βενζίνη. Η βενζίνη δινόταν με δελτία. Στις ΗΠΑ τέθηκε όριο στα 75 χιλιόμετρα στους αυτοκινητοδρόμους, προκειμένου να υπάρξει μείωση της κατανάλωσης. Στη Γερμανία επιτρεπόταν να θερμαίνεται μόνο ένα δωμάτιο σε κάθε σπίτι.

Video Loading...

Ωστόσο επισήμανε πως «το φυσικό αέριο που έχει βρεθεί στο οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, από μόνο του δεν είναι επικερδές να αξιοποιηθεί» συμπληρώνοντας πως «η Τουρκία ένα μικρό μέρος του οικοπέδου 6 το θεωρεί τουρκική υφαλοκρηπίδα και έχει δικαιοδοσία. Έχει τρυπήσει στο σημείο αλλά δεν κατάφερε να βρει κάτι. Ή είπε ότι τρύπησε για να εδραιώσει τις διεκδικήσεις της». Για να αξιοποιηθούν τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που έχουν βρεθεί στα οικόπεδα της Κύπρου πρέπει να ενωθούν με άλλα κοιτάσματα που έχουν βρεθεί στη Μεσόγειο, όπως αυτά πάνω από την Αίγυπτο και το Ισραήλ.

Όπως εκτίμησε «μία περίπτωση είναι να ξεκινήσει o αγωγός Ανατολικής Μεσογείου ή απλώς EastMed ενισχύεται με τη νέα ανακάλυψη υδρογονανθράκων η κατασκευή του – να μαζέψει αυτά τα κοιτάσματα, να περάσει από την Κύπρο και να καταλήξει στην Ελλάδα.Μια άλλη εκδοχή είναι το αέριο να υγροποιείται και να φεύγει προς την Ευρώπη. Υπάρχει σταθμός υγροποίησης στην Αίγυπτο» ανέφερε. «Το σημαντικό για την Ελλάδα είναι ότι έφτιαξε τα τελευταία χρόνια σταθμούς υποδοχής υγροποιημένου φυσικού αερίου» υπογράμμισε. «Ο EastMed δεν είναι αυτοσκοπός» σημείωσε. «Στόχος μας είναι μέσα στα επόμενα χρόνια να είμαστε και μεις χώρα υποδοχής του κυπριακού φυσικού αερίου».

Όπως επισήμανε η Κύπρος σε όλα τα οικόπεδα έχει καταφέρει να εμπλέξει όλες τις μεγάλες εταιρείες. Την EXONMOBIL την αμερικάνικη, την TOTAL την γαλλική, την ENI την Ιταλική, μέχρι και συμπράξεις με το Κατάρ. Αυτές οι εταιρείες ασκούν τεράστια επιρροή στις κυβερνήσεις τους σημείωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΚΥΠΡΟΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΕΣΠΟΤΟΠΟΥΛΟΣ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ