Μενού
  • Α-
  • Α+

Ως νερό στον μύλο της πόλωσης που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στην πολιτική σκηνή με αιχμή τις παρακολουθήσεις αναμένεται να λειτουργήσει η σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για την απόφαση συγκρότησης Εξεταστικής Επιτροπής επί της πρότασης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για τη διερεύνηση παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ, την προσπάθεια παγίδευσης του τηλεφώνου του μέσω του κακόβουλου λογισμικού Predator και σε ποιες άλλες περιπτώσεις πολιτικών και άλλων προσώπων έχουν επιχειρηθεί παγιδεύσεις.

Η έγκριση της πρότασης θεωρείται δεδομένη καθώς πέραν της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ θα τη στηρίξουν ΣΥΡΙΖΑ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25, καθώς και το ΚΚΕ μετά τις διευκρινίσεις της Χαριλάου Τρικούπη ότι αυτή - αν και εμμέσως - ενσωματώνει την υπόθεση συνακροάσεων στο τηλεφωνικό κέντρο του Περισσού από το 2016 και μετά. Συνεπώς αναμένεται να συγκεντρώσει περί τις 139 ψήφους, υπερβαίνοντας τον πήχη των 120 που θέτει το αναθεωρημένο Σύνταγμα για τη σύσταση Εξεταστικής από τη μειοψηφία.

Η Νέα Δημοκρατία από την πλευρά της δεν θα πει «ΟΧΙ» ως ένδειξη σεβασμού στο δικαίωμα της μειοψηφίας ούτε όμως και «ΝΑΙ» καθώς η πρόταση βάλλει ευθέως κατά της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού. Συνεπώς θα εκφραστεί σε κάθε περίπτωση με «Παρών». 

Πεδίο τριβών η πρόταση της ΝΔ για χρονική διεύρυνση της έρευνας

Βασικό πεδίο τριβής πάντως στον σημερινό νέο γύρο αντιπαράθεσης θα είναι η πρόταση της πλειοψηφίας για χρονική διεύρυνση της έρευνας της Εξεταστικής συμπεριλαμβανομένων των περιόδων διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Επ’ αυτού μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΝΔ θα καλέσει στην Ολομέλεια το ΠΑΣΟΚ να την αποδεχτεί, έστω δια δήλωσης του εισηγητή ή του κοινοβουλευτικού της εκπροσώπου, ώστε αυτή να καταγραφεί στα πρακτικά και να μην θεωρηθεί μετέπειτα στην Επιτροπή ότι αυτή δεν μπορεί να ερευνήσει άλλες περιόδους. Και φυσικά θα καλέσει όλες τις πολιτικές δυνάμεις να πάρουν ξεκάθαρη θέση.

Το επιχείρημα της γαλάζιας παράταξης είναι ότι πέραν της διακηρυγμένης θέσης της για πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης Ανδρουλάκη, το διακύβευμα της περαιτέρω θεσμικής θωράκισης της ΕΥΠ για την αποφυγή επανάληψης ανάλογων αστοχιών στο μέλλον μπορεί να επιτευχθεί μόνο με έρευνα του τρόπου λειτουργίας της ΕΥΠ σε βάθος χρόνου. Κι αυτό όπως θα επισημανθεί δεν υποκρύπτει καμία διάθεση συμψηφισμών.

Με δεδομένο, ωστόσο, ότι Χαριλάου Τρικούπη και Περισσός λένε «ναι» σε διερεύνηση κι άλλων υποθέσεων, αλλά μόνο επί τη βάση συγκεκριμένων καταγγελιών και στοιχείων. Συνεπώς όχι σε μια γενική χρονική επέκταση, που θεωρούν ότι θα θολώσει το τοπίο. Και τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι «αυτή η Εξεταστική καλείται να ερευνήσει: Κουκάκη, Ανδρουλάκη, Predator. Αν θέλετε ερευνήστε την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ με άλλη Εξεταστική», η προσπάθεια της πλειοψηφίας φαίνεται πως δεν θα βρει ευήκοα ώτα. Η στάση της Ελληνικής Λύσης και υπέρ της χρονικής διεύρυνσης δεν αρκεί, καθώς η κυβερνητική πλειοψηφία δεν θέλει επουδενί να θεωρηθεί ότι επιχειρεί να επιβάλλει την άποψή της.

Τα επόμενα βήματα της ΝΔ

Σύμφωνα με γαλάζιες πηγές η εναλλακτική για τη ΝΔ θα ήταν να μεταφέρει το θέμα στην Εξεταστική και έχοντας την πλειοψηφία να αιτηθεί νέα απόφαση της Ολομέλειας για εμπλουτισμένο πεδίο έρευνας. Αυτή όμως φαίνεται να απορρίπτεται καθώς ενέχει τον κίνδυνο να κατηγορηθεί η κυβέρνηση ότι προσπαθεί να αλλοιώσει το δικαίωμα της μειοψηφίας και κάτι τέτοιο όπως μεταδίδεται στο Reader δεν είναι στις προθέσεις της.

Κατόπιν τούτου ως επικρατέστερο σενάριο μοιάζει αυτό μιας «de facto» επέκτασης της χρονικής περιόδου που θα ερευνήσει η Εξεταστική Επιτροπή, μέσω της κλήσης από την πλειοψηφία ως μαρτύρων προσώπων που έχουν γνώση της λειτουργίας της ΕΥΠ διαχρονικά, όπως οι πρώην διοικητές της Γ. Ρουμπάτης (επί ΣΥΡΙΖΑ) και Θ. Δραβίλλας (επί Σαμαρά-Βενιζέλου), που θεωρείται ότι μπορούν να συμβάλλουν στην εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων για την προσθήκη θεσμικών αντιμέτρων.

Για όλα αυτά υπάρχει ακόμα δρόμος και δεν αποκλείεται οι σχεδιασμοί να ανατραπούν. Σήμερα πάντως η πλειοψηφία θα προσέλθει στη Βουλή με το δίπτυχο «καμία σκιά στην υπόθεση Ανδρουλάκη – θεσμική θωράκιση της ΕΥΠ», επιχειρώντας να πείσει για τα επιχειρήματά της, αλλά και να αποκρούσει τα δηλητηριώδη βέλη που είναι βέβαιο ότι θα δεχτεί από τον ΣΥΡΙΖΑ για «παρακράτος» και το ΠΑΣΟΚ για «σχέδιο ομηρίας» του κόμματος. Έχει άλλωστε στη φαρέτρα της κι άλλες περιπτώσεις παρακολούθησης επί άλλων κυβερνήσεων που θα παραθέσει προς διερεύνηση, αλλά και το δίλημμα - "καρφί"  προς την αντιπολίτευση που διατύπωσε χθες στην ΕΡΤ ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Τάσος Γαϊτάνης, αν επιθυμούν τη θεσμική αντιμετώπιση του ζητήματος ή απλώς καλλιεργούν ένα αντιπολιτευτικό κύμα που πρέπει να καβαλήσουν επειδή δεν βρίσκουν άλλο αφήγημα. 

Οι στρατηγικές θα διαφανούν εξ αρχής  από τους εισηγητές των κομμάτων. Η ΝΔ βγάζει μπροστά τον Δημήτρη Καιρίδη που αποφεύγει μεν τις συγκρούσεις, αλλά έχει αποδειχτεί ικανότατος στις αντεπιθέσεις όταν προκαλείται.  Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλέξει τον Γιώργο Κατρούγκαλο λόγω και των γνώσεων που διαθέτει επί του συνταγματικού δικαίου, ενώ το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ βάζει μπροστάρη σε αυτή την ειδικού ενδιαφέροντος για το κόμμα διαδικασία τον Χάρη Καστανίδη με την ομιλία του οποίου θα ανοίξει η συζήτηση στις 12 το μεσημέρι.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA