Μενού
  • Α-
  • Α+

Η υπόθεση με τους μετανάστες που εντοπίστηκαν σε νησίδα στον Εβρο τον Δεκαπενταύγουστο αλλά και τα όσα ακολούθησαν με την πληροφορία πως υπήρξε νεκρό παιδί, ήρθαν και πάλι στην επικαιρότητα με τα στοιχεία που παρέθεσε στη Βουλή ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νότης Μηταράκης αλλά και την κόντρα που δημιουργήθηκε ανάμεσα στον υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο και τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Βίτσα, για το μεταναστευτικό.

Διαβάστε ακόμη: Νότης Μηταράκης: Η Τουρκία δεν ελέγχει τα δυτικά σύνορά της από επιλογή

Ο κ. Μηταράκης παρουσίασε στοιχεία αναφορικά με το θέμα που είχαν αναδείξει ξένα Μέσα περί θανάτου -και ενταφιασμού- ενός μικρού κοριτσιού στη νησία που βρίσκονταν οι μετανάστες. Επικαλέστηκε μάλιστα τη λίστα του ΕΔΑΔ που είχε δημοσιοποιήσει ο βουλευτής Γιώργος Κατρούγκαλος, και σημείωσε πως «Για αυτό το γεγονός, αρχικά κατατέθηκε, μετά την άφιξη του στην Ελλάδα, ότι η αποθανούσα ήταν δίδυμη της τρίχρονης Hanin, τώρα καταθέτουν ότι ήταν δίδυμη της Maya. Αλλά 5ο παιδί δεν υπήρχε στην λίστα του δικαστηρίου. Πέρα από τις καταθέσεις των γονιών, από τις υπόλοιπες καταθέσεις που ελήφθησαν, ελάχιστες, αναφέρονται σε θάνατο μικρής στην μικρή νησίδα. Ενώ καθόντουσαν όλοι μαζί στη νησίδα, όπως φάνηκε και στο βίντεο. Αυτά τα στοιχεία θα κατατεθούν στην Εισαγγελία, προς κρίση της δικαιοσύνης». Ενημέρωσε, δε, πως τα στοιχεία θα κατατεθούν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου καθώς όπως χαρακτηριστικά σημείωσε: «Από την έρευνα, σημαντικές ανακολουθίες προκύπτουν στην "ιστορία των μεταναστών της νησίδας

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Η τοποθέτηση του, πάντως, δημιούργησε αντιδράσεις καθώς τις προηγούμενες εβδομάδες ο και ο ίδιος είχε αναφερθεί σε παιδί που έχασε τη ζωή του, ενώ πολλοί ήταν εκείνοι που στάθηκαν στο γεγονός πως χρειάστηκε περίπου 15 ημέρες ώστε να ξεκαθαρίσει αν τελικά το τραγικό γεγονός του θανάτου ενός παιδιού είναι εν τέλει αληθές ή αναληθές. 

Θέση στα όσα είπε ο κ. Μηταράκης πήρε ο Δημήτρης Βίτσας αναφέροντας πως «μας έπλεξε ένα αστυνομικό μυθιστόρημα σε σχέση με τους 38 ανθρώπους - πρώτα και κύρια - που ήταν στη νησίδα του Έβρου». Εκανε μάλιστα λόγο για «μέγιστη βλασφημία» και για «ύβρι» στα χείλη του πρωθυπουργού όταν «άρχισε να μιλάει ότι εφευρέθηκε όνομα, ότι εφευρέθηκε παιδί που πέθανε στον Έβρο«..

Κόντρα Βίτσα - Θεοδωρικάκου για το μεταναστευτικό

Τα όσα ειπώθηκαν ενημέρωση αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής από τους υπουργούς, ωστόσο, προκάλεσαν την κόντρα ανάμεσα στον Τάκη Θεοδωρικάκο και τον Δημήτρη Βίτσα. « ΝΔ θέλει να αξιοποιήσει εκλογικά το προσφυγικό-μεταναστευτικό» τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας μάλιστα μάλιστα «ύβρι» να θεωρείται ότι «είμαστε ενάντια στη χώρα» όταν ασκούμε κριτική για την πολιτική της κυβέρνησης: «Αυτά, (γίνονταν) κατά τον εμφύλιο πόλεμο και την περίοδο μετά. Όχι τώρα. Όχι πια. Θεωρώ μέγιστη ντροπή να λέγεται ότι αναμασούμε τη τούρκικη προπαγάνδα", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βίτσας και πρόσθεσε: "Έτσι νομίζετε ότι εμείς θα υποχωρήσουμε; Να τα ξεχάσετε αυτά. Εμείς έχουμε συγκεκριμένη λογική που αφορά την προσφυγιά και τη μετανάστευση».

Την αντίδραση του κ. Θεοδωρικάκου προκάλεσε η αναφορά του κ. Βίτσα ότι πρώτη φορά υπουργός είπε ότι αυτή η νησίδα είναι τούρκικο έδαφος. Ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι «εσείς και ο αρχηγός σας έπρεπε να έχετε ζητήσει συγνώμη, γιατί μας είπατε και προδότες και δολοφόνους. Ντροπή σας» είπε τρεις φορές ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, και συνέχισε: «Ηταν και είναι τουρκικό έδαφος. Όταν κάποιος ψεύδεται με ωμό τρόπο πρέπει να έχει θάρρος να ζητά συγνώμη. Λέγατε επί μέρες, ότι η νησίδα με τις συγκεκριμένες συντεταγμένες, ήταν στην Ελλάδα. Απέδειξα ότι είναι στην Τουρκία, με έγγραφο της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού [..] Πρέπει ο λαός να γνωρίζει που είναι τα σύνορα. Θα ήταν πρόβλημα να ήταν ελληνικό αυτό το κομμάτι, και να μην επιχειρούσε η ΕΛΑΣ. Ανήκε όμως στην Τουρκία, και γι' αυτό θα ήταν απαράδεκτο να ενεργήσουν εκεί οι Έλληνες αστυνομικοί.. [..] Δέκα μέρες τώρα, σταματήσατε να αναφέρετε τις γελοιότητες για το Κτηματολόγιο και δεν βρήκατε το θάρρος της ψυχής σας να ζητήσετε μια συγνώμη, όχι από εμένα ή τον Μητσοτάκη, αλλά από τους στρατιώτες και τους αστυνομικούς που υπηρετούν εκεί για να κρατήσουν όρθια τα σύνορα».

Σχολιάζοντας την παρέμβαση του υπουργού, ο κ. Βίτσας είπε ότι «εσείς πρέπει να ζητήσετε συγνώμη στο λαό και από την ανθρώπινη κοινωνία. Σταματήστε να χρησιμοποιείτε ως ασπίδα τις Ένοπλες Δυνάμεις και την ΕΛΑΣ για αυτά που τους διατάσσετε να κάνουν με την πολιτική σας. Δεν είναι ιδιοκτησία σας».

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA