Μενού
  • Α-
  • Α+

Δεν ορρωδεί προ ουδενός, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος κλιμακώνει σε καθημερινή βάση τη ρητορική του κατά της Ελλάδας. Χθες κατά τη διάρκεια ενός ακόμα παραληρήματος ο «Σουλτάνος» χαρακτήρισε την Ελλάδα «πιόνι» και... πρόλαβε μέσα σε λίγες εκφράσεις να επιτεθεί τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη στάση που κρατάνε! Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή ήταν η τρίτη διαδοχική ημέρα που ο Ερντογάν επιτέθηκε στην Ελλάδα μέσα από ομιλίες του.

«Η Τουρκία γνωρίζει ότι αυτοί που προκαλούν αναταραχές και παρενοχλήσεις στο Αιγαίο Πέλαγος λειτουργούν ως πιόνια κάποιου. Ξέρουμε ότι όσοι σπέρνουν αναταραχή στο Αιγαίο με κάθε ευκαιρία με την παρενόχληση και την αγένεια τους δεν είναι παρά πιόνια. Οι ναυτικοί μας είναι πολεμιστές στα χνάρια των διαβόητων αρχηγών που μετέτρεψαν τη Μεσόγειο σε τουρκική λίμνη και είχαν στη σημαία τους το Κοράνι και κάθε μέρα ξεκινούν την ημέρα τους με την ευχή του Θεού», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος, σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας.

Διαβάστε ακόμη: Εμμονικός Ερντογάν: Πιόνι των ξένων η Ελλάδα, παρενοχλεί την Τουρκία στο Αιγαίο

Αυτά χθες. Την Τρίτη είχαμε άλλο... show! O Τούρκος πρόεδρος μετήλθε του ψευδή ισχυρισμού, ότι η Ελλάδα χρησιμοποίησε το ρωσικό σύστημα S-300 προκειμένου να «κλειδώσει» τουρκικό F-16. Μάλιστα, ενέπλεξε το ΝΑΤΟ, ενώ συνέδεσε το θέμα με την πρόθεση της Ελλάδας να προμηθευτεί F-35, καθώς και με το «όχι» του Κογκρέσου στην προμήθεια F-16 από την Αγκυρα, λόγω των S-400 που έχει αγοράσει από τη Μόσχα.

«Η Ελλάδα δεν είναι αντίστοιχη χώρα με εμάς. Οι πρόσφατες εξελίξεις αποκάλυψαν την αλήθεια σε όλους. Το κλείδωμα ραντάρ στο αεροσκάφος μας F-16 από το ρωσικό S-300 είναι εχθρική συμπεριφορά. Ειδικά αν αυτό το αεροπλάνο εκτελεί καθήκοντα ΝΑΤΟ, σημαίνει ότι στόχευε απευθείας στο ΝΑΤΟ. Στην πραγματικότητα, έχει αμφισβητήσει το ΝΑΤΟ και τους συμμάχους του, όχι εμάς», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.

Τη Δευτέρα καταγράφηκε ένα ακόμα επεισόδιο της εμμονικής συμπεριφοράς του «Σουλτάνου». Κατά την ομιλία του για την 100ή επέτειο της «Μέρας της Νίκης» (η αρχή της Μικρασιατικής Καταστροφής με την ήττα του ελληνικού στρατού στο Αφιον Καραχισάρ), όπου και αναφέρθηκε σε ιστορικά γεγονότα, προσπαθώντας να παραχαράξει την iστορία με λόγια υποτιμητικά για τους Έλληνες, τους οποίους χαρακτήρισε «άπιστους» και «ποταπούς», ακόμη και σήμερα. Ο Ερντογάν είπε ότι οι Έλληνες ήταν το πιόνι άλλων εχθρικών δυνάμεων της εποχής, αλλά με την πίστη και την αποφασιστικότητά τους οι Τούρκοι κατάφεραν να τους ρίξουν στη θάλασσα.

Ο στόχος του Ερντογάν και οι άμεσες απαντήσεις της Αθήνας

Την ίδια ώρα, η Αθήνα παραμένει προσηλωμένη στο δόγμα της «ψυχραιμίας, της απάντησης και της διεθνοποίησης» απέναντι στις προκλήσεις Ερντογάν. Η ελληνική πλευρά έχει προχωρήσει σε πλήρη διάψευση των τουρκικών ισχυρισμών. Την περασμένη Κυριακή, ελληνικές στρατιωτικές πηγές διαβεβαίωναν ότι δεν υπήρξε «εγκλωβισμός από τους S-300». Οι ίδιες πηγές υπογράμμιζαν ότι «την αναχαίτιση την εκτελούν τα μαχητικά αεροσκάφη μας σύμφωνα με τους Διεθνείς κανόνες κατά πάγια πρακτική».

«Ο κ. Ερντογάν έχει επιλέξει να διαστρεβλώνει την Ιστορία, για να εξυπηρετήσει τον αναθεωρητισμό του. Η Ελλάδα αντίθετα, στη μακραίωνη πορεία της, γράφει Ιστορία. Ιστορία για την οποία είμαστε υπερήφανοι, αφού η Ελλάδα διαπρέπει με τον πολιτισμό της και τα επιτεύγματά της. Η Ελλάδα, όποτε χρειάζεται, γνωρίζει άριστα να υπερασπίζεται με σθένος και αποτελεσματικότητα τα δίκαιά της» ήταν η απάντηση που ήρθε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου.

Πού το πάει, όμως, ο «Σουλτάνος» και τι πραγματικά επιδιώκει; Όλες οι εμπρηστικές αναφορές Ερντογάν, είτε περί «κλειδώματος» τουρκικών μαχητικών από το ελληνικό S-300, είτε για την προμήθεια F-35 από τη χώρα μας, «έδειχναν» ουσιαστικά στις ίδιες τις ΗΠΑ και στο εξοπλιστικό «μπλόκο» της Ουάσιγκτον στην Άγκυρα. Ο Ερντογάν, είναι ενοχλημένος από την ταχύτητα με την οποία προχωρά το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας. Είναι χαρακτηριστικό πως όταν η Άγκυρα αποφάσιζε για τη συμπαραγωγή F-35 με τις ΗΠΑ πριν από 15 χρόνια, η Ελλάδα δεν είχε καν στα σχέδιά της την αγορά Rafale, Belhara, πυραυλικών συστημάτων και F-35. Η μόνη ανακοίνωση που είχε γίνει τότε από την Ελλάδα ήταν ένα πρόγραμμα για τον εκσυγχρονισμό των F-16. Σήμερα, 15 χρόνια μετά, η Τουρκία έχει μείνει εκτός και η Ελλάδα προχωρά με ταχύτατες διαδικασίες. Η Άγκυρα επιδιώκει είτε να χρησιμοποιήσει κι εκείνη το ρωσικό σύστημα S-400, είτε να καταφέρει να πείσει της ΗΠΑ για τα F-35.

Ωστόσο, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ Μανώλης Κωστίδης, τα μηνύματα που φτάνουν από την Ουάσιγκτον δεν είναι θετικά για την Τουρκία και γι’ αυτό ο Ερντογάν έφτασε στο σημείο να χρησιμοποιεί ασυνήθιστα υψηλούς τόνους για την Ουάσιγκτον. «Λένε πως δεν θα μας δώσουν τα F-35, λένε πως αντιδρούν στα εναλλακτικά οπλικά συστήματα που προμηθευόμαστε. Λένε πως εφαρμόζουν εμπάργκο για ζητήματα που αγγίζουν την ανοησία. Ξεκάθαρα δεν μας νοιάζει και δεν μας ενδιαφέρει τίποτα από αυτά!», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Σε κάθε περίπτωση η ενόχληση Ερντογάν είναι ιδιαίτερα μεγάλη και τώρα επιχειρεί να αποσπάσει κέρδη, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά για εκείνον, με τον πληθωρισμό σε δυσθεώρητα επίπεδα και τις εκλογές να πλησιάζουν.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA